29.1.2023
Kategorie: Společnost

Když si hlupáci hrají na chytré …

Sdílejte článek:

EVA HRINDOVÁ

Když se mnou režisérka Piussy točila dokument Český Alláh, právě začínala migrační krize. Pamatuji se, jak se mě po nějaké demonstraci ptala, jak se na ty migranty dívám. Mluvila jsem o tom, jak je mi jich líto. Že utíkat z vlastní země není řešení a my to nemáme podporovat. Že lidé bez kořenů mají těžký život a je naším úkolem dělat věci tak, aby lidé nemuseli utíkat ze svých zemí. Toto mé vyjádření se samozřejmě do filmu nedostalo.
 

I dnes je to tak, o míru se nesmí mluvit. Podle našich válečných štváčů je mír kapitulací a Rusko je nutné porazit. Kdo mluví o míru, o mrtvých vojácích, o smutku jejich matek, žen a dětí, je proruský šváb a po volbách s takovými rychle zatočíme!

Je to tak typické – neznalost, ignorování faktů, arogance a nadřazenost, podporovaná celebritami a médii – to vše stojí za eskalováním zla. Protože co jiného než zlo žene lidi do zbytečných válek? Kam zmizela rozvaha, empatie, laskavost?

Problémy těžce zkoušené a drancované Afriky nikoho nezajímají. Hlavně že si půl světa dělá PR na pomoci Africe a tím ji dál devastují. Stejné to je teď s Ukrajinou. Vlaječkáři kam se člověk podívá, sbírky zbytečností a hnusné PR vždy připravených přiživovačů nad cizími neštěstími.

Z pracovních důvodů sleduju na Instagramu i plno celebrit a jeden by se z nich zblil. Jsou připraveni vždy naskočit na jakoukoliv vlnu, která je může ukazovat jako lepší a spravedlivější. V posledních dnech se můžou přetrhnout, aby se narvali do flanelových košil. Ale svými aktivitami, které oni sami považují za záslužné, jen problémy prohlubují a někteří dokonce vytvářejí. Znovu a znovu jsou připraveni vytvářet další Afriky…

Ukrajinci jsou jim celkem u zadku, hlavně když si na nich vylepší své jméno a nekonečně se mohou opájet svou “dobrotou”. Ale žádný strom neroste do nebe. Ani sláva hloupých celebrit. Znáte to, karma je zdarma.

Je mi líto lidí, kteří se dostali do mlýnku zájmů cizích mocností. Oni sami často podléhají propagandě a sami si svou situaci zhoršují. Lidé na Ukrajině uvěřili, že Zelenskij zajistí klid a mír. Vždyť jim to slíbil! Volili ho i lidi v Doněcku. To jsou chyby, z kterých se máme a můžeme poučit. Ale kdo by chtěl přemýšlet, vždyť nechat se opájet vlastní dobrotou a lacině přijít k dobré pověsti, je tak lákavé. Stačí placka, vlajka a křičet ve správnou chvíli.

Ale dobrým člověkem se člověk stává činy, ne výkřiky. Skutečné dobro nepotřebuje agresivní propagandu. To vzniká z hlubokých hodnot, ke kterým patří i férová diskuse, respekt k těm, kteří skutečně něco dokázali, schopnost vnímat i nepříjemné pravdy a jasné odmítnutí pokrytectví a dvojích metrů. To je svět, do kterého chci patřit já. Není to oblíbený svět a dnes se mu mnozí dokonce vysmívají. Hlupáčci…

Náš svět je v defenzívě, nebo to tak aspoň vypadá. Ale já cítím, že se pomaličku přidávají další a další lidé, kteří pochopili, že bída (materiální i duchovní), leštěná mediální propagandou a vzývaná celebritami je jen bída. Za barevným pozlátkem je zmar, chudoba, nenávist a zoufalství. Stavět na pravdě a zkoumání je pracné a dlouhé, ale přináší to naději na lepší svět.

 

evahrindova.cz

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (41 votes, average: 4,90 out of 5)
Loading...
15 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)