24.5.2023
Kategorie: Společnost

Česká televize už jen jako čím dál dražší propagandistická žumpa

Sdílejte článek:

JANA MARKOVÁ

Začalo to už dávno. K objektivitě a nezávislosti to má daleko asi tak, jako ODS k pravicovosti a kompetentnosti a vzdaluje se. Kdo se ještě na ČT dívá, nemůže si nevšimnout, jací hosté se tam už dlouhou dobu většinově zvou, kdo promlouvá z veřejnoprávní televize k národu, kdo komentuje aktuální dění. V naprosté většině jsou to lidé s tím „správným“ názorem, stojící na té „správné“ straně. Je jedno, jestli se jedná o covid, který se okamžitě s válkou na Ukrajině stal z postrachu civilizace běžnou rýmou, až byl potupně vyškrtnut ze seznamu nemocí, jejichž šíření je trestné a už nemusíte ani do karantény. Nebo jestli se jedná právě o rusko-ukrajinskou válku. Nebo o Green deal. Nebo o jakákoliv vládní opatření, byť sebepitomější.

Vždycky se najdou ti správně uvědomělí, kteří to odkývají, popřou, zvelebí. Zkrátka cokoliv, co je aktuálně potřeba. A tak dostávají mediální prostor marginální strany, které by nebýt účelového pětislepence byly leckde, jen ne v Parlamentu a u moci, a jejich „osobnosti s nimi“. Koukáme tedy na oduševnělé topkaře a lidovce, s údivem a úlekem sledujeme ekonomické analýzy různých dvousvetrových Markét a traktoristů Jurečků, elektrikářů Stanjurů, a marně hledáme skutečné odborníky ekonomy. Marně hledáme oponenty názorové i faktické. A pokud už se tam nějaký ten oponent v rámci některé debaty vyskytne, je vždy řádně přečíslen, vysmíván, a redaktory v podstatě dehonestován a zašlapán do televizního křesla. Ostatně vzpomeňme na prezidentskou debatu, kde angažovanost moderátora byla tak neuvěřitelná, že jsem fakt jen čekala, kdy pohladí Petra Pavla po hlavě a „políbí mu v přímém přenosu prsten“.

A tato veřejnoprávní díra na naše peníze chce na svoji propagandu víc. Víc moci, víc peněz, víc všeho. Moc si chce vládní koalice udržet změnou způsobu obsazování Rady ČT tak, aby si „ohlídala“, kdo bude nový ředitel veřejnoprávní televize. Třetinu Rady ČT i Rady Českého rozhlasu by tak nově podle vládního návrhu měl volit Senát, přičemž televizní rada by měla mít nově 18 členů místo 15. To navýšení je zjevně účelové, protože tam někteří potížisté ještě zůstávají a když nemohou být nahrazeni, musí být alespoň přečísleni. Logicky.

Víc peněz. Připomeňme, že tato instituce hospodaří ročně s rozpočtem přes 7 miliard korun! Z toho je už teď necelých šest miliard na výpalném z televizního a rozhlasového poplatku. Ale chce víc. Pořád víc. Všichni mají šetřit, ale Česká televize jen sáhne zase hloub do kapes běžných lidí a chce zavést poplatky i za mobil nebo počítač. Za cokoliv, co komunikačního vlastníte, snad kromě poštovního holuba a ten se obávám přijde na řadu posléze. To by rozšířilo počet domácností, které platí koncesionářské poplatky, o zhruba 600 tisíc, mlaská si spokojeně státní moloch. Prý cílí hlavně na mladé, kteří mají drze chytré telefony a nic z nich neplatí! Ty kráso, kdo z nich kouká na na mobilu na ČT?

Takže, plaťte si občané něco, co nechcete, plaťte si svou vlastní mediální prorežimní „masírku“ a mlčte. Když to nepůjde po dobrém, půjde to zákonem.

Protože přece stoosmička a dlouhý nos na vás holky a kluci.

 

Jana Marková

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (30 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
20 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)