29.1.2023
Kategorie: Společnost

Národ slaví!

Sdílejte článek:

URZA

Národ slaví! Máme pana prezidenta. Lidé pláčou dojetím, fotí své slzy na sociální sítě; slaví velké vítězství pravdy a lásky nad lží a nenávistí. Vystrašení oponenti nasazují alobalové čapky, aby nebyli naverbováni do války. Prožíváme euforii či agonii; tak na týden.


Komunistický generál vyhrál nad komunistickým oligarchou o skoro milion hlasů; takže velké statisíce z Vás mohly zůstat doma, dopadlo by to přesně stejně. Vlastně ne – takhle jste se vhozením posvátné obálky do posvátné urny osobně podíleli na tom velkém vítězství.

Na jednu stranu mě těší, že máte z voleb radost – opravdu Vám ji přeju – užívejte (bez ironie); na stranu druhou mě těší i to, že mě volby nechávají chladným a vítězství obou kandidátů by ve mně vyvolalo více méně stejné emoce – to jest v podstatě žádné.

Proč? Nechci už hrát ty hry; nechci se už do toho znovu a znovu nechat zatahovat. První volby, které jsem nějak prožíval, byly parlamentní 1996, bylo mi tehdy osm; pamatuju si tu všeobecnou radost, kterou vystřídalo všeobecné zhnusení o dva roky později.

Ale já se nenechal odradit, dál a dál jsem prožíval všechny ty radosti i následná zklamání; ještě 2010 jsem se (už jako anarchokapitalista) znovu radoval. Člověk tak snadno začne „žít volbami“, prožívat to, dělit lidi na „my“ (ti dobří) a „oni“ (ti špatní), vidět svět černobíle…

Dnes vážně doufám, že mě to po čtvrtstoletí prožívání už pustilo. Bohužel tu máme stát, takže některé volby mohou výrazně ovlivnit míru svobody ve společnosti; ale zdaleka ne všechny. A budu-li se některých zase účastnit, nechci potom slavit ani plakat dojetím.

Rád bych všem připomněl, že stát je organizací, která nám násilím vnucuje svou vůli i tehdy, když nikomu nic neděláme. Vzděláváte své děti jinak, než schvaluje MŠMT? Mohou Vám je unést. Postavíte si dům jinak, než stanoví zákon? I zde je „řešením“ násilí.

Když stát zjistil, že manželé Kordysovi podávali svým klientům ayahuascu, dal jim osm let natvrdo; ačkoliv nikomu nic neudělali. Náš minulý prezident (ten bez pravdy a lásky) je omilostnil; ten současný (s pravdou a láskou) se vyjádřil, že by je nechal sedět.

Konkrétně: „Neumím si ale představit, že bych podepsal milost v případech, kde skutečně došlo k protiprávnímu jednání.“ No jo, voják v něm se nezapře. Klid a řád; hlavně ten řád. Ne že bych snad naznačoval, že Babiš by byl pan slušňák; nebo dokonce Zeman.

Snažím se jen poukázat na fakt, že slavíme „velké vítězství“ v podobě toho, že v čele největší lokální zločinecké bandy sedí hezkej a charismatickej chlap. Spousta z Vás mluví i o respektu a slušnosti, což moc nevím, jak jde dohromady s tím výrokem výše.

„Neumím si ale představit, že bych podepsal milost v případech, kde skutečně došlo k protiprávnímu jednání.“ Kde v tom vidíte respekt k lidem, které stát posílá do otřesných podmínek v klecích, ač nikomu neublížili? Jen porušili (špatný) zákon.

Tímto textem se rozhodně nesnažím sdělit, že by volba dopadla špatně, to ne; jen si ani nemyslím, že by dopadla dobře. Život půjde dál, ať už bude prezidentem kdokoliv; můžeme jen čekat na to rozčarování a zklamání, až se zjistí, že i generál je jen člověk.

Žijeme ve skvělé dobře; i v úžasné společnosti bohaté na inspirativní lidi. Stát je určitý relikt barbarské minulosti, se kterou se časem vypořádáme; jen to potrvá. Já teď půjdu také slavit – dnešní krásný den i svůj požehnaný život; ne však novou hlavu zločinců.

 

FB

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 3,73 out of 5)
Loading...
75 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)