22.4.2023
Kategorie: Ze světa

Oproti tomu, co přijde, je válka na Ukrajině jen hospodskou šarvátkou

Sdílejte článek:

PZ/JIŘÍ KOBZA

Bývalý diplomat a poslanec za hnutí SPD Jiří Kobza nevidí vyhlídky na vývoj světové ekonomiky příliš nadějně. Válka na Ukrajině oproti tomu, co se podle jeho mínění bude dít, je válka na Ukrajině jen hospodskou šarvátkou.

.
Kobza se v komentáři zamýšlí nad budoucím vývojem světové ekonomiky a jejím možném přechodu na novou měnu – čínský juan. Čína dnes vlastní 1,100 bilionu USD dluhopisů, až je uvolní, přivede to finanční trh do chaosu, ze kterého bude benefitovat a juan by pak mohl americký dolar nahradit.
.
O „dedolarizaci“ se nyní snaží některé státy BRICS, země OPEC budou následovat, říká poslanec. Předpovídá také, že by země BRICS mohly v budoucnu přejít od ekonomické spolupráce i k vojenské. USA si jsou tohoto vývoje podle Kobzy vědomy, proto zadlužují své satelitní státy, aby si dolar zachoval aspoň minimální hodnotu. Vláda ČR bude bezmocná.
.
Kobza nevidí vyhlídky na vývoj světové ekonomiky příliš nadějně. Válka na Ukrajině oproti tomu, co se podle jeho mínění bude dít, je jen hospodskou šarvátkou. Ve svém komentáři ukazuje způsob, jakým může Čína a její měna juan v příštích letech najít způsob, jak dominovat světovému trhu. Sám nynější stav světa nazývá „juanizací na vzestupu“.
.
„Jde o čínskou měnu juan, která nás začíná obklopovat ze všech stran, jen to ještě úplně nevíme nebo se tomu vědomí bráníme. Třeba různými omezeními či sankcemi,“ tvrdí Kobza a následně vše vysvětluje tím, že většina států akceptuje a následuje zahraniční politiku Spojených států amerických, když zasahují do záležitostí suverénních států. Ty země, které se politikou USA neřídí, jsou postihnuté sankcemi a embargy, což je nutí k najití alternativních trhů pro import a export zboží. Sankce způsobují inflaci, a státy tak hledají i alternativu k dolaru a nacházejí právě čínský juan nebo rubl.
Kobza uvádí, že v současnosti Čína vlastní 1,100 bilionu USD dluhopisů, přičemž jejich uvolnění na trh by srazilo jejich cenu na světových trzích, a zvýšila by se tak inflace dolaru. „Pokud ČLR uvolní dolarové dluhopisy, rozkymácí se světový finanční systém, a v tom případě ta juanizace vypadá jako příprava funkčního a stabilního systému, který dolar nahradí,“ predikuje s tím, že dolar bude nahrazen minimálně u rozvojových zemí. Menší část dluhopisů drží i Rusko.
.
O dedolarizaci se snaží i země BRICS. Tyto země přecházejí na juan v transakcích s naftou a plynem. „Rusko a Brazílie už smlouvy s ČLR uzavřely, víme, že další země (i kandidátské země do BRICS) o tom reálně uvažují nebo i už jednají,“ píše poslanec a dodává: „Je otázkou času a pokračování nesmyslně agresivní americké zahraniční politiky a jejich satrapů například v ČR, kdy ekonomická spolupráce zemí BRICS přejde plynule od ad hoc do systematické vojenské spolupráce,“ zamýšlí se. Lze podle jeho úvah i předpokládat, že pokud by se k „juanové dohodě“ připojily země jako Indie, Írán, Saúdská Arábie, Venezuela nebo Nigérie, další státy OPEC by následovaly.
.
Potom nastane podle Kobzových propočtů čas Číny a Ruska na prodej dluhopisů, čímž následně ovládnou značnou část světového trhu. Tato situace povede ke krizi v USA a zvýšení cen paliv i zemního plynu.
.
„V USA to samozřejmě vědí, a proto se snaží zachránit své dolarové impérium tím, že své satelitní a poddanské státy pomocí svých dosazených satrapů maximálně dolarově zadluží, aby si dolar zachoval aspoň nějakou hodnotu,“ míní Kobza.
.
Česká republika bude podle Kobzova mínění zatažena do vleku událostí a neschopna jakékoliv akce, aby dění zastavila, a to zejména se současnou vládou a Radou ČNB, neschopnými něco pro ČR udělat.
.
Vláda České republiky by podle slov politika měla více myslet na prospěch Česka než na prospěch zahraničních akcionářů a korporací, aby se její ekonomika nepropadla do dluhů. Kobza si nedokáže představit, co by pro Českou republiku zpřetrhání dobrých vztahů s Čínou znamenalo. Až juan ovládne svět, bude podle Kobzy zajímavé pozorovat, kdo si z českých politiků podá přihlášku do Komunistické strany Číny.
.
Celý proces „juanizace světa“, který Kobza vysvětluje, může podle jeho slov trvat měsíc nebo i pár let. Ke konci komentáře ještě nadnáší otázku, co se v budoucím chaotickém světě bude dít vzhledem k tomu, že přes chaos revoluce vede cesta k diktatuře.
.
prvnizpravy.cz
Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (32 votes, average: 4,69 out of 5)
Loading...
51 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)