13.2.2023
Kategorie: Společnost

Právo … považuji za nezbytné prosadit do Listiny základních práv a svobod zakotvení těchto 4 základních práv pro všechny občany České republiky

Sdílejte článek:

JINDŘICH RAJCHL

S ohledem na turbulentní vývoj událostí v posledních letech považuji za nezbytné prosadit do Listiny základních práv a svobod zakotvení těchto 4 základních práv pro všechny občany České republiky:

1) právo platit českou korunou

Naprosto odmítám přijetí eura či jakékoliv jiné měny coby náhrady koruny jakožto oficiálního platidla v naší zemi. Udržení vlastní měny je klíčové nejen z ekonomického, nýbrž zejména z politického hlediska. Je to jeden z klíčových prvků naší svrchovanosti. Země, která nemá vlastní měnu, není plně suverénním státem.

2) právo platit v hotovosti

Již několik let jsme svědky soustavného talku na omezování plateb v hotovosti. Některé banky dokonce nově zavádějí do svých všeobecných obchodních podmínek možnost nevydat vám vaše uložené peníze v hotovosti, pokud jim nesdělíte účel použití finančních prostředků, které hodláte vybrat, či pokud banka nebude s tímto sděleným účelem souhlasit. Takový postup je zcela nepřípustný! Zejména odmítáme nahrazení hotovosti digitální měnou (CBDC) v jakékoliv podobě, neboť v takový okamžik má vydavatel měny plnou kontrolu na výdaji jednotlivce. Takový systém považuji za nepřípustný a troufám si jej nazvat digitálním otroctvím.

3) právo žít offline

Pokud se rozhodnete se státem komunikovat digitálně (internet, datové schránky atd.), máte na to jistě plné právo. Stejně tak však musí být zaručeno každému jednotlivce právo zůstat offline, pokud se z jakéhokoliv důvodu rozhodne formu digitální komunikace nevyužít. Stát nesmí přímo (zavádění povinnosti zřídit si datovou schránku zákonem) ani nepřímo (podmínka použití digitální formy komunikace například pro žádost o dotace) nutit žádného svého občana ke vstupu do online prostředí. Naopak je povinen zajistit standardní formu komunikace (poštou), pokud se pro to občan rozhodne.

4) právo odmítnout výkon branné povinnosti mimo území České republiky

Žádný civilista nesmí být za žádných okolností nucen realizovat výkon své branné povinnosti na území jiného státu. Musí mu být dáno právo kdykoliv, a to i bez udání důvodu, odmítnout povolání k výkonu branné služby mimo naše státní území. Výkon branné povinnosti musí být omezen výhradně na obranu naší země v případě jejího napadení.

Všechna tato výše uvedená práva považuji za natolik esenciální, že je nezbytné, aby požívala ochrany nikoliv pouze zákonné, nýbrž ochrany ústavně-právní. Z tohoto důvodu je jejich implementace do Listiny základních práv a svobod nejvhodnější formou jejich nezpochybnitelné garance pro každého občana České republiky.

Souhlasíte? Jste PRO?

 

Jindřich Rajchl

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (35 votes, average: 4,94 out of 5)
Loading...
48 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)