22.4.2023
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Pavel v Bruselu

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Náš pan president vyrazil do hlavního města Říše. Do Bruselu. Tak, jako to od věků činívali noví, lokální místodržící. Políbit prsten moci, slíbit věrnost aktuálnímu vládci, zařadit se mezi dvořany… a dobře si zapsat úkoly.

A je třeba mu přiznat, že se toho všeho dokázal zhostit bravurně,  s neopakovatelným, vojáckým taktem a diplomatickou noblesou velitele tankové divize. Navíc v rekordním čase. No posuďte sami – na svou misi měl naplánovány jen tři dny. Přesto stihl víc, než se očekávalo. Pomiňme teď povinnou, obligátní  „ukrajinskou” zastávku v centrále NATO, kde potvrdil, co se očekávalo, a zaměřme se na záležitosti bytostně politické.

Hned při první příležitosti náš pan president podpořil manželství pro stejnopohlavní páry, včetně možnosti takových párů adoptovat dětí. Že prý kvůli rovnosti. A že on, jak už je takový rovný a spravedlivý, bude to téma znovu a znovu vnášet do veřejné debaty. Aby se všichni politici museli vyslovit a nemohli věc dále odsouvat. Shodou okolností se prakticky souběžně vyslovil pro manželství pro všechny, u nás doma, ve Sněmovně, i oblíbený ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN. Skoro, jako by se kluci domluvili. Inu, každý dobrý generál ví, že útok, má-li uspět, je třeba vésti ze dvou stran.

Nedosti na tom. Vzápětí se pan president přihlásil k podpoře ratifikace Istambulské smlouvy. „Jsem pro to, abychom ratifikovali Istanbulskou úmluvu. Není jediný skutečný důvod, proč bychom se tomu měli vyhýbat,” pravil k novinářům s nekompromisní,  vojáckou řízností. Malichernostmi, jako že ta smlouva (kterou poslanec Zdeněk Hraba nazval výstižně „otráveným jablkem”)zavádí do zákonodárství evropských zemí vágní a snadno zneužitelný pojem „gender”, že dává neskutečnou moc nekontrolovatelným neziskovkám a že otvírá zadní vrátka do azylového systému (azyl z důvodu genderového pronásledování)… to neřešil. Rozkaz zněl jasně. Istambulskou smlouvu přijmout. Sofort.

Z věcí domácích přešel pan president vcelku bryskně k agendě zahraniční. Zkritizoval vlastní vládu, jak to, že se nepřipojila k žalobě Evropské komise na Maďarsko. Jak je to možné? Potměšilý Maďar nechce vpustit do škol neziskovky a pokrokové aktivisty, aby dětem vysvětlili krásu homosexuality a změny pohlaví! Tak takhle ne! Takhle bychom ty evropské hodnoty neprosadili! A dodal, že se na to premiéra zeptá. Tónem, kterým si plukovník nechává pozvat na koberec zlotřilého desátníka.

No a na závěr výletu, podle hesla „finis coronat opus”, pochválil náš novoučký pan president bruselský Green deal. Přitom stihl i náležitě „potrtkat” všechny kverulanty, kteří stále remcají, místo aby se vrhli do jeho budování a začali plnit přidělené úkoly. “Kritika balíku klimatických opatření, jehož významné součásti tento týden schválil Evropský parlament, není na místě. Členské země včetně Česka by se spíše měly zaměřit na využití fondů, které jsou s přechodem k nízkouhlíkové ekonomice spojeny,” vzkázal jim (poměrně důrazně) pan president. Jestli si kvůli tomu pozve Fialu na Hrad zvlášť, nebo to vyřeší při jednom popovídání, i s tím nepřipojením k žalobě na Maďara, to už novinářům nesdělil.

Na tři dny docela bohatýrský výkon, že? Tolik pokrokářské, bruselské agendy naráz, jsme ještě od žádného z našich politiků neslyšeli. Jo, zvyk, srazit podpatky a zvolat provedu, to bude železná košile… Vše je jasné. Jen jedna otázka zůstává nevyslovena. Myslíte, že kdybychom si místo Pavla zvolili presidentem přímo Bartoše, Kolaju, nebo Gregorovou, že by to mohlo být ještě horší? 

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 4,97 out of 5)
Loading...
58 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)