27.10.2022
Kategorie: Exklusivně pro PP, Politika

Prezidentské volby jsou většinový systém, a co z toho vyplývá?

Sdílejte článek:

PAVEL DUDR

V USA to pochopili už dávno a tak tam staví pouze dva kandidáty, i když nějaký exot, který potřebuje dát všem na vědomí, že existuje, se tam také vždy najde.


U většinového systému bere vítěz všechno, takže zisk nějakých 16 % má nulový význam, zatímco u poměrného systému má význam i 8 %, protože taková volební strana může být jazýčkem na vahách při sestavování vlády.

Z toho důvodu by se měla opozice sjednotit na jednom kandidátovi, nebo dopadneme stejně jako v nedávných senátních volbách, u kterých je také většinový systém. V nich vítězili kandidáti 5-koalice proto, že její volební preference dávají v součtu víc než preference pro hnutí ANO, takže výsledek je jasný, když voliči ostatních opozičních stran ve druhém kole k volbám nepřišli.

Potom můžeme donekonečna demonstrovat za demisi vlády, když nechápeme elementární volební matematiku a tedy budeme vládě 5-koalice jen pro smích.

Opozici dnes tvoří příznivci těchto politických stran a hnutí: ANO, SPD, Trikolóra, Svobodní, Přísaha, ČSSD, KSČM, atd.

Z toho je jasné, že shodnout se nyní na jednom kandidátovi není reálné. Ale mohli bychom aspoň vytipovat některé z kandidátů, kteří budou mít nějakou šanci dostat se do druhého kola.

Pro mne nyní připadají v úvahu dva kandidáti: A. Vitásková a J. Bašta z SPD. Ale nebudu se rozhodovat podle svých osobních priorit, ale podle jejich preferencí a šancí. Ty se dají zjistit kombinací z několika zdrojů. Jednak jsou to průzkumy renomovaných agentur, které sice bývají cinknuté ve prospěch kandidátů vládních stran anebo těch, kteří si průzkum zaplatili, ale ne více než o 1 – 3 procentní body, protože tyto agentury se rozhodně nechtějí veřejně ztrapnit. Potom jsou zde ankety na různých serverech, ovšem ty jsou zase omezené výběrem čtenářů toho serveru, který také není reprezentativní. A ještě máme sázkové kanceláře, které stanovují kurzy podle preferencí sázejících, ale to také není objektivní. Tedy je nutno zkombinovat všechny dostupné zdroje.

Zatím ještě není jasné, koho navrhne hnutí ANO, ale prozatím nám hrozí, že do druhého kola se nedostane žádný z opozičních kandidátů.

Proto si myslím, že by bylo moudré, kdyby kandidáti po skončení předvolební kampaně pro první kolo zvážili své reálné šance pro postup do druhého kola, a pokud by nebyly reálné, tak by měli odstoupit ve prospěch kandidáta, který má podobný program a větší šance na postup.

Tím by určitě získali politické body a uznání voličů opozice, protože by nás přesvědčili, že smyslem a cílem jejich kandidatury nebylo tříštění hlasů, rozdělení opozice a znemožnění jejího vítězství v těchto prezidentských volbách.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (13 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
57 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)