10.2.2023
Kategorie: Politika

Neztrácí čas

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Včera večer mělo hnutí ANO svoji avizovanou tiskovku na které se chystalo ohlásit, jak to s nimi bude dál. Naši pravdomluvní novináři už několik dní spekulovali, že se Andrej Babiš vzdá poslaneckého mandátu, nebo že snad úplně odejde z politiky a vrátí se do světa byznysu, komentáře stíhaly komentáře o tom, jak strašný výprask jeho prohra v prezidentských volbách byla a jak dalekosáhlé důsledky to bude mít. Šafr či Kmenta, ti z toho měli úplné vánoce a třásli se na to, jak si do Babiše ještě na rozloučenou pořádně kopnou.

A pak sledovali, že před mikrofon přišel ten starý Babiš, který v dobré náladě a bojovným hlasem ohlásil, že poslancem zůstane, stejně tak zůstane předsedou hnutí ANO, jen se maličko stáhne do pozadí a tvářemi hnutí budou Schillerová a Havlíček. Následovalo krátké shrnutí situace – totiž že Veľký Bocian dostal 2,4 milionu hlasů, což je víc, než dostala v parlamentních volbách celá Pětikolka dohromady, že je to dobrý potenciál i závazek… prostě když je po volbách, tak je před volbami a jede se dál. Byl to najednou zase ten starý Babiš z roku 2016 – připravený, optimistický…. a kupodivu i docela jednoznačný.

Jeho vystoupení skončilo, neváhám říci, politickou bombou. Babiš prohlásil, že SPD a ČSSD zradily své voliče a hnutí ANO se o ně bude ve volbách ucházet. Něco podobného zaznělo naposled v době, kdy Zeman označil voliče Miroslava Sládka za zdivočelé sociální demokraty a během krátké doby Republikány vymazal z politické mapy.

Nechci nijak machrovat, ale moji dlouhodobí čtenáři vědí, že jsem tento přístup u hnutí ANO věštil už před dlouhou dobou. Pokud se SPD včas nespřátelí s hnutím ANO, pak se Babiš prostě rozkročí směrem k SPD. Když jsem se teď po prezidentských volbách podíval na voličské přelivy, tak to tam svítilo jak ohnivým písmem.

Babiš získal takřka všechny voliče Bašty a zmobilizoval celou řadu dalších voličů, kteří v prvním kole k volbám nepřišli. Naopak přišel o část voličů z prvního kola (typ Vondrák), kteří to šli hodit generálovi. Babiš získal takřka celý okraj alternativního spektra a zaplatil za to středopravě smýšlejícími voliči, kteří prostě nezkousli jeho sbližování s pozicemi voličů SPD a dalších okrajových stran. Je to ještě o to zajímavější, protože Babiš před druhým kolem voleb celkem bezotyšně dával najevo velmi protiruské postoje, mluvil o masovém vrahovi Gerasimovi a z rétoriky SPD si v podstatě nechal jen slovo „mír“ a hodně používal spojení „asociální vláda Petra Fialy.“ Dotkl se i svobody slova a vymezil se proti cenzorovi Klímovi.

Vzhledem k výsledkům se ukazuje, že slovo mír zabíralo, asociální vláda Petra Fialy zabírala, ale masový vrah Gerasimov nezabral – voliči, co právě tohle chtěli slyšet, Babišovi stejně utekli. Utekli i když Babiš mluvil o svobodě slova. Jak vidno, voliči SPD byli ochotni zkousnout vraha Gerasimova, pokud Babiš mluvil o míru, ale středoví voliči nebyli ochotni zkousnout Babišovo zdůrazňování míru, i když mluvil o masovém vrahovi Gerasimovi. Jasné?

Zdá se, že Mára Prchal a další sice odešli, ale výsledky si tam na předsednictvu vyhodnotili v souladu s realitou. Potenciál hnutí ANO je využitelnější u voličů SPD, než u těch středových.

Tak nějak bych čekal, že od hnutí ANO i od Andreje Babiše teď budou stále častěji zaznívat postoje, které doteď hlásal Tomio Okamura. Voliče SPD Babiš nezíská, pokud bude milovat EU a bude vypjatě protiruský. Troufal bych si tvrdit, že hnutí ANO se teď v podstatě pokusí být původní sociální demokracií – tedy stranou lidí práce – těch, kteří jen nepřenášejí lejstra, ale svou činností skutečně vytvářejí něco hmotného. Zároveň se chtějí pokusit, aby nalevo vedle ANO už byla jen zeď. Tomu by odpovídal rozhovor s Josefem Skálou, setkání s Jaroslavem Foldynou i Petrem Štepánkem… ono toho bylo mnohem víc, ale všímáte si, že se Babiš začal scházet s lidmi, které považujeme za vlastenecké? Zajímavé, není-liž pravda? Přidejte si k tomu kamarádšofty s Orbánem….

Už jsem tu psal, že jsem byl mile překvapený tím, že se hned po volbách ta krátkodobá jednota, ve které Babiš sehrál roli katalyzátoru, nerozpadla. Stranou zůstali jen Tomio Okamura a Michal Šmarda… Jeden se do boje nedostavil, druhý se postavil na opačnou stranu. První zjistil, že jeho lidi do boje šli, druhý zjistil, že jeho lidé také, ale na opačné straně barikády. Co k tomu dodat? Komu není rady, tomu není pomoci.

Víte, co jediné chybí Babišovi, aby reálně vymazal SPD i ČSSD z mapy a absorboval i jejich naprosto skalní voliče? Tiskovka, nebo rozhovor, kde řekne, že to s covidem posral a kdyby tenkrát věděl to, co ví dneska, tak by postupoval úplně jinak. SPD dělí od opravdového reálného politického průseru jedna jediná veřejná Babišova věta o covidu. Pokud si Veľký Bocian vysype koronavirový popel na hlavu a pak začne mluvit o vlastenectví, svobodě slova a asociální politice vlády, tak bude mít Okamura fakt vážný problém.

Když si vezmu, že před měsícem by Okamurovi stačilo v pátek před prvním kolem nechat Baštu odstoupit ve prospěch Babiše a politicky to zobchodovat…

Teď jsme o měsíc dál, Babiš si vyhodnotil výsledky voleb a usoudil, že budoucnost je hratelná přes voliče SPD.

Uvidíme věci nevídané a uslyšíme neslýchané.

 

 Vidlák

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 votes, average: 3,42 out of 5)
Loading...
58 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)