26.11.2022
Kategorie: Ekonomika

Rozpočet

Sdílejte článek:

MONIKA ČÍRTKOVÁ

Pinožení českých vlád v posledních letech sleduji s odstupem a nadhledem. Mám určitou výhodu: vím, že dokud nebude den daňové svobody přicházet nejpozději v březnu, nebudu s vládou souznít, ať je modrá, oranžová, nebo fialová. Dokud tady bude vláda, která má zbytečně moc peněz, což jsou všechny současné vlády, do té doby budu mít od dění odstup.


Ale snad mohu i tak připojit několik poznámek k nedávno schválenému rozpočtu.

Prezident Zeman státní rozpočet na příští rok vetoval, s čímž naprosto souhlasím. Schodek 375 miliard je příšerný.

Nesouhlasím ovšem s prezidentovými výtkami, které směřovaly vůči příjmové straně rozpočtu. Mám naopak zásadní námitky proti straně výdajové. Platíme toho z veřejných prostředků moc, strašně moc, utrácíme za zbytečnosti, za úřady, které k ničemu nejsou, za prosazování ideologií, za sponzoring neumětelských “umělců”, za zbytečné kampaně, za absurdní plakáty na státní budovy.

Kandidátka na prezidentku Nerudová nakupovala prý do své rektorské kanceláře umělecká díla za statisíce. Na všechny strany tečou peníze ve velkém a úplně zbytečně.

Stručně řečeno, vláda má příliš mnoho peněz a ty peníze používá k regulaci životů nás všech, k utrácení za věci, které nepotřebuje, a k zasahování do záležitostí, do kterých jí nic není.

A s tím já rozhodně nesouhlasím.

Shledávám ale jistý rozdíl mezi schodkem v rozpočtu této vlády a schodkem v rozpočtu vlády předchozí. Andrej Babiš byl v zásadě zvolen s tím, že bude peníze rozdávat, že přidá tu seniorům, tu studentům; rozpočtová kázeň se od něj příliš nečekala. Kupodivu hospodařil celkem dobře až do doby covidu, kdy všichni vřískali, že musí všechno zavřít a všem platit kompenzace. Což učinil a výsledkem je – jaké překvapení – dvouciferná inflace.

Tahle vláda je sestavena z politiků, kteří kandidovali s výslovným příslibem rozpočtové odpovědnosti. Kritizovali utrácení v předchozích letech a slibovali, že finance dají do pořádku.

Jak se ukazuje, byla to jen vějička na voliče. Přímočařeji vyjádřeno, byla to lež jako věž.

Nebo mi snad může někdo vysvětlit, jaký je rozdíl mezi rozpočtově nezodpovědnou vládou ANO a rozpočtově odpovědnou vládou Pětikoalice?

Žádný nevidím.

 

Monika Čírtková

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 4,86 out of 5)
Loading...
27 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)