18.1.2023
Kategorie: Společnost

Svoboda slova očima chartistů: Lenka Procházková

Sdílejte článek:

SOSP

Co pro vás znamená svoboda projevu a kde jsou podle vás její hranice, pokud nějaké má?

Svoboda názoru a projevu je ideál, který souvisí se svědomím a principielně s demokracií. Od starověku ale měla svoboda projevu mantinely, které bylo riskantní překračovat. Už Sokrates, který se snažil u athénských spoluobčanů probouzet kritické myšlení a tudíž schopnost pochybovat o zavedené „věrouce“, na to doplatil ztrátou života. Nicméně si stihl vychovat (infikovat) žáky, především Platóna. Jeho pojednání o jeskyni působí aktuálně i dnes. Na počátku novověku převzal štafetu v zápase o právo na svobodu myšlení a hledání pravdy český národ. Je to napříč časem stále závazné dědictví a věřím, že jeho vliv má a bude mít větší sílu, než současné snahy „tovaryšstva Ježíšova.“

Jak se díváte na současné snahy umlčovat odlišné názory a diskriminovat, případně kriminalizovat, jejich nositele pod záminkou „boje proti dezinformacím“? Lze chystaná opatření české vlády srovnávat s dobou normalizace nebo je to za vlasy přitažené podobenství?

Tehdejší motivy cenzurovat a umlčovat jiné názory než ty normalizační jsou stejné jako motivy dnešní vlády – tedy strach, že nebude splněno vyšší zadání (udržování klidu a řádu v zemi). Rozdíl je v technice – samizdat byla klopotná a pomalá záležitost, navíc strojopisy byly kolportované z ruky do ruky. Internetové články a debaty je ale zase snadno možné blokovat a zaplevelit závažnou debatu trolly.

Má stát bránit šíření nepravdivých informací jinak než pravdivým informováním občanů? Kdo má určovat, co je pravdivá a nepravdivá informace?

Současní představitelé české vlády vládnou pod kuratelou cizí moci, nemohou a nesmějí informovat občany pravdivě, jsou na lanči jak cirkusoví koně. Vyhrožování mají v popisu práce.

Člověk, který dnes působí jako český premiér a který v průběhu několika málo let zcela změnil názor na evropskou geopolitiku, by měl se slovem pravda zacházet s velikou pokorou. Ale jemu chybí nejen soudnost, ale i charakter, takže zavádí ideopolicii a ministerstvo pravdy.

 

SOSP

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 4,69 out of 5)
Loading...
6 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)