1.11.2022
Kategorie: Politika

Vít Rakušan nemůže zastávat funkci ministra vnitra

Sdílejte článek:

JANA ZWYRTEK HAMPLOVÁ

Ptáte se mne, zda jsem se věnovala “výzdobě” na ministerstvu vnitra. Tady je výsledek víkendové směny. Podobné věci prostě nemohu přehlížet, i kdybych nebyla senátorkou. Současně odešel dopis premiéru Petru Fialovi:
Vážený pane premiére,

přílohou Vám posílám na vědomí podnět o podezření ze spáchání trestné činnosti členem Vaší vlády Vítem Rakušanem, ministrem vnitra.

Podstata vyplývá z obsahu podnětu, když za stěžejní považuji nepřijatelný, bulvární obsah, který se rozhodnutím Víta Rakušana ocitl na budově ministerstva vnitra jako státní instituce, čímž došlo k porušení zákona o užívání státních symbolů, zneužití budovy ve vlastnictví státu k osobní politické prezentaci, a k úhradě této osobní politické prezentace z veřejných finančních prostředků.

Dané jednání je jednáním zcela mimo působnost ministerstva a jednáním mimo pravomoci ministra vnitra. Zveřejněné video s projevem ministra prokazuje motivaci jmenovaného, když touto motivací není ani plnění úkolů ministra, nejde ani o výkon působnosti ministerstva, ale cílem bylo realizovat provokativní krok vůči pokojné demonstraci občanů, a to za státní prostředky.

Chci tím vyjádřit, že uvedený čin je politicky pubertálním projevem, pohybuje se za hranou nejen politického vkusu a odpovědnosti, ale i za hranou zákona. Vít Rakušan současně projevil jako ministr vnitra absolutní neznalost dění ve vlastní zemi, když výdaj 50.000,- Kč za onu provokativní instalaci vynaložil z veřejných prostředků kvůli demonstraci, která se konala ve skutečnosti zcela jinde, a neváhal znevážit tímto degradačním užitím státního symbolu na budově ministerstva vnitra datum státního svátku. Schází mu tedy i sebemenší úcta k zemi, ministrem jejíž vlády si troufá být.

Vážený pane premiére,

za popsaných okolností dle mého názoru již Vít Rakušan nemůže zastávat funkci ministra vnitra. Není pro tu funkci lidsky zralý, projevil jako ministr vnitra naprosto základní neznalost, a zneužil své vysoké funkce k bulvárnímu projevu svého politického názoru za státní prostředky a na státní budově.

Věřím, že to, co ministr Vít Rakušan realizoval, rovněž odsuzujete, a že se tak stalo bez Vašeho vědomí. Dovoluji si Vás proto vyzvat, abyste za toto lidské i profesní selhání ministra Víta Rakušana odvolal z funkce ministra vnitra.

 

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (68 votes, average: 4,90 out of 5)
Loading...
64 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)