14.12.2022
Kategorie: Multikulturní soužití

Ve Švédsku ruší staré křesťanské tradice, aby vyšli vstříc muslimům

Sdílejte článek:

SLOVANKA

Ve Švédsku již není otázkou zda bude země islamizována, ale jak rychle k tomu dojde. Vše je o to horší, že – na rozdíl od většiny dalších islamizovaných zemí – nemělo nikdy žádné kolonie, takže jde skutečně jen o důsledek dlouholetých volebních návyků původních obyvatel.

Švédové jdou pak sami vstříc budoucímu chalífátu, jak ukazuje i samotné vzdávání se starých tradic jen proto, že tyto starodávné zvyky  údajně uráží muslimy. Přitom sami muslimové se nikdy nevzdají svých zvyků spojených s islámem.

Právě dnes je svátek sv. Lucie, který je ve Švédsku spojen s oslavami. Jde ovšem o křesťanský svátek, jehož oslavy samozřejmě muslimům vadí. Nyní se jistá pokroková škola rozhodla, že oslavy pojme tak, aby nebyly v duchu náboženských symbolik, což by mělo uspokojit právě muslimy.

A aby byla ta pokrokovost skutečně dokonalá, tak Lucie bude prezentována jako genderově neutrální…

Po více než čtyři století Švédsko oslavuje tuto světici v jakémsi „svátku světla“, přičemž svatá Lucie, rodačka ze Syrakus, je považována za královnu. Ve Švédsku je Svatá Lucie příležitostí setkat se na veřejných místech, ve školách, podnicích, nemocnicích…
V ulicích pochodují mladé dívky, které nosí světelné koruny jako znamení světla. Symbolické Lucie jsou oblečeny do bílých rouch, na hlavách mají koruny ze zapálených svíček.

V doprovodu dětí rozdávají kávu a šafránové nebo zázvorové rohlíčky, někdy také pikantní víno Glögg, zatímco shromáždění zpívá tradiční sborové písně.
Večer při zpěvu tradiční Sankta Lucia prochází průvod ulicemi v doprovodu chlapců převlečených za Tři krále, kteří mají špičaté klobouky poseté zlatými hvězdami.

Také se chodí do kostelů, kde jsou uvedeny koncerty tradičních písní.

Tato oslava bude dnes po staletích chybět ve škole Panny Marie (Mariehemsskolan) v Umeå. Tam bylo rozhodnuto, že asi 40 dětí ve věku od 7 do 10 let, které se zúčastní průvodu Lucie, se obejde bez tradičních prvků oslavy svátku svaté Lucie. Důvodem jsou muslimské děti, které odpadly z loňských oslav, protože jejich rodičům se nelíbila spojitost mezi oslavou a Vánocemi.

Průvod Lucie ve škole Mariehems nebude obsahovat žádné náboženské prvky. Místo toho bude oslava Lucie „genderově neutrální“ a „inkluzivní“, ale nebude zahrnovat tradiční prvky oslavy svátku svaté Lucie.

„Jsme necírkevní škola, a proto jsme se rozhodli odstranit vánoční prvky,“ říká Jörgen Persson SVT.

V loňském roce bylo ještě více účastníků, ale SVT hlásí, že několik studentů s „náboženským přesvědčením“ jiným než křesťanstvím zrušilo účast  během zkoušek.

„Někteří rodiče s účastí dětí nesouhlasili, protože Lucie je spojena s Vánocemi. Letos jsme dali jasně najevo, že tato událost není spojena s žádnou konkrétní náboženskou vírou,“ říká ředitel sboru Jörgen Persson.

V příspěvku, který ukazuje jednu ze zkoušek na letošní značně zredukovaný „Festival Lucia“, je vidět malá holčička v muslimském hidžábu.

„Vítáme světlo v temnotě. Toužíme po světle. Nyní máme ve sboru několik muslimských dětí, kterým je také dovoleno účastnit se sboru. Protože jak na školních slavnostech, tak ve sboru Lucie se tyto děti nesměly účastnit vystoupení. Ale nyní se mohou účastnit,“ řekl ředitel sboru.

Děti také nebudou zpívat tradiční písně Lucie, ale jen písně nenáboženského charakteru. Ředitel sboru říká, že mnoho dětí bylo v průběhu let vyloučeno, protože švédské školy se tolik soustředily na festival Lucia a byl „tak neuvěřitelně tradičně křesťanský“.

Na videu níže se můžete podívat na tradiční  sbor při oslavách svátku sv. Lucie. Ten bude v novém pojetí bez všech atributů tohoto svátku (svíčky, věnce, zmínky o křesťanství) a Lucie bude prezentována jako genderově neutrální osoba bez vztahu k oslavám Vánoc. Dětské písničky, které se budou  ve škole zpívat, budou bez jakéhokoli vztahu ke svátku či Vánocům.

Bude to tedy asi jako kdyby se u nás o Vánocích místo tradičních koled zpívalo „Skákal pes přes oves“ nebo „Pec nám spadla“….

Podobné ústupky, při nichž se národy z podřízenosti islámu vzdávají vlastních staletých tradic, jsou znamením, že se daná země zcela dobrovolně zříká těchto tradic ve prospěch islámu. To je typické v poslední fázi islamizace, po níž již následuje pouze závěrečný džihád…

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (25 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
14 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)