12.1.2023
Kategorie: Ze světa

Ukrajinská svoboda slova – náš vzor?

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Nový mediální zákon, který koncem prosince schválil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se setkal s ostrou kritikou evropských novinářských sdružení. V zákoně vidí nebezpečí masivních cenzurních zásahů a poukazují také na fakt, že celá kontrola médií je přímo podřízena prezidentovi. V této souvislosti je Evropská federace novinářů překvapena, že ani jedna západní vláda dosud nekritizovala Zelenského kroky proti mediálnímu světu. Tak hodnotí Florian Warweg demokracii na Ukrajině v článku pro NachDenkSeiten.


„Podle našeho názoru tento zákon dává vládě pravomoc vykonávat svévolnou cenzuru. Navrhovaná donucovací regulace v rukou regulátora plně kontrolovaného prezidentem je hodna nejhorších autoritářských režimů. Musí být stažena. Stát uplatňující taková ustanovení nemá v Evropské unii místo.“ Zhodnotil zákon Ricardo Gutiérrez, prezident největší evropské novinářské asociace, Evropské federace novinářů (EFJ), která zastupuje 320 000 novinářů ze 70 členských organizací ve 44 zemích.

V rozhovoru na začátku ledna 2023 se švédským veřejnoprávním televizním kanálem Sveriges Television AB Gutiérrez uvedl další body kritiky:
„Regulaci médií by měl provádět orgán nezávislý na vládě a jejím cílem by měla být nezávislost médií, nikoli kontrola médií. Ale nový národní regulátor, zodpovědný nejen za televizní a rozhlasové vysílání, ale také za tištěná a online média, je pod úplnou kontrolou ukrajinského prezidenta.

Prezident EJF není v této kritice sám. Již v červenci 2022 Výbor pro ochranu novinářů (CPJ) se sídlem v New Yorku prohlásil, že zákon, který byl v té době stále ve fázi návrhu, hrozí „omezením svobody tisku v zemi a a vzdaluje ho standardům norem EU“.

Carlos Martinez de la Serna, programový ředitel CPJ, dodal:
“Revize zastaralé ukrajinské mediální legislativy je nezbytná, má-li země splnit standardy Evropské unie, ale zákonodárci nesmí používat takové reformy jako záminku k rozšíření státní kontroly nad informacemi.”

Ještě jasnější slova našel Národní svaz novinářů Ukrajiny (NSJU). Svaz novinářů nazývá mediální zákon „největší hrozbou pro svobodu projevu v nezávislé historii Ukrajiny“. NSJU dodává, že přijetí zákona vrhá „stín diktátora“ na osobu Zelenského, který již dříve prohlásil, že vede boj svobodných lidí za svobodu.

Sergiy Tomilenko, šéf NSJU, také uvedl, že návrh zákona „byl vypracován v zákulisí, bez transparentnosti a otevřeného dialogu“.
Ukrajinská internetová asociace (UIA) v této souvislosti dokonce hovoří o „totalitě v mediálním sektoru“ a zákon označuje za protiústavní. UIA navíc upozorňuje, že na rozdíl od vládního zastoupení nejde o opatření za válečného stavu, ale že všechny novely zákona míří bez výjimky na média v době míru.

Kromě toho byl návrh vyvíjen v zákulisí, bez jakékoli transparentnosti. Návrhy na zlepšení sdružení novinářů byly zcela ignorovány.

29. prosince 2022 ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal nový „mediální zákon“. Zákon dává vládě pravomoc prakticky úplně kontrolovat ukrajinské mediální organizace a novináře. Návrh zákona vznikl před dvěma lety a novinářská sdružení ho od počátku kritizovala jako pokus o zavedení státní cenzury – což ukrajinská vláda dodnes popírá.

Zákon dramaticky rozšiřuje pravomoci státního regulátora médií, včetně, podle listu The Kyiv Independent, „pravomoci zavírat zpravodajské weby bez soudního rozhodnutí“.

Podle ukrajinské vlády má zákon údajně za cíl interakci s legislativou EU a zamezit „ruské propagandě“. Jak ukrajinské, tak mezinárodní novinářské asociace však toto tvrzení vehementně popírají. Poukazují také na to, že pouze 10% zákona se zabývá souladem s mediálními normami EU a že zavedením stanného práva již existuje dostatek mechanismů pro boj proti „ruské propagandě“, kterou vláda používá k podpoře zákona.

Proč západní vlády mlčí?

Zarážející ve společné kritice zákona a kroků Zelenského a jeho vlády je absence jakékoli kritiky ze strany západních vlád, především EU a USA, které se jinak v tomto tématu projevují mnohem méně zdrženlivě, pokud jde o jiné země.

Gutiérrez, prezident Evropské federace novinářů, také vidí tento rozpor a vysvětluje svůj údiv nad mlčením z Bruselu a Washingtonu:

„Jsme překvapeni nedostatečnou reakcí ze strany západních zemí. Nechápeme, proč Zelenskému neřeknou, že tento zákon nesplňuje naše standardy. Řekl bych, že pro Ukrajinu nebude možné s takovým zákonem vstoupit do EU.

Ukrajina se mimochodem umístila na 106. místě ze 180 v roce 2022 na Seznamu svobody tisku nevládních organizací Reportéři bez hranic. Docela dobře míněné hodnocení, když vezmete v úvahu, že například Řecko je v žebříčku na 108. místě, země s prokazatelně daleko menším omezením svobody tisku, žádnou prezidentsky nařízenou synchronizací televizních médií a blokací opozičních médií, ke které došlo v roce 2022 na Ukrajině.
Tolik NachDenkSeiten.

V Česku se opoziční weby zavírají rovněž bez soudního rozhodnutí a má tomu tak být i nadále, podle návrhu zákona o boji proti dezinformacím. V EU zakázala Ursula von der Leyenová „nepřátelská média“, i když k tomu nemá žádnou pravomoc. Na tomto pozadí je jasné, že Ukrajina se nemusí přibližovat EU, stačí, když se EU přiblíží Ukrajině.

 

Ivan David

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4,76 out of 5)
Loading...
102 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)