20.5.2023
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Chcimírové a chciválkové

Sdílejte článek:

MARTIN KAVKA

Rozmohl se nám zde takový nešvar. Kdo nesouhlasí s válkou je nazván agentem Kremlu, chcimírem, obhájcem ruské agrese apod. Taková klasika, nemáš-li argument dehonestuj oponenta a to způsobem, aby se nemohl bránit a ty jsi vyslal signál o své převaze.

Možná jsem ve špatné sociální bublině, jak se dnes říká, ale nikdy jsem neslyšel, že by někdo schvaloval napadení Ukrajiny Ruskem. To, že se někdo snaží vysvětlit, že současný konflikt je důsledkem neřešených a ignorovaných problémů ze strany Ukrajiny a i Ruska, je z mého pohledu legitimní postoj, ale není to postoj, který by říkal, že dotyčný je na straně Ruska. Netýká se to jen některých našich politologů, ale i světových politiků, jako je například Henry Alfred Kissinger. Je to postoj, který není založen na pocitech, ale na reálném zhodnocení dostupných informací a skutečností ve vývoji situace na východní Ukrajině a postoji Moskvy a Kyjeva k tomuto problému. Nebudu to dál rozvádět.

Druhá strana, dá-li se říci podobně uvažují, vědoma si faktu, že tento konflikt nevznikl, že Putin se jednoho dne probudil a řekl: „Tak koho dnes napadnu“ Toto uzná, ale kontruje, že je to sice hezké, ale Rusko je agresor.

A pak je zde třetí strana, která má jasno. Rusko je agresor, Rusko je zlo. Sláva Ukrajině. S těmi se nedomluvíte na ničem. Je to skupina lidí, co nediskutují.

Rusko je agresor, tečka. Máš jiný názor dezoláte? Běž do Moskvy, vystěhuj se do Ruska. Běž ke svému milému Putinovi. Je to skupina lidí, která je radikální a jak víme z historie i nejhlasitější, která dostala k moci lidi jako Hitlera a ke které se nakonec přidala i druhá skupina, aby nebyla nařčena z pochybností.

První skupina skončila v koncentračních táborech anebo mlčela, aby v koncentračních táborech neskončila.

Ano, to, co říkám je extrém, který se snad již nebude opakovat. Nebude?

Dnes ráno jsem četl rozhovor s historikem Stehlíkem, který poukazoval na Rusy a osvobození Československa. Ano, pan Stehlík uznal podíl Rudé armády na osvobození a úctu k padlým Rudoarmějcům, ale co mě zarazilo, že veškerý podíl na znásilnění a rabování Rudé armády v naší zemi přiřkl Rusům. Jako by v Rudé armádě nikdo, než Rusové nebyl. Což je v rozporu s politickým pohledem, kdy nás osvobodili vlastně jen Ukrajinci. Jenže současný narativ je takový, že za vše špatné mohou Rusové. Je to takový kočkopes. Padli zde Rudoarmějci, osvobodili nás Ukrajinci a znásilňovali Rusové. Z tohoto pohledu však zde jediní Rusové byli Vlasovci, kterým se poklonila paní Pekarová.

Mám takový osobní problém, absolvoval jsem lesnickou školu, stavební, vystudoval jsem teologickou fakultu a živím se jako stavební rozpočtář. Možná mě ty školy degenerovaly, ale vím jedno, počty musí sedět. Logicky musí věci dávat smysl. A tady mi nesedí vůbec nic. Ani matematicky, ani logicky a dokonce vím, že ani Tomáš Akvinský by se svou syntézou Aristotela a Platóna by byl v koncích a skočil by z vrcholu Montecassina.

Nevím, zda jsem chcimír anebo chciválek. Někdy je potřeba pohlazení a někdy facka. Není mi však jasná jedna věc. Vlády zemí západní Evropy, Spojených států pouští do tisku, ať úmyslně, či jsou to úniky s vědomím, že Ukrajina nemůže vyhrát. Stejně nemůže vyhrát Rusko. Tyto země jsou si vědomy, že postup Ukrajiny se dá využít propagandisticky, ale v reálu nemá význam. Vědí, že zpochybňovaní ruských schopností je propagandistický tah, ale skutečnost je jiná.

Politici těchto zemí se usmívají na Zelenského, protože politika, ale nevěří mu. A přesto za této situace trvají na tom, že musí být uskutečněn plán Ukrajiny na mír. Aspoň oficiálně, neoficiálně, dle například Washington Post, New York Times, Politico, tlačí na Ukrajinu, aby začala jednat s Ruskem, protože Západu dochází nejen zbraně, ale i finance na podporu Ukrajiny. Ukrajina se tomu brání. Ukrajina? Nebo ukrajinští politici, kterým tato válka přináší neskutečné peníze na jejich účty a mají moc, jakou by nikdy neměli?

Je asi paradoxem, že ukrajinský prezident tlačí na ekonomickou skupinu G7 a další země, aby vytvořili konferenci o sjednání míru na Ukrajině, ale za podmínek Ukrajiny a bez Ruska. S Ruskem Ukrajina jednat nebude. Nikdy nepřistoupíme na nějaké mírové návrhy, kde bude mít slovo i Rusko, řekl Podoljak. Rusko musí přistoupit na naše podmínky.

A chciválkové, pardon, bojovníci za svobodu na to slyší. Jasně s Ruskem se nejedná. Použil jsem slovo chciválkové, ale nemám tohle slovo rád. Pro mě jsou to křiklouni, kteří v normálním životě nic neznamenají, ale vezou se na vlně, kde mohou vyniknout.

Jenže ti naši „bojovníci“ sedí u počítače, jedí svoje jídlo, které jim připravila maminka si neuvědomují, že lidé na Ukrajině se na to dívají jinak. Prošel jsem si dnes stránky skoro stovky ukrajinských měst. Jen v těchto městech za poslední týden pohřbili přes dva tisíce ukrajinských vojáků, převážně padlých u Bachmutu. Počet bude mnohonásobně vyšší, protože to je jen stovka měst, těch měst tam je daleko více. Podle Wiki 461. Plus tisíce obcí. Jednoduchým součtem, neříkám že přesným, se dostanu k tomu, že za poslední týden zemřelo na Ukrajině v bojích kolem 15 tisíc ukrajinských vojáků. Většina u Bachmutu. Slava herojam, že?

A neříkejte mi, že tohle nevědí naši politici, když to vědí ti západní. Jde tady ještě o Ukrajinu? Vždyť Černochová by ještě před dvěma roky Ukrajinu ani nenašla na mapě. Nemluvě o Lipánkovi, který miluje Palestince a Hizballáh a odsuzuje Izrael.

A do toho přichází Gagauzsko, kde ve volbách dle Kišiněva zvítězila špatná strana, a politici v Moldávii, žádají Sandu, aby zasáhla. Problém je v tom, že v Gagauzsku žijí Turci, kteří jsou pravoslavní a mluví turecky a rusky, a hlavně Gagauzsko má dle ústavy možnost vystoupit z Moldávie. Politici Gagauzska už se obrátili na Turecko a Rusko. A hádejte, kdo nejvíce volá po vojenském zásahu proti Gagauzům? Inu Ukrajina a Rumunsko. Je náhoda, že hned po volbách v Gagauzsku podepsala Moldávie smlouvu s USA o volném nebi?

A jak se vysvětlí to, že Podněstří bylo samostatné dříve než Moldavská republika, a přesto se dnes nazývá separatistické? Gaugauzsko včera požádalo Podněstří o vojenskou pomoc, protože Moldávie se k problému postavila tak, že Gagauzsku zruši autonomii a prohlásí Gagauzsko jako součást Moldávie. Vzhledem k tomu, že Podněstří nemá vojenské jednotky, tak se jedná pomoc Ruska. A nikdo neví, jak se zachová Turecko.

Že to nesouvisí s tím, co jsem napsal výše? Souvisí. Na Sandu je tlak z Ukrajiny, ale také z Rumunsk a pak i z EU. Pro Ukrajinu by to znamenalo otevření druhé fronty. Pro Rumunsko možnost získat zpět co bylo Rumunsku ukradeno Stalinem a dnes je součástí Ukrajiny. Na životech lidí nezáleží. Záleží jen na tom, co prospěje Ukrajině a co oslabí Rusko.

Gruzie se tomu vzepřela. Gruzie je špatná, všichni jsou špatní, kdo nesouhlasí s politikou Ukrajiny, EU. Chcimíři. Dezoláti, agenti Kremlu. A tím diskuze končí,

Rád bych tyhle „osobnosti upozornil, ať si jednou v životě přečtou ukrajinský tisk, kde se nenávistně píše i o lidech, co používají suržyk. Uráží nás, když naši vojáci mluví rusky, suržykem. Špinavou ukrajinštinou. Nemluví tou pravou ukrajinštinou, kterou mluví sotva 30% obyvatel. Ale vlastně ne, i kdyby si to přečetli, tak by to obhajovali. Jako nacistický kříž na českém dělu Dana

Asi je zbytečné mluvit o doktoru Galénovi, protože tihle lidé neznají ani Čapka, ale velebí Haška. Rudého komisaře, který má na svědomí tisíce mrtvých v Samaře.

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...
63 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)