14.1.2023
Kategorie: Společnost

Wollner je nevinen!

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

Vyšetřovací komise v ČT vydala zprávu, podle níž je Marek Wollner, dramaturg pořadu Reportéři ČT, nevinen a že se nepodařilo prokázat, že své podřízené šikanoval nebo sexuálně obtěžoval.

Ve veřejnoprávní České televizi se rozhořel otevřený souboj mezi dvěma protagonisty publicistiky, a to Norou Fridrichovou z pořadu 168 hodin a Markem Wollnerem , dramaturgem pořadu Reportéři ČT. Wollner byl na základě stížností jeho podřízených (i bývalých) stažen z pořadu a zasedla komise, která měla kauzu údajného šikanování či „bossingu“ a kauzu sexuálního obtěžování Wollnera vůči svým kolegyním řešit. Komise tedy rozhodla, že je Wollner nevinen.

Stručně se o kauze Wollnera zmiňuje i wikipedie.V červenci 2022 uvedla bývalá redaktorka pořadu Reportéři ČT Markéta Dobiášová, že Wollner zastavil investigaci na reportáži pro tento pořad, která se týkala developerského projektu v městské části Praha-Lysolaje a roli bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Wollner k tomu uvedl, že Dobiášová nedokázala reportáž během několika měsíců dokončit a poté odešla pracovat do jiného média. Zároveň Wollner oznámil, že podá žalobu na předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu, který jej obvinil, že reportáž přímo zastavil. Šlachta také na sociální sít umístil fotku, na které Wollner sedí vedle Petra Hlubučka.Na přelomu let 2022 a 2023 byl nařčen z údajnému bossingu a sexuálnímu obtěžování (před interní komisí České televize o Wollnerově nevhodném chování mělo vypovídat nejméně 13 lidí). Česká televize jej do doby, než bude celá záležitost zcela vyšetřena, stáhla z vysílání. Pražská policie také v lednu 2023 oznámila, že se případem bude zabývat.

Je příznačné, že se případem Wollner alias Fridrichová zabývají spíše bulvární plátky. Na webových stránkách ČT není o případu Wollner ani slovo – viz zde. Velmi obšírně se ale případem zabývá Expres a kupodivu i web Českého rozhlasu. Z něho proto vybírám následující údaje.

Vyšetřování odstartoval e-mail další redaktorky České televize Nory Fridrichové, uvedl HlídacíPes.org. Server napsal, že před komisí vypovídalo o sexuálním obtěžování a šikaně nejméně 13 současných i bývalých zaměstnanců a externích spolupracovníků Reportérů ČT. Advokát Tomáš Němeček serveru řekl, že se na jeho kancelář obrátilo devět lidí, kteří popisovali nestandardní Wollnerovo jednání včetně sexuálního obtěžování a šikany. Linková uvedla, že Česká televize se nyní musí seznámit se závěry komise a stanovit další postup. „Do ukončení těchto kroků Marek Wollner nebude moderovat pořad Reportéři ČT ani se podílet na jeho výrobě,“ dodala.

Informace z webu ČR jsou ze 6. ledna 2023, mezitím již komise vyšetřující Wollnerovo chování dospěla k závěru, že je Wollner nevinen. Vyšetřování odstartoval e-mail další redaktorky České televize Nory Fridrichové, uvedl HlídacíPes.org. Server napsal, že před komisí vypovídalo o sexuálním obtěžování a šikaně nejméně 13 současných i bývalých zaměstnanců a externích spolupracovníků Reportérů ČT. Advokát Tomáš Němeček serveru řekl, že se na jeho kancelář obrátilo devět lidí, kteří popisovali nestandardní Wollnerovo jednání včetně sexuálního obtěžování a šikany. Blinková uvedla, že Česká televize se nyní musí seznámit se závěry komise a stanovit další postup. „Do ukončení těchto kroků Marek Wollner nebude moderovat pořad Reportéři ČT ani se podílet na jeho výrobě,“ dodala.

Pokud bych použil hodnocení, které řada blogerů vyjádřila k výroku soudu nad Babišem, komise, vyšetřující Wollnera uvedla, že se „nepodařilo prokázat Wollnerovu vinu“. Podobně, řada blogerů respektujících výrok soudu a Babiše nesnášejících, takto argumentuje. Nepodařilo se prokázat je obrat, který vysvětlují tak, že to Babiš udělal , pouze měl dobré advokáty a špatného žalobce. Takže jakou šanci má Marek Wollner na návrat do ČT – řekl bych, že menší než malou. A ještě nás čeká vyšetřování Nory Fridrichové, zřejmě s podobným výsledkem.

Závěr? Publicistika na ČT prochází hlubokou krizí a moje doporučení je jediné. Vytvořit nové týmy a více těch, kteří mohou ovlivňovat náplň programu – tj – dramaturgů. Například dva dramaturgy, kteří se budou střídat po týdnu. To by mohlo přispět k větší vyváženosti publicistiky. Aniž bych tedy šéfům ČT chtěl cokoliv podsouvat, je čas na radikální změnu parametrů publicistiky na ČT, chce-li ČT získat zpátky důvěru ve své pořady a nechce být jen šiřitelkou dobrých vánočních pohádek a osvědčených zahraničních filmů pro straší generace.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
24 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)