16.5.2023
Kategorie: Politika

Zrušit volby kvůli porušování předvolebních slibů?

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

Řada známých a dosud velmi provládních politologů se pustila ostře do Fialova kabinetu nejen kvůli zvyšování daní, ale kvůli nedodržování předvolebních slibů obecně. Někdo dokonce napsal, že by se volby měly zrušit.

Tak zvaný „úsporný balíček“ , který vznikl jako údajný kompromis na půdě vládní pětikoalice, se stal trnem v oku i těch politologů, kteří ještě téměř včera nesnášeli Babišův kabinet a těšili se na to, jak slušný premiér Petr Fiala konečně zařídí „klid a pořádek“. Situace po ohlášeném úsporném balíčku, který šetří zejména na dotacích pro „velké zemědělské podniky“ – je třeba opět potrestat Agrofert a Andreje Babiše – a zvyšuje některé daně, vede řadu politologů k tvrdým odsudkům Fialova kabinetu.

Vládní představitelé dlouho tvrdili, že nezvýší daně, nebo že se případné navýšení odchodu do důchodů bude týkat čtyřicátníků a mladších osob. Tyto sliby však definitivně padly při čtvrtečním představení konsolidačního balíčku. Kabinet například zvyšuje daně firmám a lidé si připlatí i za nemovitosti. Podívejte se, které své sliby vláda porušila.

Tak začíná kritika vládní politiky a zejména ODS z pera Tomáše Kačmára a Vojtěcha Šeligy na CNN Prima News. Nesplněné sliby jsou samozřejmě vodou na mlýn opozice. „Kde jsou všechny vaše sliby, že nebudete zvyšovat daně? Nejmenším živnostníkům zvyšujete sociální odvody o 70 %, zvyšujete daně z příjmu zaměstnavatelům, vyšší daně budou platit majitelé nemovitostí, více na nemocenské odvedou zaměstnanci, o něco dražší budou některé léky, teplo, voda,“ uvedl místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček ve vysílání CNN Prima NEWS.Fiala však změnu názoru hájil. „Přestože dojde u některých daní k jejich navýšení, tak jsme se soustředili na to, aby dopad daňových změn na občany a zaměstnance byl co nejnižší,“ uvedl ve čtvrtek při představení konsolidačního balíčku…….Že vláda porušila své sliby, se může podle expertů projevit na její podpoře. „Jestli premiér půl roku lže, tak je to silná káva. Slušňák Petr Fiala si to zřejmě osobně odskáče. Nemluvě o Stanjurovi, který říkal, že zvýšit daň z nemovitostí je nemravnost,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS politolog Lukáš Valeš.

Vraťme se proto k meritu věci, a tím je ono porušování předvolebních slibů. Z hlediska vlády se tento problém týká prakticky a jenom ODS a částečně TOP 09. To jen představitelé ODS na čele s Petrem Fialou a ministrem financí Zbyňkem Stanjurou vydávali prohlášení o tom, že se daně zvyšovat nebudou. A také se dušovali, že nesáhnou na důchody. To vše se po zveřejnění „balíčku“ ukázalo jako lež. A s důchody to ostatně prasklo ještě o měsíce dříve projednáním zákona v legislativní nouzi tak, aby důchodci nedostali přidáno tolik, kolik jim stávající systém zaručoval.

Opět se musím v této souvislosti vrátit do loňského roku před komunální a senátní volby. Právě tehdy se Fiala se Stanjurou dušovali, že se daně zvyšovat nebudou. Byla to skutečně série předvolebních slibů, které nic nestojí – pouze důvěru politiků. A o politice vlády si většina české populace myslí dlouhodobě jen to nejhorší a popularita Fialova kabinetu „soupeří“ s nízkými čísly bývalého Babišova kabinetu.

Obecně, porušování předvolebních slibů je běžnou součástí politiky. Vždy lze totiž tvrdit, že nastala „neočekávaná“ situace na kterou se musí reagovat. Začal to Babišův kabinet, který dbal na důsledný boj s covidem a zavřel firmy a díky tomu vznikl první ohromný deficit rozpočtu. Babiš byl v situaci, kdy naslouchal radám covidových expertů ala Prymula, a obecně řečeno, podobně se chovaly až na čestné výjimky i další vlády EU. Pokud bych Fialově vládě něco vytýkal, není to ani tak porušování předvolebních slibů, jako způsob, jakým s veřejností komunikovala před tím, než tak zvaný balíček oznámila na tiskové konferenci. Nesčetné „úniky“ informací, které Fiala razantně odmítal (zejména ten od ministerstva financí a DPH se „povedl“) a finální podoba balíčku skutečně vypovídají o neschopnosti vlády komunikovat s veřejností prostřednictvím médií. Skončilo to tedy nepřekvapivě tak, že i řada někdejších „provládních“ politologů přešla do pozice tvrdých kritiků Fialovy vlády. ODS je chycena v pasti koalice SPOLU a bez lidovců a topky nemá šanci hnutí ANO porazit. Proto nakonec ustoupila ze svých předvolebních slibů, protože nemá žádnou jinou možnost. Nějaké změny představit musela, a tak vznikl onen pětikoaliční „balíček“. Fiala vede ODS bezpečně cestou likvidace ODS jako samostatné pravicové strany.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 4,65 out of 5)
Loading...
16 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)