21.10.2022
Kategorie: Společnost

Bez cenzury, ale s náhubkem. A máme tu přece nezávislé soudy. Tak co pyskujete

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Těsně po vypuknutí války na Ukrajině přikročila nadvláda Petra Fialy k zablokování 22 webů, které vyhodnotila jako nebezpečné a proruské. K tomu přikročila naprosto nezákonně, protiústavně a hlavně fikaně. Námitky odmítala s tím, že ona nic, to CZ.NIC. CZ.NIC se zase odvolávalo na to, že to tajné služby státu a že to přišlo jakousi formou ostré žádosti (která se nejspíš neodmítá). Ale protože to bylo celé šité horkou jehlou a na zkoušku, dává tomu nadvláda pod patronací vůdce Petra Fialy nyní pevný legislativní rámec. To znamená cenzuru státní. Ústava neústava, se svobodou slova si vytřeme podlahu. Stejně jednomu jen překáží ve vládnutí.

„Pokud úřady zjistí, že web ohrožuje bezpečnost či demokracii v Česku, bude moci nařídit jeho zablokování i do 12 hodin,“ píše server Aktuálně.cz, který měl jako spolehlivá hlásná trouba vlády možnost do návrhu paragrafů nahlédnout. A dodává, že postižení se budou moci bránit soudní cestou. Tady je dobré se vrátit k 22 zablokovaným webům. Mnohé z nich se na soudy obrátily s touhou bránit své právo svobodně psát a publikovat. Od jejich zablokování uteklo půl roku. Je nějaký výsledek? Padla rozhodnutí? Došlo alespoň k úvodnímu zasedání soudu? Nedošlo. Žaloby leží na soudu a čekají, až se česká justice probere vší tou šikanou lidí, kteří si na zahrádku zasadili pár kytek konopí. Takže pokud Rakušanovo ministerstvo přistoupí k cenzuře, může se oběť takové státní svévole bránit u soudu, který možná rozhodne do kolika, do deseti let? Taková je průměrná rychlost soudů? Co to bude znamenat pro existenci zcenzurovaného webu?

„Právo menšiny na vyjádření politického postoje nesmí být zaměňováno za právo libovolnými prostředky hlásat zlo,“ stojí v návrhu zákona o novodobé cenzuře. Otázkou je, co je to zlo a kdo ho bude definovat. Budou to nezávislé soudy? Nikoliv, budou to úředníci Ministerstva vnitra, takový, dalo by se říci, pohrobek StB, který bude sledovat zlo, štvavé vysílačky, vysílání zakázaných zahraničních stanic rozhlasu a tak podobně. A pak přistoupí k akci. Akci rychlé a efektivní. Vždyť web půjde podle návrhu zcenzurovat do 12 hodin. Do hodiny pak ten, u kterého už ke zcenzurování v minulosti došlo.

A pozor, aby nedošlo k faktické cenzuře, přistupuje i k tomu Rakušanovo silové ministerstvo šalamounsky. Pokud objeví na webu lži a dezinformace, které jsou ohrožením „pro ochranu práv a svobod druhých, bezpečnost státu, veřejnou bezpečnost, ochranu veřejného zdraví a mravnosti“, nepřistoupí k vypnutí webu, protože to by byla faktická a žalovatelná cenzura. Přistoupí „pouze“ k výraznému omezení dostupnosti takové „dezinformace“, tedy samotného webu. Za pomoci sloužícího poskytovatele domén (tedy v drtivé většině právě CZ.NIC) uměle sníží dosah webu.

Ale ne, žádná cenzura není, nebude, nikdo ji neplánuje a žijeme v konspiračních obláčcích, zní ze strany protektora Fialy. „Návrh počítá s tím, že o blokování bude rozhodovat ministerstvo vnitra,“ stojí na serveru Aktuálně.cz. Zopakuji – o blokování bude rozhodovat ministerstvo vnitra. O blokování. „Jako vláda České republiky respektujeme plně ústavnost, zákony České republiky a garantujeme všem lidská práva a svobody v tom rozsahu, v kterém je demokratická společnost stanovila. Je to věc, na které mně osobně hodně záleží i právě proto, že mám zkušenosti z života v totalitní diktatuře. Pamatuji si, jaké to bylo, a nikdy bych nechtěl, abychom se jakýmkoliv krokem blížili k tomu, že budeme obnovovat cenzuru, omezovat svobody nebo něco podobného. A budu první, kdo bude svádět souboj s těmi, kteří by něco takového chtěli,“ pravil Fiala při ústních interpelacích ve čtvrtek 13. října.

Vládní návrh – o blokování bude rozhodovat ministerstvo vnitra. Fiala se bude jako první prát s těmi, kteří by se o cenzuru pokoušeli. Není to trochu rozpolcená pozice? Na jedné straně připravuje bezprecedentní zásah do svobodného šíření informací, na druhé straně by byl poslední, který by o to usiloval. Stát totiž v režii protektorské vlády Petra Fialy nechystá cenzuru jako takovou, jen cílené omezování dostupnosti. Takže nic nezakáže, ale vlastně zakáže, i když nezakáže, ač zakáže. A tak dále a pořád dokola. Státní ticho zaručeno a soudy mají času dost.

A co je to ono zlo? Pro příklad. Bývalý velvyslanec ve Francii Petr Drulák je v současné době pod mediálním lynčem. Je naznačováno, že se řadí mezi dezinformátory a zastánce Putinovy propagandy. Přitom jen předkládá informace tak, jak je vidí. A to s ohledem na svou dlouholetou profesní zkušenost s mezinárodními vztahy. Ale protože jeho postoje a slova nekopírují protektorátní vládou nastolenou agendu, je to dezinformátor a je zcela v mezích slušných mravů, že se proti němu vede mediální lynč. Povinně mlčet a papouškovat ideologií naplněnou agendu protektorské vlády je nově ctnost a, jak to bylo i za minulého režimu, pozvánka ke kariérnímu růstu. Chcete se mít dobře? Tak odezírejte vůdcovskému protektorovi Fialovi ze rtů. On nic neřekne otevřeně, jen naznačuje. Bude se za nás prát, nikoho nenechá padnout, je to chlapík do nepohody. Jen správně papouškovat a nepochybovat. Soudruzi, na čáru, nový start normalizace započal. Nenápadně, fikaně, ale započal.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (26 votes, average: 4,92 out of 5)
Loading...
30 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)