13.12.2022
Kategorie: Ekonomika

Tvrdá realita: Platy ústavních činitelů se zvýší

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

V době vysoké inflace, která podle ekonomů snížila reálnou mzdu až o 10 %, si ústavní činitelé polepší o částky, které jim zachovají reálnou mzdu i při vysoké inflaci.

Nedávno se ministr Marián Jurečka dlouze vyjadřoval k nezbytnosti zvýšit zdanění mezd a platů. Opět kritizoval rozhodnutí o zrušení superhrubé mzdy a pro vyšší příjmy státního rozpočtu je podle Jurečky naprosto nezbytné zdanění mezd a platů zvýšit. Podle médií se k tomuto nápadu staví „pozitivně“ TOP 09, piráti chtějí „diskusi“, STAN chce také diskutovat (to jde tomuto „hnutí“ zřejmě nejlépe) a jediná ODS zatím odolává a o zvýšení daňových sazeb jednat nechce. Takže první “bomba”. Vládní politici chtějí vyšší daně pro zaměstnance a sami si “automaticky” zvýší svůj příjem asi o 13%! Státní rozpočet však má i jiné starosti, a to zastropování cen energií.

Státní rozpočet tak v důsledku zastropování cen energií (elektřiny a plynu) bude dále subvencovat naše náklady a zastropování cen už bude platit i pro velké firmy. Ostatně, největší podporu svým firmám chystá Německo. V této souvislosti se lze jen podivovat nad argumentací, která opět dehonestuje Maďarsko jako stát, který zastropoval ceny nafty a benzinu a „trh“ už nedokázalo Maďarsko ovlivnit a zrušilo zastropování těchto cen. Podotýkám, že se jednalo o strop řádově 30 Kč na litr benzinu a nafty a Maďarsko to „vydrželo“ více jak rok. Zrušení zastropování cen pohonných hmot v Maďarsku navíc přichází v době, kdy ceny nafty i benzinu po dlouhé době prudce klesají a nejlevnější benzín dnes lze v Česku koupit za 35 Kč na litr. Lze tedy oprávněně očekávat, že podobně to dopadne i se zastropováním cen energií. I tady si „trh“ vyžádá svou daň, a nakonec bude stejně nutné zastropování cen energií zrušit, protože je nebude možné dotovat ze státního rozpočtu ani u nás, ani jinde v EU.

V případě zvýšení platu ústavních činitelů se jedná o podobný případ „zastropování“. Poslanci zmrazili platy ústavních činitelů a koncem tohoto roku zákon o zmrazení platů končí a platy ústavních činitelů se opět budou vypočítávat podle zákona, který vychází z násobku průměrné mzdy. Ministr Jurečka se vyjádřil k tomuto zvýšení opět „specificky“. Jednak zvýšení obhajuje tím, že se zákon týká i platů soudců, kteří s ním nesouhlasili nikdy a potom prohlásil kouzelnou větu: Kdybych to měl oglosovat, tak si myslím, že tady jsou politici, kteří s ohledem na to, co dělají, jakou mají zodpovědnost, jsou zaplacení málo. Pak jsou politici, kteří jsou pro tuto zemi zadarmo drazí.“ Takže vládní politici mající odpovědnost si zvýšení platů zaslouží, zatímco opoziční politici údajně bez odpovědnosti jsou drazí? To je naprostá degradace politického systému parlamentní demokracie. Navíc je příznačné, že se k růstu platů postavili kladně i piráti, i když mají jen pár poslanců, ale i ti mají „odpovědnost“.

Vláda na čele s premiérem Petrem Fialou se zaklíná tím, že by poslanci a senátoři neměli o svých platech rozhodovat a že by měl fungovat „automatismus“. K tomu lze dodat jen to, že vláda včetně premiéra nepochopila, že i „automatismus“ schválila poslanecká sněmovna a výše platu ústavních činitelů závisí kromě průměrné mzdy i na koeficientu, kterým se tato průměrná mzda násobí pro poslance, senátory, ministry i prezidenta. Stačilo by proto snížit novelou zákona právě výši těchto koeficientů a růst platů by se dál vypočítával „automaticky“ a přesto by platy ústavní činitelů nemusely růst tak, jak vzrostou od ledna příštího roku.

Sečteno a podtrženo – když je podle vlády nutné šetřit, leckdo by se mohl naivně domnívat, že je to příležitost pro vládní politiky ukázat, že si jsou ochotni „sáhnout“ i do svých mezd a neprovokovat, a i tímto způsobem pár desítek milionů ze státního rozpočtu na příští rok ušetřit. Mimochodem, kouzelná je i argumentace o tom, že v době covidu to mělo smysl a dnes už ne. Přitom probíhá válka na Ukrajině, která byla dalším výrazným impulsem pro zdražování energií. A navíc i český stát věnoval na podporu Ukrajiny miliardy korun jak ve výzbroji, tak na pomoc uprchlíkům. Nezdá se vám, že právě zvýšení platů politiků od ledna příštího roku je jen potvrzením toho, že politika je ( jenom občas???) svinstvo?

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
47 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)