23.12.2022
Kategorie: Politika

Jasný důkaz, že průzkumy mají za cíl manipulovat volby

Sdílejte článek:

SLOVANKA

Jakékoli průzkumy mají v prvé řadě manipulovat lidmi k tomu, aby se rozhodovali tak, jak je potřeba. A je celkem jedno, čeho se průzkumy týkají. Ten, kdo je zaplatil, rozhoduje.

Týká se to především předvolebních průzkumů, jimiž se řídí vysoké procento voličů. I to je důvod, proč mnohdy není třeba manipulovat samotnými volbami, průzkumy voliče zmanipulují tak, že podle nich nakonec volí. To se týká i průzkumů, které se nyní objevují v souvislosti s prezidentskými volbami.

Dnes jsem narazila na článek, v němž se uvádí, že podle průzkumu mají v prezidentské volbě kandidáti pětikolky dohromady více než 70% hlasů.  Voliči pětikolky budou samozřejmě vybírat mezi Pavlem, Nerudovou, Fischerem, Zimou a Hilšerem. Všichni tito kandidáti mají údajně v součtu asi 70%.

To je zcela proti tomu, co ukázaly poslední parlamentní volby. Kandidáty pětikolky nebudou zcela jistě volit voliči ANO, SPD nebo většina z těch voličů, jejichž hlasy propadly. V propadlých hlasech, kterých bylo více než milion, byly většinou strany, které se staví jako protestní proti stávající politické garnituře či strany antisystémové.

Snad vyjma ČSSD, která je silně eurohujerská. Její voliči však budou zřejmě volit spíš Středulu, tedy také ne kandidáty pětikolky, to možná až ve druhém kole.

Z propadlých hlasů tak zhruba milion směřovalo v součtu k dalším stranám jako Přísaha, Trikolora, KSČM, Volný blok apod. Ty nejspíš kandidáti pětikolky také příliš neosloví.

Podle poněkud podivného průzkumu by tak museli dát své hlasy kandidátům pětikolky nejen skoro všichni voliči, jejichž hlasy propadly (po odečtení hlasů ČSSD, jejíž voliči zřejmě volí Středulu), ale také mnozí voliči, kteří volili ANO nebo SPD, nemluvě o většině propadlých stran. A také všichni nevoliči, kteří se náhle rozhodli jít k volbám, budou podle průzkumu volit kandidáty, kteří mají blízko k pětikolce.

To je samozřejmě holý nesmysl a průzkum Medianu jen ukazuje, že jeho jediným účelem je zmanipulovat voliče. Problém ovšem je, že mnoho lidí skutečně podobným průzkumům věří a volí podle nich. Pak je celkem jasné, že volby dopadnou přesně tak, jak dopadnout mají.

Nakonec je štěstí, že u nás nemáme prezidentský systém, takže volby prezidenta se z tohoto pohledu velmi přeceňují.  Nicméně průzkum, který jasně preferuje kandidáty všeobecně neoblíbené vlády, jen opět poukazuje na to, k čemu ve skutečnosti tyto průzkumy slouží…

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,79 out of 5)
Loading...
35 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)