14.4.2023
Kategorie: Kultura a tipy

Ludomanie: patologická tendence nebo fikce?

Sdílejte článek:

Online zábava v Ceska Casina! Pomohou vám zabít čas, navázat přátelství, odreagovat se od shonu a vydělat si trochu peněz navíc. Vysoký zájem o online automaty a sázení však nemusí být vždy součástí zábavy. Faktem je, že někteří hráči se po sázení na sport a trávení času u jiných typů virtuálních her ocitají v tzv. zóně rizika závislosti. V tomto článku se podíváme na to, co je to závislost na podvádění, na mýty a fakta o problémech spojených s hraním, a prozkoumáme výzkumy a metody boje proti závislosti.

Co je to závislost na hazardních hrách?

Patologické závislosti na hazardních hrách se také říká závislost na podvádění, závislost na hrách nebo prostě závislost na hazardních hrách. Výraz “patologické hráčství” má však často nechtěně lékařské konotace a laik ho používá jen zřídka. Lidé se závislostí na hazardních hrách se nazývají gambleři, patologičtí hráči, kompulzivní hráči nebo problémoví hráči.

Fikce a pravdivá fakta o problémovém hráčství

Fikce: Abyste se stali závislými na hazardních hrách https://ceskacasina.cz/kajot-casino/, musíte hrát každý den.

Pravda: Problémový hráč může hrát často nebo zřídka. Zábava při hraní je hrozbou, pokud způsobuje další problémy.

Fikce: Problém s hraním na není akutní, pokud si to člověk může dovolit.

Pravda: Problémy způsobené závislostí na hazardních hrách nejsou jen finančního rázu. Faktem je, že nadměrné množství času stráveného hazardní zábavou může vést k vážným vztahovým a právním problémům, ztrátě milovaného zaměstnání, rozvodu a psychickým problémům.

Výmysl: Problém s hazardní zábavou je způsoben slabostí a nerozumem.

Pravda: Závislost na hazardních hrách postihuje hráče všech úrovní inteligence a výchovy.

Fikce: Partneři problémových hráčů nutí ke hře své rodinné příslušníky a přátele.

Pravda: Lidé, kteří trpí závislostí na hazardních hrách, se často snaží své chování racionalizovat. Začnou obviňovat lidi kolem sebe, což jim umožňuje vyhnout se odpovědnosti za své činy.

Výmysl: Pokud podvádějícímu závislému člověku narůstají dluhy, měli byste mu pomoci se o ně postarat.

Pravda: Záchrana gamblera před dluhy může situaci ještě zhoršit, protože umožní pokračování jeho problémů s hazardními hrami.

Provedené studie

Rozlišují se tři hlavní skupiny patologických hráčů:

ti, kteří vyhledávají pomoc;

ti, kteří pomoc nevyhledávají;

obecná populace (včetně těch, kteří hrají a mají problémy, a těch, kteří hrají, ale nemají problémy).

Většina studií byla provedena mezi hráči, kteří vyhledali pomoc kvůli závislosti na hazardních hrách. Podle těchto studií existují fyziologické, psychologické a sociologické rozdíly mezi patologickými hráči a hráči bez problémů.

Výzkumníci se shodují na tom, že patologická hráčská závislost je způsobena kombinací biologických (fyziologických), psychologických a sociologických faktorů. Stejní výzkumníci se však nemohou shodnout na tom, který z faktorů (fyziologický, psychologický nebo sociologický) je hlavní příčinou, nebo zda se na vzniku problému podílejí všechny tři faktory stejnou měrou.

Řešení závislosti na hazardních hrách

Je normální, že máte opravdovou touhu hrát online, ale když si zvolíte zdravý životní styl a vybudujete si silnou podpůrnou síť, bude pro vás snazší odolat závislosti na podvádění. Kdy k ní dochází:

Snažte se vyhnout izolaci. Zavolejte milovanému členu rodiny nebo se sejděte s kamarádem na šálek kávy.

Rozptylte se něčím jiným, například návštěvou posilovny, sledováním filmu nebo relaxačním cvičením, abyste se závislosti zbavili.

Závěr

Ludomanie je nepříjemné duševní onemocnění. Vyžaduje zodpovědný přístup k léčbě a rehabilitaci. Mnoho uživatelů internetu jí dnes podléhá. Pokud nedokážete závislosti odolat, nemusíte na sebe být příliš přísní. Nikdy ji však nepoužívejte jako výmluvu k tomu, abyste se vzdali a začali “nerozumně” hrát a prohrávat pohádkové částky. Musíte pochopit, že překonání závislosti na hazardních hrách je neuvěřitelně obtížný proces. Snažte se poučit z vlastních chyb i chyb svých vrstevníků a pokračujte v práci na uzdravení.

Pro vznik závislosti na hazardních hrách existuje mnoho různých důvodů a ti, kteří sami trpí závislostí na hazardních hrách, obvykle nadměrnou míru závislosti na hazardních hrách nerozpoznají a nevyhledají řádnou léčbu. Užívání si hazardních her je skvělé, protože online zábava minimalizuje každodenní stres. Navíc je to skvělý způsob, jak najít podobně smýšlející lidi a vydělat si nějaké peníze. Hlavní je, aby vše bylo s mírou, tedy bez fanatismu.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
1 komentář

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)