19.10.2022
Kategorie: Politika

Volba plzeňského primátora ukázala rozklížení vládních stran

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

ODS skončila po komunálních volbách v Plzni v opozici, přestože SPOLU získalo stejný počet mandátů jako hnutí ANO.

Novým primátorem Plzně se stal Roman Zarzycký z hnutí ANO. V nové Radě města ještě zasednou zástupci pirátů, STAN a hnutí PRO PLZEŇRada města má nově 11 členů, místo dřívějších devíti. Roman Zarzycký to zdůvodnil efektivnějším rozdělením kompetencí, které tak bude do značné míry odpovídat rozdělení kompetencí ve vedení kraje, jemuž vládne shodně složená koalice. V komunálních volbách ve městě zvítězila koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Po sečtení hlasů se nicméně dohodly ANO, piráti, STAN a PRO PLZEŇ. Nová koalice má v zastupitelstvu 28 hlasů ze 47. Poprvé v polistopadové historii skončili v Plzni v opozici zástupci ODS. Poprvé se do samosprávy Plzně nedostaly ČSSD a KSČM.

Zdá se, že i po vzoru Prahy, kde se doposud žádná povolební koalice nevytvořila, se další významné město Česka, Plzeň, rozhodlo pro nespolupráci současných vládních stran v české vládě. Šéf pražské ODS Marek Benda už v médiích prohlásil, že si pan Hřib neuvědomil, že primátorem nebude. Spor se vede o jednu osobu od lidovců, která je v současnosti trestně stíhaná.

Říkáte zklidňuje, ale podle posledních zpráv nechtějí Piráti do koalice se SPOLU kvůli postavě lidovce Jana Wolfa. Prý kvůli tomu, že jim vnitřní stanovy zamezují být v radě s někým, kdo je obžalován.
Neříkají konkrétní jméno. Ale ano, kladou si předběžnou podmínku, že nebudou sedět s někým trestně stíhaným v radě. Tím blokují jakákoli jednání. Přijde mi to bizarní. My se snažíme říkat, že v rámci politické hygieny by si strany vzájemně neměly kádrovat, kdo může do rady a kdo ne. Zejména poté, co jejich lidi nedávno prošli testem voleb. Každý z našich kandidátů dostal individuálně o osmnáct až dvacet tisíc hlasů víc než kdokoli z pirátů. Uplatňovat jejich vnitřní kritéria na ostatní koalice se mi zdá jako nevhodný parametr, který nemá být vnášen na začátek jednání.

Bavíme se ale o postavě pana Wolfa, ne? Když to vezmu celorepublikově, tak v Liberci pirátům postava obžalovaného hejtmana Půty nevadí?
Ani zdaleka se nebavíme o postavě pana Wolfa. Pan primátor přišel na první jednání o koalici a řekl: „Platí všechna pravidla, která jsme si stanovili pro kandidáty, se kterými jsme ochotni sedět v radě“. To je sice hezká teze, ale by platila, kdyby piráti volby vyhráli. Oni jsou ale třetí na pásce a koncept dosavadní rady byl voliči poměrně jednoznačně odmítnut. Pan primátor si musí uvědomit, že jeho stanoviska dnes nejsou v Praze většinová.

Tolik alespoň podstatný výtah z názorů Bendy. Ono to má ale ještě mnohem barvitější pozadí. Nejde jenom o trestně stíhaného hejtmana Libereckého kraje. Obecně jde o předvolební rétoriku současných vládních stran, že se nesmí opakovat stav, že by ve vládě seděl trestně stíhaný člověk – Andrej Babiš. Když ale přijde na „lámání chleba“, jsou tyto principy odhozeny jako nepotřebná veteš a některé vládní strany se tváří, jakoby pro pozice člena rady Prahy nebo Brna už principy hlásané před volbami neplatily. Jinými slovy- ve vládě to vadí, v radě Prahy či Brna už to nevadí.

Právě v uplynulých hodinách proběhla policejní akce (že by „razie“?) na brněnském magistrátě. Policie v úterý od rána zasahovala na brněnském magistrátě a také na radnicích v městských částech Černovice a Brno-sever. Policisté byli v kanceláři u náměstka primátorky Petra Hladíka (KDU-ČSL), který je kandidátem na nového ministra životního prostředí, a požádali ho o podání vysvětlení. Byli rovněž na bytovém odboru. Z vazebních důvodů zadrželi deset lidí, konkrétní jména nesdělili.

Rovněž jsem v médiích zaregistroval zprávu, že si primátorka Brna zajistila nějaký „zajímavý“ pozemek. Možná že právě proto došlo v Brně na tak zvanou „velkou koalici“, která by měla stávající primátorce zajistit pokračování ve funkci.

A opět končíme v oblasti „morálky v politice“, se kterou se jak před volbami do poslanecké sněmovny, tak před komunálními volbami letos hodně žonglovalo. Zdá se, že platí pravidlo – to se týká těch „druhých“. A možná i proto je spousta voličů otrávená, že zase naletěli na krásné řečičky. I proto má zřejmě současná vláda tak nízkou podporu občanů. Kdepak jsou ti “experti” či “politologové” , kteří tvrdili, že vládnutí ANO na komunální úrovni se stranami vládní koalice zejména ve velkých městech by byl “podraz na voličích”. A neschyluje se k tomu dokonce i v Praze?

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,60 out of 5)
Loading...
4 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)