29.10.2022
Kategorie: Společnost

Střípky z brněnské demonstrace proti vládě, drahotě a válce (foto)

Sdílejte článek:

SLOVANKA

V roce 1989 jsme byli mnoho večerů v ulicích. Demonstrovalo se po celé republice – a to nejen v krajských, ale mnohdy i v okresních městech. Tehdy jsme zvonili klíči a doufali, že přijde skutečná demokracie, pluralita názorová i politická a především svoboda.

Pominu-li, jak moc jsme se mýlili, neboť současná politická věrchuška se stále víc podobá té, která u nás vládla v 50. letech (či dokonce o desetiletí dřív), pak tehdy se nás sešly v ulicích obrovské davy.

Demonstrovalo se za stejnou věc a v každém městě vedl demonstrace někdo jiný. Tehdy jsme mnozí z nás nevěděli, že jen děláme stafáž pro již dávno předem připravené divadlo. Plány na pád režimu existovaly již o desetiletí dřív, tehdy to ale jen málokdo tušil. Snad vyjma těch, kdo vše pomáhali organizovat.

Dnes již samozřejmě chápeme, že jsme nevědomky cinkali klíči za ještě větší totalitu, než byla ta, která právě končila. Cenzura, jaká je zde dnes či jaká se ještě připravuje, již v mnohém přerůstá cenzuru tehdejší. Svět, který pro nás chystají, nechce svobodného člověka s vlastním názorem, ale poslušného otroka jako ze Schwabových vizí. Už nemá být žádná Evropa mnoha národů a kultur, ale jednotná globalizovaná multikulturní Evropa, kde by měl být původní Evropan v menšině…

Také nyní se demonstruje. Stejně jak se v roce 1989 demonstrovalo po celém tehdejším „socbloku“, se nyní demonstruje dokonce v celé Evropě. Ale demonstrace se pořádají i v USA nebo Kanadě. Ovšem zatímco tehdy – jak dnes již víme – šlo v případě demonstrací a pádu režimů o předem připravené akce, dnes jde o akce spontánní, skutečně vycházející „zdola“.

Čím více bude demonstrací, tím více bude i lidí v ulicích. Již několikrát jsem zde poznamenala, že já sama bych se ráda na demonstraci podívala, ale Praha je pro mne vzhledem k vzdálenosti i špatnému spojení o svátcích zcela nedostupná. Proto jsem přivítala, že se nyní demonstrace, která je pod stejným heslem jako ta v Praze, konala i v Brně.

Vydala jsem se tedy alespoň na tuto demonstraci, protože si myslím, že každý, kdo není spokojený s vládou, by měl vyrážet do ulic, je-li to alespoň trošku možné. A je úplně jedno, kdo akci organizuje, je-li pod stejným heslem.

Dokonce si myslím, že by mělo být podobných akcií v jeden den víc, jako tomu bylo i v roce 1989. Ideálně ve všech krajských, ale pokud půjde do tuhého, tak třeba i některých okresních městech.

Brněnský Zelňák byl docela slušně zaplněný a ještě víc lidí zřejmě nepřišlo právě proto, že většina přece jen mířila do Prahy. Vystupující také „na dálku“ zdravili i demonstranty v dalších městech – nejen v Praze, ale i na Slovensku – v Bratislavě a Košicích. Jednoduše, dnes už to chce skutečně spojení všech – a to dokonce až na mezinárodní úrovni, protože se to již netýká jen nás, ale celé Evropy.

Demonstrace byla i symbolem spojování se. Pokud se mohli vzájemně spojit ti, jejichž úkolem je ekonomicky zničit naši zemi, zcela zlikvidovat i poslední zbytky suverenity a převést nás pod plnou kuratelu Bruselu a Washingtonu, proč se nespojí i všichni ti, kdo proti nim chtějí bojovat?

Organizátory demonstrace byly strany, které konečně odhodily vzájemnou řevnivost a spojily se. Přitom zatímco „pětislepenec“ sestává z různorodých stran, které spojuje pouze jejich slouhovství cizákům, tak skutečnou opozici proti nim spojují i velmi podobné názory na zásadní otázky. Proč se tedy také nespojit?

Bylo by proto dobré, kdyby se spojila celá vlastenecká scéna  a vzájemně se podpořila, bez ohledu na jakoukoli vzájemnou osobní zášť. Všimla jsem si, že to tak začínají dělat i v zahraničí. Rozdělení u nás způsobilo i přes milion vypadlých hlasů, které pomohly právě oné „pětikolce“ k pohodlné „stoosmičce“. Je třeba odhodit jakoukoli vzájemnou řevnivost, veřejně se nenapadat a spojit se. V této době jednoduše není čas na žádné spory.

I proto velmi kvituji, že se konečně dokázaly spojit i některé strany, které mají základní program stejný. Jen doufám, že takto svorně půjdou za rok a půl i do eurovoleb a za 3 roky do Sněmovny. A možná přiberou i někoho dalšího. Zájem nejen naší republiky, ale celého našeho kontinentu, je mnohem důležitější než osobní zájmy kohokoli z nás.

A nakonec exkluzivní foto těch, kdo se dokázali spojit. Přidá se i někdo další?

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 4,76 out of 5)
Loading...
25 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)