5.2.2023
Kategorie: Společnost

Metafora Petra Fialy, aneb výsměch vládních papalášů našim občanům II.

Sdílejte článek:

JINDŘICH RAJCHL

První část odpovědi z Úřadu vlády na otázku, co konkrétně měl předseda vlády ČR Petr Fiala na mysli, když říkal, že “jsme ve válce”, se díky vám stala naprostým hitem sociálních sítí.


Jak už jsem psal, pan Večeřa z Úřadu vlády slíbil pokračování – odpověď na první čtyři otázky z žádosti dle zákona 106/1999 Sb. v platném znění.

A skutečně, už tady onu odpověď máme.

Ve filmu bývá druhý díl většinou slabší než jednička, ovšem Úřad vlády tentokrát nezklamal a nabídl nám ještě absurdnější vysvětlení než ve své prvotní odpovědi.

Takže kdybyste chtěli vědět, co konkrétně měl pan předseda války na mysli, když říkal, že jsme ve válce, tak se jedná o:

“…emotivní vyjádření politika, jenž se snaží burcovat veřejnost v době. Lze poukázat na obdobná metaforická vyjádření, jež jsou užívána veřejnými osobnostmi při různých krizových momentech, za mnohé například větu: “Naše země nevzkvétá”, vyřčenou bývalým prezidentem Václavem Havlem v novoročním projevu v roce 1990, jež měla poukázat na neutěšený stav, panující v našich zemích po Sametové revoluci.”

Že byl tohle někdo schopen vyplodit (v citaci jsem ponechal i veškeré gramatické chyby), tomu jsem uvěřil asi až po pátém přečtení tohoto naprostého blábolu.

Oni reálně přirovnali výraz “jsme ve válce” k větě “naše země nevzkvétá”. A dokonce to vypadá, že ten nesmysl myslí vážně.

No, už se těším, jak budu u soudu bránit své klienty, kteří se vyjadřovali kriticky na téma tečkování, argumentací, že se nejednalo o šíření poplašné zprávy, nýbrž o metaforické vyjádření, jímž se snažili burcovat veřejnost v době celosvětové agresivní invaze farmaceutických společností.

A teď bez legrace – už mám dost jejich papalášství. Už mám dost toho, že tady vytvářejí KRITy, jimiž ničí obyčejné občany této země, zatímco oni bez uzardění lžou a smějí se nám do obličeje. Už mám dost jich všech.

Je na čase, aby jim ten samolibý škleb na jejich tvářích rychle zmizel.

Je načase jim ukázat, že tahle země nepatří jim, ale nám.

 

Jindřich Rajchl

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (52 votes, average: 4,73 out of 5)
Loading...
62 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)