13.1.2023
Kategorie: Exklusivně pro PP, Ze světa

Chystá se výsadek?

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Před necelými dvěma dny vyplula z ruského přístavu Novorossijsk velká, válečná flotila. Měla by zahrnovat nejméně jedenáct lodí, včetně největší výsadkové lodi v Černém moři, jménem Pjotr Morgunov (Projekt 11711) a tří ponorek třídy Project 636.3 Improved Kilo, vyzbrojených raketami Kalibr. Z přístavu vyplulo prakticky všechno. Mola Novorosijsku jsou prázdná. A nikdo neví, kam ten svaz míří.

Evropská média vesměs mlčí. A tam, kde si vyplutí povšimli, je dávají do souvislosti s hrozbou ukrajinského útoku na základnu. S posměšným podtextem, že se zbabělí a neschopní Rusové preventivně stahují z dosahu. Odvolávají se přitom na známý útok dálkově řízených „námořních dronů” na Sevastopol (29. října). Tehdy tyto v podstatě malé čluny s výbušninami obránce přístavu překvapily a skutečně napáchaly nějaké škody. Jeden z dronů byl poté namířen i do Novorossijska (18. listopadu), kde ale způsobil jen minimální škody. Je to přece jen daleko z běžného dosahu podobných aparátů a Rusové se už stačili připravit a své přístavy zabezpečit.

Jaká jsou ale jiná možná vysvětlení? Když v Novorossijském přístavu nezůstala ani pramice, jak potvrzují místní zdroje Naval News? Hovoří se také o cvičení. Ale je otázkou, zda má Rusko zrovna teď náladu, peníze, lidi a zdroje na podobné aktivity. Takže zbývá jen vysvětlení nejjednodušší a nejlogičtější. Rus chystá nějakou operaci ve směru od Černého moře k Ukrajině.

Pokud by šlo jenom o ostřelování ukrajinského území raketami Kalibr ze zmíněných ponorek, tak proč by sebou Rusové tahali také výsadkovou loď a spoustu menších, zabezpečovacích plavidel? Ne, nejpravděpodobnějším účelem plavby tak velké a komplexní flotily musí být námořní výsadek. Teď jde o to, kde. Některé zdroje mluví o Oděse. Na kterou má Rus už dávno zálusk. Jejím obsazením, nebo alespoň vážným poškozením by samozřejmě zasadil Ukrajině tvrdou ránu. Je to její nejvýznamnější a v současnosti prakticky jediný fungující přístav. Bez něj by se Ukrajina proměnila v chudý a vcelku izolovaný vnitrozemský stát…

Jenže Ukrajinci s podobným scénářem počítají od počátku války a jistě se na něj připravili. Proto bude Rus hledat na pobřeží jiné, zranitelné místo. Jedno se přímo samo nabízí. Dněstr. Jde o řeku, velkou a splavnou, která ústí do Černého moře západně od Oděsy. Protéká Moldávií a na jejím východním břehu se nachází co? Podněstří. Samozvaná, od Moldávie odtržená oblast, kterou sice většina států světa neuznává, ale která díky ruské pomoci přežívá už třicet let v jakési formě „nezávislosti”. Má dokonce vlastní ústavu, vládu, armádu, měnu a dokonce i cestovní pasy. A hlavně – je tvořena etnicky homogenním, ruskojazyčným obyvatelstvem.

To je ta správná oblast k vylodění. Tady by měli Rusové veškerou podporu a již vybudované zázemí. A z nejvýchodnějšího výběžku oné samozvané republiky Podněstří by mohli vpadnout do týla obránců Oděsy. Když se podíváte na aktuální mapu bojů, třeba zde, uvidíte možnost úderu ze západu, z Podněstří a současně z druhé strany, od východu, z pozic od ústí Dněpru. Takováto operace by odřízla Ukrajinu od moře a tím zcela zvrátila strategickou situaci. Proto někteří vojenští analytici usuzují, že k výsadku může dojít právě zde.

Je tu něco, co by mohlo tuhle odvážnou teorii podporovat? Možná ano. Změny v nejvyšším velení ruské armády. Putin odvolala dosavadního vrchního velitele Surovikina. Nahradil ho Valerijem Gerasimovem. Naše, propagandě poplatná média, hovoří o výměně „neschopného Surovikina”, o zmatku ve vrchním velení armády a o Putinově hledání obětního beránka, na kterého by se všechny ruské neúspěchy daly hodit. O něco uvážlivější, zahraniční zdroje, popisují změnu jako politický tah presidenta Putina proti vzrůstající moci a prestiži jak Surovikina, tak především Prigožina, šéfa skupiny Vagner. Aby mu tihle agresivní (a úspěšní) týpkové nepřerostli přes hlavu…

Jak je to ve skutečnosti? Valerij Gerasimov se opravdu stává vrchním velitelem „speciální operace” a současný velitel Sergej Surovjin byl jmenován jedním z jeho tří zástupců. Funkčně šel sice o stupínek níž, ale hodnost mu zůstala. A teď to podstatné. Čemu bude Surovikin (přímo) velet? Letectvu. Bude zástupcem vrchního velitele a současně bude velet ruským vzdušným silám.

Jak to souvisí s úvahami o výsadku? Jednoduše. Pro provedení úspěšného vylodění je důležitá jedna věc. Vzdušná převaha v místě. Stačí lokální, v místě vyloďování, ale musí být drtivá. To je jeden z důvodů, proč se Hitler, svého času, neodhodlal k invazi do Británie.  Takže si to shrňme – máme tu velkou flotilu (s výsadkovou lodí) na cestě neznámo kam a nejagresivnějšího z ruských generálů, jak přebírá letectvo. Nezbytnou složku úspěšného výsadku. To je vcelku dost indicií.

Je to ale jisté? Vůbec ne. Ve válce není jistého nikdy nic. Nevíme totiž, jaké síly má Rus k dispozici v oblastech, nutných pro útok naznačeným směrem. Nevíme, zda flotila pluje tam, kam se můžeme domnívat. Ale rozhodně se v příštích několika dnech vyplatí sledovat pobřeží Černého moře.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,69 out of 5)
Loading...
111 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)