6.4.2023
Kategorie: Ekonomika

Začarovaný kruh bankovní krize

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Generální ředitel JPMorgan Jamie Dimon v dopise akcionářům uvedl, že americká bankovní krize neskončila, a že i když skončí, její dopad bude přetrvávat roky, přičemž varoval, že se zdá, že Amerika se dostává do „začarovaného kruhu“.
„V době, kdy píšu tento dopis, současná krize ještě neskončila, a i když je za námi, bude mít následky v dalších letech,“ napsal Dimon v rozsáhlém 43stránkovém dopise, který obsahoval zlověstné varování, že nad americkou ekonomikou se stahují bouřkové mraky.

Kolaps Silicon Valley Bank (SVB) vyvolal krizi důvěry v bankovní sektor v USA, což přimělo finanční úřady, aby spěchaly se záchranným balíčkem, který by zastavil potenciální run na bankovní vklady, což by způsobilo širší finanční nestabilitu.

„Každá krize, která poškodí důvěru Američanů v jejich banky, poškodí všechny banky, to je skutečnost, která byla známá ještě před touto krizí,“ napsal Dimon.

Podle posledních sezónně upravených údajů Federálního rezervního systému o odlivu vkladů byly během dvou týdnů od krachu SVB z amerických vnitrostátně autorizovaných komerčních bank staženy vklady ve výši zhruba 213 miliard dolarů, protože vyplašení střadatelé spěchali vybrat své peníze.

Zatímco někteří tvrdí, že jde o relativní pokles ve srovnání se zhruba 16 biliony dolarů v celkových vkladech držených v domácích bankách v USA, odborníci varovali, že únik vkladů je faktorem přispívajícím k přísnějším úvěrovým standardům, přičemž malé podniky jsou obzvláště zranitelné vůči hrozící úvěrové krizi.

Dimon řekl, že turbulence v bankovním sektoru z kolapsu SVB – spolu se selháním švýcarského úvěrového gigantu Credit Suisse – zvýšily pravděpodobnost recese.

“Neúspěchy SVB a Credit Suisse výrazně změnily očekávání trhu, ceny dluhopisů se dramaticky zotavily, akciový trh klesá a šance trhu na recesi se zvýšily,” napsal. “A i když to není nic jako rok 2008, není jasné, kdy současná krize skončí.”

Kromě očekávaného vyčerpání úspor spotřebitelů Dimon poukázal na další faktory, které zatemňují ekonomický výhled.

To zahrnuje možná přetrvávající inflaci, obrovské geopolitické napětí, nepředvídatelnou trajektorii rusko-ukrajinské války, velké kvantitativní zpřísnění a „další neznámé“, které snižují likviditu a vyvolávají vyšší dlouhodobé úrokové sazby.

Dimon obvinil „bezprecedentní“ fiskální výdaje za posledních několik let z toho, že vytlačily inflaci na několikadekádová maxima a přinutily Federální rezervní systém k rychlému cyklu zvyšování úrokových sazeb, aby se ji pokusil potlačit.

Téměř 12 let kvantitativního uvolňování, kdy Fed rozšířil svou rozvahu nákupem vládních cenných papírů, srazilo úrokové sazby téměř na nulu a zaplavilo ekonomiku levnými penězi, což následně podpořilo akcie, nemovitosti a další aktiva.

Ruská válka na Ukrajině má také dopad na globální ceny energií a potravin, řekl Dimon a dodal, že vidí riziko, že energetická a potravinová nejistota by mohla vyvolat „další úroveň geopolitické dislokace“ v podobě obrovské migrační vlny.

Dimon věří, že přecházíme od přebytku úspor k nedostatku kapitálu spolu s vyššími úrokovými sazbami a vyšší inflací než v nedávné minulosti.

“V podstatě se můžeme posouvat, jak jsem někde četl, z počestného cyklu do začarovaného kruhu.”

V originále: “Essentially, we may be moving, as I read somewhere, from a virtuous cycle to a vicious cycle.”, napsal Dimon.

 

Ivan David

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,60 out of 5)
Loading...
8 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)