19.10.2022
Kategorie: Kultura a tipy

Nedělejte to se smartphonem! Odhalili jsme 5 populárních mýtů

Sdílejte článek:

Mýty kolem elektronických zařízení obvykle pramení ze zkušeností se staršími zařízeními, která dnes již nejsou aktuální. Odhalili jsme 5 nejoblíbenějších mýtů o používání chytrých telefonů.

1. Používání smartphonu během nabíjení zkrátí životnost baterie

Pravda je taková: pokud telefon nebudeme neustále používat, budete v pořádku. Tento mýtus se občas opakuje, když se mluví o přehřívání baterie. Nabíjení totiž zahřívá baterii a používání smartphonu a zejména hraní her zvyšuje teplotu ostatních systémů. Opět se však rozebíráme o vhodných ovladačích, které zajistí, že telefon nepřekročí určité teploty .

Na tomto mýtu ohledně nabíjecích cyklů, a konkrétně v tomto případě „minicyklů“, je však zrnko pravdy . K tomuto jevu dochází právě při současném vybíjení a nabíjení baterie. V běžných případech je to u smartphonu jedno. Teprve když tento stav udržujeme velmi dlouhou dobu a používáme smartphone k náročným činnostem (jako jsou hry), může se ukázat, že některé oblasti baterie stárnou rychleji než jiné, protože měly více nabíjecích cyklů.

2. Zavření aplikací a uvolnění paměti RAM zrychlí provoz vašeho smartphonu

Vezměme si jako příklad Honor x8. Zrychlí to uvolnění paměti RAM? Pravdou je, že je to přesně naopak. Řeč je o „chytré“ předponě – moderní telefony dokážou zkontrolovat, zda některá z aplikací nevyužívá příliš mnoho paměti, což se může v tuto chvíli hodit pro jiné činnosti. Aplikace běžící na pozadí Honoru x8 se vždy spouštějí rychleji, aniž byste je museli znovu načítat do paměti RAM.

Musíte si pamatovat, že RAM je navržena tak, aby ji v každém okamžiku co nejvíce využívala . Čím více souborů náš smartphone načte do mezipaměti, tím rychleji bude celé zařízení fungovat. Chronické čištění RAM pouze způsobí, že se některé soubory budou načítat znovu a znovu, čímž ztrácíme čas a místo v cenné paměti zůstane zbytečné. Pokud chceme dočasně urychlit provoz telefonu – bude lepší se například dočasně odhlásit ze služeb, které aktuálně nejsou nutné, např. ze sociálních sítí nebo messengerů.

3. Vypnutím telefonu se ukončí jeho činnost

Pravda je, že pouze část jeho funkčnosti končí. Dokud neodpojíme napájení smartphonu vyjmutím baterie, bude fungovat bez ohledu na to, zda je „zapnuto“ nebo „vypnuto“. Síť s ním bude neustále komunikovat a zařízení bude sledováno, i když z něj SIM kartu vyjmeme. No, je také možné, že nás takto vypnutý telefon … uslyší, protože mikrofon může zůstat aktivní. Zní to rušivě?

Pokud se však nechceme pouštět do nelegálních aktivit, musíme ocenit, že se nás vypnutý smartphone stejně bude snažit ráno probudit, samovolně se zapne ve správnou chvíli.

4. Více paměti RAM a rychlejší procesor znamená lepší telefon

Pravda je, že potenciál zařízení a jeho skutečný výkon jsou dvě různé věci. Bude osmijádrové zařízení se 4GB RAM výkonnější než smartphone se čtyřmi jádry a 3GB RAM? Ne nutně. Stejně důležité jako výkon hardwaru je to, jak jej operační systém a jednotlivé aplikace využívají . V praxi existuje mnoho smartphonů se specifikací lepší než iPhone, ale v praxi velká část z nich vykazuje horší výkon.

Další věcí je, že některá zařízení budou fungovat lépe ve 3D hrách, zatímco jiné aplikace poběží pomaleji. Před nákupem smartphonu se vyplatí věnovat pozornost různým testům, věnovat pozornost možnostem, které nás zajímají nejvíce.

5. Více megapixelů ve fotoaparátu znamená lepší fotografie

Pravda je, že více megapixelů ve fotoaparátu znamená „větší“ fotografie. Toto je jeden z mýtů, který si našel cestu do marketingového světa a počet megapixelů ve fotoaparátech je jednou z nejdůležitějších hodnot při soutěži o zákazníky. Je však vhodné mít na paměti, co vám tyto megapixely vlastně dávají a co ovlivňuje kvalitu fotografií.

V případě fotografií, když mluvíme o megapixelech (MP), máme na mysli rozlišení fotografií počítané v milionech pixelů. V případě monitorů a televizorů je rozlišení definováno zavedenými standardy, jako je FullHD (1920×1080 pixelů) 4K (3840×2160 pixelů) atd. To znamená, že standard FullHD je asi 2MP a 4K – asi 8 megapixelů. Fotka pořízená 20MP fotoaparátem tedy bude mnohem větší než rozlišení moderních monitorů, televizí, projektorů atd. Nemluvě o tom, že mnoho oblíbených zrcadlovek je skvělých pro profesionální úkoly, nabízí 16 nebo dokonce 8 megapixelů. Ty mimochodem umí fotit mnohem lépe než fotoaparáty v telefonech. Proč?

Vše spočívá v tom, že počet pixelů / megapixelů ve fotoaparátu vůbec neznamená kvalitu, s jakou budou zaznamenány. Zásluhu na tom má optika použitá ve fotoaparátu, kvalita a velikost matrice a také software samotného telefonu . Jak tedy vybrat fotoaparát, který pořídí ty nejlepší fotky? Zde se zkrátka vyplatí porovnat, jak smartphony fungují v praxi. Zařízení, která fotografují s velmi nízkým rozlišením, samozřejmě nebudou mít dobrý efekt, ale dnes je vzácné najít smartphony s fotoaparáty pod 5 megapixelů.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (9 votes, average: 2,89 out of 5)
Loading...
4 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)