30.5.2023
Kategorie: Ekonomika

Německo se řítí do recese, my zase do háje

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Hrubý domácí produkt v Německu klesl v prvním čtvrtletí roku o 0,3 procenta po poklesu o 0,5 procenta ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022. Definice nastupující recese říká, že pokud se státní ekonomika dvě po sobě jdoucí čtvrtletí propadá, jsme v tom až po uši. Ekonomové varují, že pokud se dostane do recese Německo, stáhne s sebou i okolní země. A to obzvláště nás a Slovensko, protože naše dva státy jsou na německou ekonomiku napojeny snad až perverzně.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck (Zelení) minulý týden varoval, že nepříznivý výhled znamená, že Němci se budou muset příští rok připravit na tvrdé rozpočtové škrty až o 22 miliard eur. Na druhou stranu kancléř Olaf Scholz (německá SPD) nejspíš používá psychologickou metodu vymístění problému mezi dovádějící jednorožce a k nastupující recesi zkonstatoval, že „vyhlídky jsou pro zemi velmi dobré“.

Redaktor zpravodajského serveru Politiko Hans von der Burchard zase zkonstatoval, že pokles „jen přispěje k rostoucím bojům uvnitř vládnoucí koalice, naposledy kvůli spornému zákazu vytápění naftou a plynem v domácnostech, který přivedl Německo na pokraj vládní krize“. K zákazu vytápění naftou a plynem, který by měl platit již od roku 2029, se tak přidává i plánovaný zákaz topení pevnými palivy. Mrznout se bude v Německu s pevnou vírou v existenci boží, to znamená, že se v Německu budou hromadně modlit za to, aby globální oteplování skutečně fungovalo, jak má, a v zimě tedy nebyla zima.

Což je samozřejmě nesmysl. Německo má zahřívání svého obyvatelstva vyřešené. Po vypnutí všech bezemisních jaderných elektráren u sousedů na plné pecky roztopili v uhelných elektrárnách, což je jistě zelená náhrada dle představ Německa. A také roztočili větrné a solární elektrárny. Třeba letos 13. ledna Německo vyprodukovalo 39 GW jen z větru. Což je obdivuhodné číslo a také rekordní produkce větru za poslední rok. Jenže od 13. ledna jim produkce z větrných elektráren jen a jen klesala, až jim klesla k 25. lednu na 1,7 GW výroby. To je tak propastný rozdíl, že bez uhelných elektráren by měli u sousedů romantických pár večerů při svíčce. Solární panely k 25. lednu vyprodukovaly úsměvných 0,6 GW elektřiny. Uhlí ten den jelo svůj šlágr, kdy se pánubohu do oken emisně vyrobilo 55 GW. Jinak by došlo na svíčky.

Jako nás Německo stáhne do ještě hlubšího propadu svou recesí, stáhne nás do propadu i svými fantaskními nápady, že utáhne elektrickou spotřebu jen z obnovitelných zdrojů. Přesto se začíná zakazovat k vytápění už i plyn. U nás to také přijde. Ministr pro zavádění německých manýrů do české praxe vyHladík už avizoval, že se u nás zakáže prodej kotlů na uhlí. Krůček po krůčku dospějeme až do fáze, kdy se budou zakazovat kotle na plyn, na které se ještě donedávna rozdávaly kotlíkové dotace (na čemž je krásně vidět, jak ta politika pracuje nekoncepčně, bez plánu, bez výhledu, hezky na Gretu, tedy s bombastickými prohlášeními plnými emocemi napěchovaným – how dare you – ale na které ekonomické, přírodní i fyzikální zákony z vysoka kašlou).

A tak současná krize, zdražování a takové společenské nepohodlí je jen začátek. A začátek už má teď své oběti. Na e-mail mi píše spousta lidí, kteří komentují, kritizují, sem tam chválí, někdy haní mé texty. Už léta letoucí jsem s některými v kontaktu (a těm, kterým jsem občas neodpověděl hned, nebo dokonce vůbec, se omlouvám, hrne se to na mě, někdy zapomenu). Je zajímavé sledovat nárůst nespokojenosti. Ale takové předrevoluční nespokojenosti. Dříve drtivá většina z mých milých dopisovatelů žertovala, uvolněně psala, teď to jsou dopisy plné zoufalství, bojovnosti, smutna, rezignovanosti i strachu. Není to pěkné poznání. A ono bude hůř. Mnohem hůř.

Je smutné, že do takového období jsme ve Strakovce obdrželi ve volbách takové pronicdílo, jako je Petr Fiala. Není se za koho postavit, děsivá fůra lidí postrádá na vrcholu kompetentního člověka, který by dokázal společnost ne rovnou spojovat (to je faktická kravina, vždycky tu bude několik názorových proudů, které se budou řezat hlava nehlava), ale aspoň tolik nerozeštvávat. Jsme ekonomicky slepé střevo Německa, s Fialou jsme slepé střevo Německa i politicky. Přitom teď by bylo potřeba, aby povstal ten Petr Fiala, který hřímal z tribun před dvanácti lety, že zhovadilosti z Bruselu (potažmo Berlína) si můžou strčit za klobouk. Teď má Fiala povstat a zakřičet přes celou Evropu – šílenci, jste šílenci, ale já své lidi ničit nenechám. No, neudělal to, neudělá to, nemáme v osobě premiéra nic než tele, za kterým musíme jít, volky nevolky, na jatka. Z takové celoevropské situace kouká válka. Což netvrdím jen já, ale i kolega Henry Kissinger.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 4,91 out of 5)
Loading...
20 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)