24.10.2022
Kategorie: Exklusivně pro PP, Společnost

Tank Tomáš

Sdílejte článek:

JIŘÍ NEUMANN

Ve čtvrtek 20. října jsem viděl v hlavních zprávách na ČT 24 reportáž o tanku, který byl zakoupen ze sbírky občanů a pojede na Ukrajinu. Jmenuje se Tomáš, stál dvacetpět mega a ještě nějaké peníze zbyly. Celé zpracování reportáže mně přišlo mimořádně odporné. Přemýšlím, proč mne to tak znechutilo a těžko se to vyjadřuje. Je to zneužívání pozitivních lidských citů, brutální manipulace…? Možná by někdo mohl pomoci v komentáři.

Vypadalo to, že se pořizuje auto pro invalidu, elektrický vozík nebo něco na co se obvykle lidé skládají. Ale tank? Věděli přispěvatelé, za co se jejich peníze utratí? Nemělo to být náhodou na humanitární účely? Samozřejmě se během reportáže předváděla naše militantní ministryně války a neskrývala své nadšení. Tank má různá vylepšení, vidí v noci, nový motor a mnoho dalších fíčur. Peníze naštěstí ve sbírce ještě zbyly, třeba by za ním mohla jet příště houfnice Charlotte nebo Alice. Námět pro další podobný manipulativní srdceryvný příběh.

Představuji si takovou šťastnou, loajální a uvědomělou českou rodinku jak tatínek před spaním říká na dobrou noc dětem: „Tak jsme s maminkou přispěli na Tomáše. To je tank děti, pojede na Ukrajinu a tam bude zabíjet ruské vojáky co proti nim teď válčíme. Je to výborná a správná věc. Má nový kulomet a tím když se strefí nepřátelskému vojákovi do hlavy tak se mu rozletí na kusy. Vypadá to, jako když hodíš meloun z druhého patra na chodník. Zítra jeden koupíme a ukážu vám to. Dokonce tam mají budoucí ukrajinští majitelé od nás dopis (v ukrajinštině samozřejmě) a v něm jim mimo jiné přejeme, aby se jim podařilo pozabíjet co nejvíc těch druhých, než přijdou sami o život. No není to krása? Dobře se vyspěte.“

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (59 votes, average: 4,75 out of 5)
Loading...
51 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)