30.12.2022
Kategorie: Společnost

(Pa)věda zákazů – dokonce už i ohňostrojů

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

Věda se dnes pod záminkou ochrany lidského zdraví a klimatu vměšuje úplně do veškerých aktivit. Posledním příkladem je výzva k zákazu ohňostrojů.

Ohňostroje vypouštějí do ovzduší řadu vysoce toxických látek, které představují nebezpečí pro člověka i pro životní prostředí. Lidé přitom o této skutečnosti nejsou dostatečně informováni nebo ji podceňují, uvedli vědci z Akademie věd České republiky (AV ČR). Doporučují proto zábavnou pyrotechniku omezit či zcela zakázat, důležitá je podle nich také osvěta.

„Kdyby takové množství nebezpečných látek vypouštěl průmyslový podnik, čelil by soudnímu řízení a uzavření. Lidé ale tento podivný mix jedů a karcinogenních látek přímo vdechují,“ uvedl chemik Petr Klusoň z Ústavu chemických procesů AV ČR. Zdravotní rizika emisí z ohňostrojů jsou podle vědců enormní. Lidé je ale podceňují, ignorují, případně o nich vůbec nevědí. „Ohňostrojový smog představuje velmi podivnou směs sloučenin s velkým zdravotním rizikem, která by se jinak v ovzduší vůbec nemohla vyskytovat,“ doplňuje vědec.

Následuje výčet tun škodlivých látek, které se při ohňostroji uvolňují do ovzduší. Pravděpodobně jsou to údaje za Česko. Zdroj – Klusoň – uvádí, že pokud by ohňostroje nebyly povoleny, řada těžkých kovů, které ohňostroje obsahují, by nebyla vůbec v přírodě detekována. Tolik chemik Klusoň s tím, že náhradou ohňostrojů by měly být světelné šou či hologramy.

Podle dalšího zdroje si už lidé narození po roce 2008 na Novém Zélandu nezakouří. Nový Zéland chce být do roku 2025 nekuřáckou zemí. Tamní parlament proto schválil balíček zákonů namířených proti kouření. Začne platit od 1. ledna a patří k nejpřísnějším na světě. Patří mezi to například zákaz prodeje tabákových produktů lidem narozeným po 31. prosinci 2008. V praxi to znamená, že člověk narozený v lednu 2009 a dál už si legálně v životě nezapálí. Pokud některý prodejce tento poruší, hrozí mu pokuta až 150 tisíc novozélandských dolarů, v přepočtu přes 2,2 milionu korun.

Kritici namítají, že to povede k růstu černého trhu. Stačí ostatně připomenout co se dělo v USA v časech prohibice.

K vědeckým poznatkům o kouření či ohňostrojích lze samozřejmě přistupovat naprosto nekriticky, podobně tak, jak se přistupuje k vědecké teorii o změnách klimatu způsobených lidskou aktivitou – vypouštěním kysličníku uhličitého do atmosféry spalováním fosilních paliv. A přesto bych si troufnul přistoupit k vědeckým poznatkům kriticky.

Za nejvíce probádanou považuji oblast kouření klasických cigaret, kde souvislost mezi kouřením a rizikem vážných zdravotních komplikací je prokázána. Otázkou je, zda sázet na zákaz v jedné zemi – v případě Nového Zélandu jde o zemi relativně velmi izolovanou a umím si představit, že represe a hraniční kontroly mohou být docela úspěšné – je to správné řešení.

Co se klimatu týče – stále existují významné vědecké studie, které změnu klimatu připisují zcela jinému jevu, a to vlivu Slunce na systém zemské atmosféry. Zdrcující kritiku tak zvané „zelené politiky“ podává australský geolog Ian Plimer ve své knize Green Murder.

A nakonec k onomu zákazu ohňostrojů. Každý majitel domácího zvířectva ve městech dobře ví, že o silvestrovské noci musí mít své miláčky doma. Naše kočky jsou také doma a před hlukem z ulice se chrání tím, že spolu zalezou do různých „schovek“, které jsme jim vytvořili. Žádné „poškození“ na nich nepozorují a hned další den už běhají venku. Co se údajných vysoce nebezpečných koncentrací chemikálií v ovzduší týče, jedná se o zcela nesrovnatelný jev. Zatímco měříme koncentraci prachu v ovzduší trvale již desetiletí a souvislost s atmosférickými podmínkami (inverzemi) je prokázána a žít v tom stejně musíme, pokud bychom nerezignovali na jakoukoliv výrobní aktivitu, jednorázové zvýšení koncentrace některých látek při ohňostrojích, které se konají obvykle několikrát do roka (Silvestr, Nový rok, státní svátky) lidskému zdraví sotva uškodí. A pokud má někdo obavy, může sedět doma – to je zřejmě ona „osvěta“.

A to jsme se jen sotva dotkli dalších neřestí, kterým je člověk vystaven, jako alkohol a drogy, které mají na svědomí jistě mnohem více zmarněných životů než ohňostroje. Skončíme tak logicky u výchovy potomků. Právě tam se upevňují nebo naopak neupevňují životní postoje včetně kouření, nadměrné konzumace alkoholu. Taková osvěta – respektive výchova – má na chování člověka naprosto zásadní vliv. A zákazy, o tom jsem hluboce přesvědčen, nic nevyřeší.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (15 votes, average: 4,87 out of 5)
Loading...
48 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)