18.5.2023
Kategorie: Ze světa

Naše exekutiva je složená ze dvou vně orientovaných vlivových sil. Z washingtonské a bruselské kliky

Sdílejte článek:

RADIM HRBÁČ

Kdo mě sem tam čte, ví, že si stojím za tím, že naše exekutiva je složená ze dvou vně orientovaných vlivových sil. Z washingtonské a bruselské kliky.

Washingtonu jde dlouhodobě o přístup k ruským zdrojům. Ten by prodloužil ekonomický model, na kterém je americká (euroatlantická) říše dvacátého století založena. Když nevyšla sázka na rozvrat Ruské federace a tiché kolonizace prostřednictvím sobě loajálních dodavatelů, zbývá už jen válka. Jinak se ten model zhroutí.

.
Brusel jako mluvčí Green Dealu a Great Resetu se na první pohled nachází v schizofrenním postavení. Evropská unie jako nástupce Evropského hospodářského společenství a ještě před tím Evropského společenství uhlí a oceli, je v těch původních formách elitním klubem průmyslníků, kteří zajistili její prosperitu a přední světovou pozici. To jde proti sobě, nesedí to. Nebudeme přece předpokládat, že průmyslníci sami se budou likvidovat, tak naivní nejsme.

Svět se od té doby změnil. Na střední jsme se v ekonomice učili takovou dogmatickou poučku, že vyspělost ekonomiky státu se pozná podle rozvinutosti terciárního sektoru. Čím je společnost schopna uživit více barberů a zahradních designerů, tvůrců počítačových her a influencerů, ale třeba i neziskovek, co skutečně pomáhají potřebným lidem, o to rozvinutější a vyspělejší je. Akorát, že ten třetí sektor stále musí být založen na těžbě, zpracování a výrobě, čili se musí výhodně importovat z těch málo rozvinutých ekonomik. Průmyslníci se tedy změnili na obchodníky a posléze spekulanty. Rozpor mizí.

Green Deal hlásá, že lidstvo drancuje přírodní zdroje způsobem, který vede ke globální ekologické katastrofě. V zásadě tvrdí, že není jiné cesty, jak zachovat funkční globální ekosystém, než drastické omezení spotřeby. Dosud se nediskutuje, jaké konkrétní dopady budou ta drastické omezení mít, protože to není vůbec nic hezkého. Západní populace má nejvyšší střední věk dožití, nejvyšší pravděpodobnost naplnění kvality života, nejlepší podmínky pro osobní rozvoj, díky využívání přírodních zdrojů. A to tady prostě nebude. Zatímco populace je tím zhýčkána.

Jestliže Washington usiluje o ovládnutí ruských zdrojů a prodloužení klasické západní prosperity o další dvě desetiletí, pak greendealovský pohled je ostře proti tomu. Znamenalo by to další dvě desetiletí drancování a rozvoje hejlovského plýtvání (k tomu se vrátím, proč to takto podávám). Zájem washingonské politiky a greendealovské politiky formálně prosazované OSN a Bruselem je zde v rozporu, tedy i postoje obou skupin v naší exekutivě jsou v rozporu.

Ačkoliv konkrétně mohou jednotliví členové vědět celkem hovno, jen se diví, „proč to ksakru nejde, když si doteď tolik rozuměli“. On i Fiala ve svém 11.5. 11:55 přiznává, že rozpory jsou…

Třetí proměnnou je Rusko, které je v příkrém rozporu se zájmem washingtonu, ale shoduje se vcelku hodně s greendealovským aspektem, zastává postoj, že západní rozmařilost a plýtvání je jednoduše neudržitelné. Na druhou stranu si za každou cenu hodlá udržet kontrolu nad vlastním prostorem a environmentální problematiku si chce definovat vlastním způsobem, mimo dosah KONKRÉTNÍCH TVŮRCŮ Green Dealu. Iniciativa v realizačních nástrojích totiž přímo formuje suverenitu. Máme tedy ve výsledku trojúhelník globální moci, který vzájemně spolupůsobí a snaží se narovnáním úhlu, vymazáním protistrany, vytvořit přímku ve svůj prospěch.

Čínu ponechávám stranou. Čína je geopolitickým prostorem, do kterého se přelévá nově definovaná prosperita ze západu a její vedení to (jak jinak) umožňuje. Pro Washington je tak Čína nebezpečným konkurentem, protože prosperita je totéž co hegemonie, tam prostě není možné, aby došlo ke konsensu. Něco jiného je Green Deal a především konkrétní ideologové Green Dealu ze špiček finančních kruhů. Ti v Číně působí a rozšiřují své aktivity, přičemž Čína jim postupně uvolňuje pravidla. Spolu s prosperitou se tak přesouvá i globální faktor formování rámce idea => financování => politika => zákony && společnost (společnost konsensuálně prosazuje zákony a zákony vymnezují společnost jako celek). To platí i pro Čínu.

Když se vrátím na začátek k základům greendealovské filozofie, máme zde dřívější model za průmyslové revoluce, kdy se sociální prestiž a prospěch přiznával výkonným a produktivním. V pokračování, po přechodu od produkce k obchodu a spekulacím se prestiž přesunula k výřečným a vypočítavým. V současnosti má sociální prioritu idea, že žijeme na omezené pastvině, v realitě uzavřené soustavy s možnostmi blízkými vyčerpání. Tato idea se v rámci klasického kapitalismu, tendujícího k využití čehokoliv do mrtě s neschopností ragovat preventivně, formovala velmi dlouho. Celá desetiletí. Od Jeana Jacquese Cousteaua, přes Greenpeace, až k Extinction Rebellion a pokaždé je to od čisté vědy blíž ke společenskému dogmatu, protože zkraje je nutný důkaz a přesvědčení a po uchycení a upevnění už spíše jen loajalita a víra.

Na základě nového společenského paradigmatu uskutečněného redefinicí elit a společenské prestiže, se vytvořily pojmy jako (globální) sociální spravedlnost a rovnost, cancel kulture, odpovědnost vůči dalším generacím… To všechno snižuje potenciál k prosperitě, protože už na úrovni motivace snižuje potřebu dosahovat výkonu. Včetně inovací. Ty se změnšují na vymezení v rámci environmentální ideologie a už se jen sleduje, jak farmy na vychytávání CO2 z atmosféry spotřebovávají energii, které je čím dál méně. Globální sociální spravedlnost žádá vyrovnání dluhu za import produktů primárního a sekundárního sektoru z rozvojových zemí pro potřeby rozvoje sektoru terciárního ve vyspělých ekonomikách. Současně s poklesem produkce s přidanou hodnotou, takže poklesne i poptávka a zdroj obživy v rozvojových státech. Poklesne zdroj příjmů, a to i v případě, že se bude za suroviny platit tzv. spravedlivá cena, v zemích zákazníků totiž nutně klesne poptávka. Efekt se prohloubí tím spíše, čím více se bude akcentovat útlumová ekonomika úspor. Co s tím? No podpoříme migraci, smícháme to dohromady a potenciál společnosti ještě více poklesne, což je přece grýndýlovský cíl. Zaniknou i sofistikovaná odvětví, proto se ustupuje od jaderné energetiky, primitivnější úroveň si nemůže dovolit provozovat sofistikovanější prostředky. Sociální a věková struktura, včetně zdravotní zátěže, je u záopadního světa, euroatlantické civilizace, taková, že pokles efektivity sociálních a zdravotních systémů povede ke genocidní katastrofě.

No a Fiala s členy vlády 11.5. v 11:55 dali vědět, že pod záminkou vytvořené krize, budou v této ideologii pokračovat. Že se nezastaví, i když to lidi bude bolet. Včetně toho, že si sice generál Pavel s částí ODS, TOPkou a STANem mohou na základě klientelistické aspenské pavučiny snít o dobývání prosperity na východě, ale to vůbec nic nemění na tom, že na pozadí spuštěné mocné procesy pozice západu den ode dne oslabují. Přičemž po likvidaci západní civilizace se superelita přesune do Číny, kde se pastvina formuje trochu jinak (třeba elektromobilita je v Číně oproti západu velmi rozvinutá) protože kapitál nezná hranic. Totiž, pokud vás v uplynulém týdnu nikdo nenasral, asi kecáte. A být elitářem, natož superelitářem, a nemoci natrefit na kousíček prostoru, ve kterém byste nepotkali hejla, který si nárokuje prakticky totéž co vy a omezuje efekt vaší exkluzivity, to je asi k nasrání taky. Tím spíš, čím menší je průprava. On se sice král Karel Třetí ještě jako princ Charles rád fotil s divochy a rozjímal se nad spravedlivým přírodním řádem, ale odejít žít mezi ně, to jaksi bylo úplně mimo téma.

 

Radim Chcimír Hrbáč

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...
21 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)