9.11.2022
Kategorie: Ze světa

Volby v USA: Kdo vyhrál, kdo prohrál a co to zatím znamená

Sdílejte článek:

COM/HSP

Několik hodin po zavření prvních volebních místností stále nejsou známy výsledky mnoha klíčových závodů v amerických volbách v polovině volebního období a zejména kontrola nad americkým Senátem je stále velmi důležitá.

Pro republikány to byla dost dobrá noc, ale zdaleka ne skvělá. Jejich naděje na přílivovou vlnu, která by je strhla k vítězství v desítkách lokálních voleb, se zatím nenaplňují.

Už ztratili jedno křeslo v Senátu, v Pensylvánii, a nyní budou muset vyhrát dva ze tří států – Nevadu, Arizonu nebo Georgii, aby převzaly kontrolu nad touto komorou Kongresu.

Zde je několik klíčových výsledků.

Průběžné výsledky voleb

 

1. Republikáni jsou na cestě k vítězství ve Sněmovně reprezentantů

I přesto, že demokraté vyhráli některé těsné volby, zdá se, že republikáni jsou na dobré cestě získat většinu ve Sněmovně reprezentantů. Otázkou však je, jak velká většina to bude.

Díky překvapivě dobrým výsledkům v roce 2020 chybělo republikánům k většině jen několik křesel. A tyto volby začaly s výhodou po překreslení některých nových linií kongresových obvodů v konzervativních státech.

S jakoukoli formou většiny budou republikáni schopni zabouchnout dveře demokratické legislativní agendě a zintenzivnit vyšetřování Bidenovy administrativy. To je v každém případě vítězství.

Pokud však bude rozdíl těsný, republikáni budou muset vynaložit neuvěřitelné taktické a strategické schopnosti, aby udrželi svou stranu při důležitých hlasováních pohromadě.

2. Na Floridě byl opětovně zvolen republikán Ron DeSantis

Před čtyřmi lety vyhrál Ron DeSantis guvernérský post na Floridě o zlomek procenta nad demokratem Andrewem Gillumem. Po čtyřech letech jeho konzervativního vedení, během kterých se opíral do horkých kulturních témat, jako jsou práva transrodových osob a „kritická rasová teorie”, brojil proti omezením v rámci pandemie koronaviru a stal se stálicí konzervativních zpravodajských pořadů, vyhrál opětovné volby s pohodlnou. Pozoruhodné je zejména to, jak se mu to povedlo.

V roce 2018 ztratil demokratickou baštu v okrese Miami-Dade o 20 %. Letos je na nejlepší cestě stát se prvním republikánským kandidátem na guvernéra, který vyhrál ve většinově hispánské oblasti od Jeba Bushe v roce 2002. Může se mu to podařit dokonce s dvouciferným procentním náskokem.

DeSantisův krok překreslit hranice okresů ve státě tak, aby výrazně zvýhodňovaly republikánské kandidáty, přinesl dividendy i na národní úrovni: jeho strana díky němu získala nejméně dvě z pěti křesel, které potřebuje k získání kontroly nad Sněmovnou reprezentantů. Tyto úspěchy budou pro floridského guvernéra velkým přínosem, aby mohl zahájit prezidentskou kampaň, pokud se tak rozhodne. Jakoby to chtěl zdůraznit, dav na DeSantisově vítězném shromáždění v úterý večer skandoval „ještě dva roky” – tiché uznání, že pokud se jejich muž rozhodne kandidovat na prezidenta, bude muset v polovině svého čtyřletého funkčního období odstoupit z funkce guvernéra. Pokud chce pan DeSantis získat republikánskou prezidentskou nominaci v roce 2024, možná bude muset na to jít přes nejvýznamnějšího republikánského obyvatele svého státu – bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Trump však varuje DeSantise před prezidentskou kandidaturou v roce 2024.

3. Smíšená noc pro Trumpa

Donald Trump sice nebyl na volebních lístcích, ale přesto na ně vrhl stín. Dříve večer bývalý prezident vystoupil s krátkým projevem ze svého sídla Mar-a-Lago a prohlásil, že jím podporovaní kandidáti drtivě zvítězili.

Pravda je však složitější. V nejvýraznějších soutěžích, ve kterých podporoval kandidáty namísto hlavních republikánských možností, jeho výběry zápasily s problémy. Mehmet Oz prohrál v senátních volbách v Pensylvánii. Zdá se, že Herschel Walker směřuje do druhého kola voleb v Georgii. Blake Masters zaostává v Arizoně. Pouze JD Vance v Ohiu dosáhl jasného vítězství, i když těsnějším rozdílem, než by se dalo předpokládat v tomto konzervativním státě.

Republikáni budou po úterní noci pochybovat o svých politických instinktech. A pokud se příští týden pustí do nové prezidentské kandidatury, bude to velmi těžký boj.

4. Zklamání pro demokratické hvězdy

V roce 2018 Beto O’Rourke v Texasu a Stacey Abramsová v Georgii prohráli svůj celostátní závod, ale získali si srdce demokratů těsností svých porážek. Jejich schopnost získat miliony dolarů na kampaň a vybudovat působivé občanské zázemí způsobila, že mnozí z levice je označovali za budoucnost strany. Jejich příznivci doufali, že se jim podaří zdolat pověstnou horu, až budou oba letos opět kandidovat ve svých domovských státech. Oba však neuspěli.

Abramsová, která před čtyřmi lety těsně prohrála s republikánem Brianem Kempem, tentokrát skončí daleko za ním. O’Rourke prohrál svůj souboj s republikánským guvernérem Gregem Abbottem větším rozdílem než se senátorem Tedem Cruzem.

Demokraté budou muset hledat nové hvězdy.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
21 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)