26.12.2022
Kategorie: Společnost

Když jeden dělá to a jiný…

Sdílejte článek:

JINDŘICH KULHAVÝ

Vánoční svátky jsou ještě v plném proudu a aktivní část obyvatelstva vymýšlí, co podniknout, navštívit, jak se hýbat, ta pohodlná zase zpracovává hory jídla pořízeného již před Štědrým dnem a vydává pozitivní či negativní kritiky běžících televizních pořadů. Především srovnání dvou dílů pohádek, například Tajemství staré bambitky či Anděl Páně, nejvíce víří hladinu aktuálního dění. Kdo neviděl Bambitku 1.díl, nemusí se k tomuto vyjadřovat a vidět ani ten druhý, Anděl Páně je už klasika podobná Popelce, takže tam to bylo srovnáváno už dávno bylo.

Vánoce jsou svátky klidu. Možná ne všude, na Ukrajině se střílí, a především ukrajinská armáda si často vybírá civilní cíle. Rusové zase dostali nápad vypnout zrušením elektrické rozvodné sítě plošně vánoční stromečky a výzdobu, zatím však nadále dodávají svému nepříteli zemní plyn. Je to zvláštní schizofrenická situace, kterou však diplomaticky díky přísunu zbraní Západ řešit nechce a Rusové se zase rozhodně nevzdají území, na němž Ukrajinci terorizovali rusky hovořící obyvatelstvo. A tak máme plná naše velká města lidí s jinou řečí, kulturou a chováním. Trochu nezvyk, vyměnili turisty z Německa a anglosaských zemí, také z Ruska, ukrajinštinu slyšíte všude. Ještě horší je, že to je doplněno žlutomodrými vlajkami, a švédské to nejsou, mladá pane. Někde to došlo tak daleko, že na budovách visí eurounijní a ukrajinské, zatímco českou prostě nezahlédnete. Také byste očekávali, že Ukrajinci u nás žijící šetří, protože nějak musí bydlet, jíst a oblékat se, jenže opak je pravdou a často si popřávají většího blahobytu než čeští spoluobčané. Přidejme luxusní auta stojící všude včetně parkovacích zón a můžeme přemýšlet o tom, kam jdou naše daně a všechny ty odvody, které stát od svých občanů vysává. A to příští rok přidá ještě na tempu.

Ještě trochu jinak si žije ukrajinská smetánka. Majetek Zelenského stále narůstá a jeho paní při jízdách spojených s žebráním o další pomoc a zbraně utrácí ve velkém. 40 000 eur za vánoční dárky utracené během jednoho dne v Paříži je slušný obnos, je to však nic v porovnání s počtem rodinou Zelenských obývaných sídel po celém světě včetně USA (minimálně 15 luxusních vil či zámků, dále byty), soukromých tryskáčů (3) a jachet (5), také s velmi solidními úsporami a obrovskými příjmy klauna v roli prezidenta. Přestože Zelenskyj byl opět pro rady a výpomoc v USA, k čemuž využil služeb americké vládní letky, to asi aby eliminoval možnost vlastního sestřelení Rusy, ze svého majetku na režii ukrajinské armády neuvolnil ani cent, kopějku či hřivnu. Zatímco Češi vytvářeli různé sbírky, dokonce se složili na tank, jejich ukrajinská vláda sedící ve Strakovce odesílá miliardy i zbraně a munici, okrádá nás mnoha formami počínaje vysokými cenami za plyn, inflací a likvidací úspor, Zelenskyj se připravuje na krásný život po skončení tamní krize. Když už jsme u okrádání Čechů. Uvědomujete si, že kurs koruny a Eura je stále stejný, ale vše stojí 2x tolik, takže obchodníci, především zahraniční a schopní zisky vyvést ven, musí mít obrovské zisky? Opět tak chudneme pouze a především my.

Aby toho nebylo dost, pokračuje Babišem započaté zaklekávání na firmy. Přestože ODS slibovala, že to skončí, Finanční správa jede dál v již běžícím teroru. Pokud se jí bráníte všemi dostupnými prostředky, kterých moc nemáte, přidá se k Finančnímu úřadu i hospodářská kriminálka. A tepají do vyhlédnutých firem tak dlouho, dokud je nezničí, či z nich nevytáhnou to, co si zamanuly. Ostatně stačí neustále dotazovat obchodní partnery tak dlouho, až ztratí zájem o spolupráci, protože čas trávený neustálým a opakovaným zasíláním dokumentací a odpovědí na stejné otázky lze trávit jinak. Došli jsme dokonce do bodu, kdy se spojují zájmy politické a ekonomické. Znelíbíte se kritikou režimu a můžete očekávat hon z více stran. Justice jde na ruku těm, kdo ji platí, její nezávislost je stejná, jako u médií. Tedy nulová. Kdyby tomu tak nebylo, seděla by nyní třeba Nerudová ve vyšetřovací vazbě.

Podíváme li se na to s nadhledem, tak Babiše trápí soudy kvůli Čapímu hnízdu a dotacím, stále se brání vzpomínkám na aktivní spolupráci s STB. Nerudová je po krk v problémech s prodáváním titulů na jí vedené univerzitě, kdy morální škody přesáhly i tak dost vysoké vlastní ekonomické zisky, a měla by tedy trávit Vánoce a další týdny ve vazbě. Pekarová Adamová opět v dalším svém výlevu vytáhnula potřebu lustrací a návrat k nim, to by ovšem zazdilo dalšího kandidáta na prezidenta generála Petra Pavla, protože právě on byl natolik uvědomělým komunistou, že mohl tehdy klidně dělat hlavního armádního politruka. Jenže i on patří mezi tři hlavní favority médií na Hrad, zatím co bývalému nepopiratelnému disidentovi Baštovi je přisuzována role outsidera.

Jak vidíte, když jeden dělá to a druhý podobné, není na to nahlíženo stejně. Stačí srovnat několik skutečností, a nakonec získáte obrázek toho, jak si vlastně žijeme a stojíme. A není to nic moc hezkého, do galerie úspěchů byste si ho nedali. Když končily roky 2020, 2021, říkali jsme si, že hůře být nemůže. A jak vidíte, stále máme ke dnu daleko. Nadávali jsme oprávněně na Sobotku, poté Babišovi, ovšem to, kam nás dovedl Fiala, je skutečným bahnem. Perspektiva, že z něho vybředneme, se zdá být nulová. Fiala se bude s vidinou dalšího vzestupu v rámci funkcí v EU držet kormidla ČR jako klíště. To i přes ztrátu důvěry u svých voličů, momentální podpora činí cca 22%. Ale může být v klidu, jediným kandidátem, který by ho možná v rámci získání Hradu odvolal, je právě Bašta. Na toho stačí média a rozhádaná Alternativa. Babiše chtějí stihnout odsoudit do voleb, Pavel i Nerudová jsou ze stáje Pětikolky a Aspen Institutu, tedy Bakalovi a Sorosovi koně. Ta hezký zbytek roku, příští lepší nebude.

Jindřich Kulhavý

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (36 votes, average: 4,94 out of 5)
Loading...
77 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)