30.11.2022
Kategorie: Ekonomika, Exklusivně pro PP

O té evropské, plynové solidaritě

Sdílejte článek:

LUBOMÍR VYLÍČIL

Pan ministr Síkela se nám před pár dny vrátil z Bruselu. Z dalšího kola „energetických” rozhovorů Unijních ministrů hospodářství. Jednalo se tam hlavně o plynu a pan ministr nám (už poněkolikáté) optimisticky sdělil, že se s kolegy dohodli na tom, že se dohodnou. Všichni prý souhlasí se společnými nákupy zemního plynu a zbývá už jen doladit nějaké drobnosti o cenovém stropu pro ten plyn. No a k tomu že svolává, právem předsedající země, další jednání na 13. prosince. Radujte se, celoevropské řešení se blíží!

Většina zemí Únie ovšem, jak se zdá, nečeká na výsledek podobných rozhovorů a jedná. Tak nějak na vlastní pěst a ve vlastním, sobeckém zájmu. Třeba takové Německo. Před zhruba týdnem uzavřelo s Francií smlouvu o energetické solidaritě. Obě smluvní strany prohlašují, že jsou “odhodlány provádět konkrétní opatření vzájemné podpory a solidarity s cílem zaručit bezpečnost dodávek energie”. V praxi to má vypadat tak, že Francie bude dodávat Německu zemní plyn. Kde ho vezme a odkud bude, k tomu se ještě dostaneme. Německo pak za to, na oplátku, zvýší svůj export elektřiny do Francie. Však jí má samo dost a lacino. Z našich jaderných elektráren, skrzevá Lipskou burzu…

Další státy si zase domlouvají sólo dodávky plynu z kavkazského Azerbajdžánu. Činí tak sice trošku nesolidárně, na svou pěst, nečekajíce na „společné nákupy EU”, ale naprosto legálně – EU má k tomu od léta uzavřenu odpovídající dohodu. Podepsala ji 18. července v Baku sama předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová s ázerbájdžánským prezidentem Ilhamem Alijevem. Ovšem takovou drobnou pihou na kráse této dohody je málo známý fakt, že půjde o plyn ruský. Ten embargovaný. Azerové sice mají zásoby zemního plynu, ale ty by nestačily na dodávky do Evropy. A tak se našlo řešení.

Ruský státní producent a vývozce plynu Gazprom nedávno oznámil, že od 15. listopadu začal dodávat plyn ázerbájdžánské státní plynárenské společnosti SOCAR. Oficiálně podle dohody, která by měla Baku umožnit uspokojování vlastní, domácí poptávky. Ovšem množství nasmlouvaného plynu je takové, že nemá jiné vysvětlení, než přeprodej. O napojení na tuto státní pračku ruského plynu požádalo údajně už 10 zemí EU a celkový objem „od ruského imperialismu očištěného” plynu by měl dosáhnout přibližně 22 miliard metrů krychlových ročně.

Není to jediná cesta, kterou se dají obejít nepohodlné sankce. Další možná trasa vede po moři. O tom, co ve skutečnosti převážejí tankery LNG, se po Evropě už delší dobu šeptalo. Až to, před pár dny, na plná ústa vytroubily Finanacial Times. Jde samozřejmě o plyn Ruský. „Dovoz z Ruska do Evropy činil od roku 2021 17,8 miliardy metrů krychlových, což představuje nárůst o 42 %. Největšími odběrateli tohoto plynu jsou pak údajně Francie, Belgie, Španělsko a Nizozemsko. Takže už víme, jaký plyn do toho Německa poteče…

Většina ruského LNG, vyváženého do Evropy se zkapalňuje a stáčí na zařízení PAO Novatek Jamal LNG na Dálném severu Ruska. Firma Novatek je nestátním, nezávislým ruským producentem zemního plynu, takže žádný problém. Žádné ošklivé Rusko. Normální akciovka… Největším evropským odběratelem tohoto „Jamalského” zkapalněného zemního plynu je Francie. Jen za období od letošního ledna do října, ho dovezla 4,45 Mt. V průběhu letošního února a března dokonce předstihla v odběru Japonsko a stala se tak vůbec největším světovým dovozcem tohoto, původem ruského, LNG.

A tak si tu, v Evropské únii, žijeme. Politici velkých, západních, zakladatelských zemí té naší „čím dál těsnější únie”, se noblesně scházejí a pro média pronášejí vznešené fráze o „jednotě”, „společném postupu” a o zpřísnění sankcí na zlotřilé Rusko. Přitom však na sebe šibalsky, spiklenecky mrkají, jak s těmi sankcemi zase potichu a elegantně vydrbali. Hospodářství si přece rozvrátit nedají…

V takovémto, vzájemně se podporujícím spolku šibalů, šejdířů a šizuňků, je samozřejmě za blbce, hodného posměchu každý, kdo hru nepochopil a stále mele cosi o poctivém, celoevropském přístupu. Je tu snad někdo takový? Bohužel ano. Třeba současný premier předsedající země.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (40 votes, average: 4,95 out of 5)
Loading...
44 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)