16.11.2022
Kategorie: Ze světa

Média informují, že při ruském ostřelování rakety zasáhly i území Polska, které hlásí oběti. Moskva reaguje

Sdílejte článek:

COM/HS

Při výbuchu na východě Polska nedaleko hranic s Ukrajinou přišli v úterý odpoledne o život údajně dva lidé. Podle nejmenovaného vysokopostaveného představitele amerických tajných služeb na místo dopadly ruské rakety, informuje agentura AP. Polsko je členem Severoatlantické aliance.

Polský premiér Morawiecki svolal naléhavé zasedání vládního výboru pro bezpečnost a obranu, uvedl jeho mluvčí.

Polský deník Polsat News píše, že policie obdržela kolem 16:00 hlášení o výbuchu v obci Przewodowa nedaleko ukrajinských hranic.

Zatím jsou známí dva mrtví a zničený traktor. K samotnému výbuchu došlo v sušičce obilí. Mimo jiné byly zničeny prvky místní infrastruktury.

Mluvčí vlády informoval novináře o “krizové situaci” a vyzval je, aby nezveřejňovali neověřené informace.

Lotyšský ministr obrany Artis Pabriks již obvinil Rusko z raketového útoku na Polsko. Uvedl, že ruské rakety „dopadly na území NATO“. Přitom ještě ani samotná Varšava nepotvrdila ruský raketový útok na svém území. Jedná se pouze o mediální zprávy.

Jednou z verzí, která se šíří na ruském internetu je, že rakety, které dopadly na polskou vesnici byly vystřeleny z ukrajinského protileteckého systému S-300, kdy se ukrajinští vojáci snažili zasáhnout z ruská vypálené rakety, které dnes znovu likvidovaly ukrajinskou infrastrukturu. Na tuto verzi poukazují úlomky raket na fotografiích, které byly identifikovány jako rakety ze systému S – 300. Kdyby tyto rakety vypálilo Rusko ze svých pozic, nemohly by doletět až na polské území.

Někteří ruští analytici si myslí, že rakety dopadly na polské území náhodou, při obraně ukrajinského vzdušného prostoru, jiní však tvrdí, že sem byly vypáleny ukrajinskou stranou úmyslně, jako pokus Zelenského vtáhnout NATO do války.

Pentagon na otázku o perspektivě uplatnění článku 5 Charty NATO ve světle obvinění o shození raket v Polsku: Nespekulujme bez faktů.

V článku 5 se uvádí, že smluvní strany se dohodly, že ozbrojený útok proti jedné nebo více z nich v Evropě nebo Severní Americe bude považován za útok proti nim jako celku.

Reakce NATO na incident v Polsku bude záviset na vyjádření Varšavy o vlastnictví spadlých raket, uvedl diplomatický zdroj pro agenturu TASS v Bruselu. Zdroj také uvedl, že Brusel očekává, že Polsko požádá NATO o konzultaci.

Polsko je zatím opatrné. “Nikdo na Polsko ale nezaútočil, ani nám nikdo nevypovídal válku,” řekl pro TVN24 polský generál Mieczyslav Bieniek o dopadu ruských raket na území NATO. „Souhlasím s mluvčím premiéra, že všechna vyjádření kolem této události mají být opatrná do závěrů zasedání bezpečnostní rady.”

Rusko reaguje

Ruské ministerstvo obrany se vyjádřilo k fámám o ruských raketách, které podle polských zpráv dopadly na polské území.

Moskva označuje tyto zprávy za „záměrnou provokaci s cílem vyhrotit situaci“.

“V blízkosti ukrajinsko-polské státní hranice nedošlo k žádným úderům ruských zbraní na cíle,” dodalo ministerstvo.

Uvedla také, že trosky na fotografii „nemají nic společného s ruskými zbraněmi“ .

Zelenskyj se vyjádřil k raketovým útokům v Polsku

Řekl, že “teror se neomezuje jen na hranice našeho státu” a je jen otázkou času, kdy “ruský teror postoupil dál”.

Řekl také, že zasažení území NATO “je velmi významnou eskalací” a uvedl, že “je třeba jednat” .

Podobně se vyjádřil i vedoucí kanceláře prezidenta Andrej Jermak. “Jak jsem už řekl – nepřemýšlejí, že by se zastavili na Ukrajině,” napsal na Telegramu.

Američané “si berou čas”

Americké ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že si “bere čas” na řešení situace v Polsku. Ministerstvo uvedlo, že Washington nyní spolupracuje s Varšavou na shromažďování údajů o tomto incidentu.

USA jsou podle nich připraveny “stát po boku” spojence z NATO, ale zatím nechtějí diskutovat o hypotetických scénářích a nesnaží se vyhrocovat situaci.

Další kroky se přijmou po shromáždění dodatečných informací.

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (19 votes, average: 4,89 out of 5)
Loading...
144 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)