21.4.2023
Kategorie: Společnost

Průzkum, kterému máte věřit

Sdílejte článek:

Pozorného čtenáře zaujmou i další věci. Proč byla mezi respondenty zařazena i mládež od 16 let, když běžně se dělají průzkumy jen mezi dospělými? Téměř tři pětiny nevěděly, že do února existovala pozice vládního zmocněnce pro oblast médií a dezinformací, ALE podle 42 % lidí byla tato funkce potřebná (a podle 36 % zbytečná)?

Průzkum realizovala agentura Median, která dva měsíce před volbami 2013 změřila preference hnutí ANO a Úsvitu „pod úrovní statistické chyby“, ačkoli v reálu dosáhla na 19%, resp. 7%. Pro ODS předpovídali 13,5% (v reálu 8%) a pro ČSSD 32% (v reálu 20,5%). To je v součtu chyba 43 procentních bodů jen za čtyři měřené strany. Median (společně s Kantarem) stál také za hrubou chybou v průzkumu před komunálními volbami 2017. Její vinou byl do předvolební debaty České televize pozván zástupce marginální straničky, která pak ve volbách nezískala ani procento hlasů – protože průzkum asi přiřadil straně Nezávislí kandidáti všechny odpovědi respondentů, kde se objevila slova „nezávislý“.

Průzkum o dezinformacích si zadala Středoevropská observatoř digitálních médií (CEDMO), což je projekt financovaný z EU, v jehož strategickém výboru sedí např. Václav Moravec z ČT. Zatímco nás někteří podezřívají z toho, že výsledky našeho průzkumu vyšly tak, aby se nám to hodilo, pro CEDMO, kterému se hodí výsledky poukazující na velký strach z dezinformací, to, zdá se, neplatí.

Tak sledujte s námi, zda budou média k tomuto průzkumu přistupovat stejně skepticky a nebo zase uvidíme ten obvyklý dvojí metr.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (17 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
3 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)