31.10.2022
Kategorie: Společnost

Volá šéfredaktor FORUM 24 a někteří další po policejním státě?

Sdílejte článek:

JOSEF NOŽIČKA

Šéfredaktor FORUM 24 Pavel Šafr nejenom ostře odsoudil účastníky páteční protivládní demonstrace, ale navíc volá v případě některých z nich o zodpovědnosti před soudem.

V den státního svátku České republiky proběhla v Praze na Václavském náměstí další protivládní demonstrace. K účasti na ní lákali její organizátoři občany, nespokojené s politikou vlády Petra Fialy, hesly jako „Česká republika na 1. místě“ nebo „Lidé za odvolání vlády“.

Demonstrace jsem se nezúčastnil a ani jsem ji nesledoval na žádném online internetovém přenosu, v čase jejího konání jsem byl přítomen na fotbalovém stadionu v Uherském Hradišti, kde domácí fotbalisté FC Slovácko v zápase, jenž měl být původně odehrán ve čtvrtek večer (kvůli mlze však musel být již po 8 minutách přerušen a odložen na následující den), svedli nakonec marný boj ani ne tak s bundesligovým týmem FC Kőln, ale spíše s gruzínskými rozhodčími, kteří německému soupeři „darovali“ dvě penalty. A zatímco první z nich domácí brankář ještě dokázal chytit, na tu druhou již byl krátký…

Ale pojďme zpět k páteční demonstraci. Já sám bych se jí nezúčastnil ani v případě, kdy by v době jejího konání žádný zajímavý sportovní přenos neprobíhal. Jak už jsem zde kdysi napsal, byť mám k současné vládní koalici spoustu výhrad, jsem toho názoru, že mandát od voličů loni v říjnu dostala a dokud neztratí nadpoloviční většinu v Poslanecké sněmovně, právo vládnout má. Což ovšem neznamená, že by lidé neměli mít právo dát najevo svou nespokojenost s vládní politikou i takovým způsobem, jak to předvedli demonstranti na Václavském náměstí, a není přitom podstatné, kdo konkrétně protivládní protest svolal.

Jiného názoru zřejmě jsou redaktoři „internetového deníku pro obranu liberální demokracie“ FORUM 24 v čele s jeho šéfredaktorem Pavlem Šafrem. Právě zmiňovaný pan Šafr věnoval páteční demonstraci komentář s výmluvným titulkem „Dezolátů z Václaváku se nebojme. Jejich zločiny je třeba potrestat.“ Hned v perexu svého článku označuje Pavel Šafr ty, kteří 28. října na Václavské náměstí přišli, za „několik tisíc zmatených hlupáků, kteří pod vedením naprostých darebáků utvořili demonstraci.“ Přičemž následně dodává, že nám těchto lidí sice může být líto, ale je naprosto nesmyslné se jich bát.

Člověk může jen kroutit hlavou nad tím, k jak ubohému výrazivu dokáže sáhnout někdo, kdo byl během své novinářské kariéry šéfredaktorem MF DNES, Lidových novin i Reflexu, a bohužel i něco takového vypovídá o současném stavu české žurnalistiky. Za mnohem horší však považuji jinou pasáž z Šafrova komentáře, v němž konkrétně píše: „Je ovšem naprosto nepřijatelné, aby někdo na našich náměstích vzýval masového vraha Vladimira Putina a štval proti ukrajinským uprchlíkům. Každý takový projev je třeba chápat jako porušení právního řádu naší země. Zločinci, kteří podporují Putinovy vraždy a vyzývají k dalšímu násilí, se musí ze svého chování zodpovídat před soudem. Je velmi nadějné, že kladenský soud již vynesl rozsudek nad propagátory násilí Tušlem a Čermákem.“

Pokud by na jakékoliv demonstraci skutečně docházelo k oslavování současného ruského prezidenta a zejména pak některých hrůzných činů, kterých se ruští vojáci během invaze na Ukrajině dopustili na civilním obyvatelstvu, pak by rázné odsouzení jejích účastníků bylo na místě. Ovšem když jsem si reportáže z pátečního protivládního protestu pročítal v několika různých médiích, tak jsem kromě FORUM 24 na takové informace nikde nenarazil.

A když si člověk prohlédne například obsáhlou fotogalerii zde na Novinkách, tak tam vidí různé transparenty s nápisy, z nichž některé nejsou vůči členům současného vládního kabinetu zrovna nejslušnější, ovšem rozhodně nedokládají slova Pavla Šafra o vzývání Putina či štvaní proti ukrajinským uprchlíkům. Problematický je pouze transparent, na němž je napsáno: „Mám rád Rusko. Zachránilo nás před likvidací.“ První část tohoto nápisu je ostatně zmíněna i v titulku jiného článku, publikovaném zde na Forum 24.

Tento transparent, který drží v ruce nějaký starý pán, sedící na židličce (což z fotografie na FORUM 24 patrné není, ovšem z té na Novinkách ano), může samozřejmě v některých očích kritiku vyvolat, byť je pravděpodobně myšlen tak, že Rusku máme být vděční za to, že nás jeho vojáci v roce 1945 osvobodili od nacismu a dost možná tím zachránili český národ před úplnou likvidací. Samozřejmě, že si ten starý pán měl uvědomit, že součástí Rudé armády tehdy nebyli jenom ruští vojáci, ale i vojáci řady jiných národností bývalého SSSR, včetně ukrajinských. Ale je opravdu na místě volat kvůli něčemu takovému po vyšetřování policií či zodpovědností před soudem?

Můj dojem totiž je, že lidé jako pan šéfredaktor Šafr, hlavní editorka FORUM 24 Johana Hovorková (viz její někdejší komentář k zářijové protivládní demonstraci) a někteří další redaktoři tohoto média, kteří například v souvislosti s nedávnou kauzou Dozimetr či kauzou přidělování bytů brněnským magistrátem psali o „mediální skandalizaci a dehonestaci jejích aktérů“, by nejraději posílali před soud každého, kdo si dovolí na jakoukoliv demonstraci proti současné Fialově vládě přijít.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (18 votes, average: 4,78 out of 5)
Loading...
17 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)