9.1.2023
Kategorie: Politika

Babiš zproštěn viny! Jak se to promítne do prezidentské volby?

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

Naprosto nečekaný je rozsudek soudu nad Andrejem Babišem. Zdálo se, že si Babiš odnese podmínku a peněžitý trest, a místo toho jej soud zprostil viny. Jak se to promítne do prezidentské volby?

Případ Čapí hnízdo má zatím překvapivé rozzuzlení. Soudce Jan Šott vynesl nad Andrejem Babišem i Janou Nagyovou rozsudek, který je v plném rozsahu zprošťuje viny.

Babiš po rozhodnutí soudu uvedl, že je rád, že justice je nezávislá. „Nevinen! Jsem velmi rád, že máme nezávislou justici a soud potvrdil, co jsem od začátku tvrdil. Že jsem nevinný a nic nezákonného jsem neudělal,“ uvedl Babiš. Verdikt pro MF DNES zhodnotila i Jana Nagyová. „Jsem velice šťastná, že nezávislý soud potvrdil to, co říkám celé roky. Děkuji soudci i senátu za objektivní rozhodování,“ uvedla Nagyová. Nagyová dále po zprošťujícím rozsudku ocenila, že justice rozhodla nezávisle i v tak náročné a komplikované kauze, jako bylo Čapí hnízdo.„Soud jasně prokázal, že rozhodoval na základě důkazů, faktů a zákonů, nikoliv na základě nějakých domněnek a mediálních výstupů,“ dodala.

Je velmi pravděpodobné, že se žalobce odvolá a případ tak bude žít dál svým „životem“. Nicméně, a to je potřeba také zmínit, žalobce Šaroch sám Babiše i Nagyovou viny zprostil a pokračoval v trestním řízení pouze proto, že tehdejší Nejvyšší státní zástupce JUDr. Pavel Zeman toto rozhodnutí zvrátil a Babiše a Nagyovou musel Šaroch dále stíhat.

Verdikt bude „šokující“ zejména pro Babišovy politické konkurenty. Máme před prvním kolem prezidentské volby, a i když se státní zástupce odvolá, Babiš má velký prostor využít tuto kauzu ve svůj politický prospěch. Jeho konkurenti v boji o Hrad tak ztratili tu nejtěžší munici, kterou Babiše ostřelovali. Může se tedy stát, že Babiš s přehledem postoupí do druhého kola a jak to dopadne v kole druhém je po osvobozujícím rozsudku také nejisté.

Před mnoho týdny jsem osobně v komentáři vyjádřil přesvědčení, že Babiš i Petr Pavel by se neměli stát prezidentem kvůli své bolševické minulosti. V případě, že by se oba dva dostali do druhého kola volby, přitěžující bylo dle mého soudu to, že je Babiš trestně stíhán a řada lidí včetně mě by asi volila „menší zlo“. Nyní, po osvobozujícím rozsudku, žádné menší zlo v souboji Babiš kontra Pavel není. Oba se ušpinili v éře bolševika a jsou z mého pohledu stejně vinni. Pavel zůstal věren armádě a přešel na stranu nového režimu, Babiš se zapojil do podnikání a je z něj čtvrtý nejbohatší člověk v Česku. Čapí hnízdo na něho vytáhli účelově, což jsem za poslední roky mnohokrát zdůrazňoval, protože ohrožoval mocenskou roli ČSSD i ODS. ČSSD na souboj s Babišem nakonec stejně doplatila a byla odejita z poslanecké sněmovny, ODS se zachránila za cenu nesourodé koalice, kdy nic zásadního nepředvádí a pokračuje ve stylu „vlečení událostmi“.

Závěr? Načasování procesu na období prezidentské kampaně a vynesení osvobozujícího rozsudku pár dní před prvním kolem volby je pro Babiše doslova živou vodou. Jak volby dopadnou se ukáže, ale zdá se mi, že Babišovi postup do druhého kola nemůže uniknout. A druhé kolo? To si v současné chvíli nedovolím vůbec predikovat.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (14 votes, average: 4,07 out of 5)
Loading...
16 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)