20.10.2022
Kategorie: Ze světa

USA a Velká Británie sabotovaly jednání o míru na Ukrajině, protože ta je ve skutečnosti nezajímá

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Než se na mě vrhnou zastánci nekonečné války, toto nejsou moje slova, ale nadpis u rozhovoru na webu The Grayzone. Rozhovor je z konce září, ale na své aktuálnosti nic neztratil.

Důstojník švýcarské tajné služby a bývalý poradce NATO Jacques Baud vysvětluje na informačním portálu Grayzone, že příměří na Ukrajině zatím selhalo kvůli USA a Velké Británii. Cílem USA a Evropy je za každou cenu Rusko politicky izolovat a ekonomicky rozbít. Ukrajina je k tomu jen cynicky zneužívána.

Kdo si na investigativním portálu Grayzone přečte výroky bývalého důstojníka švýcarské tajné služby, poradce NATO a autora knih („Operace Z“) Jacquese Bauda, světu už asi nebude rozumět. Jeho výroky vůbec nezapadají do obrazu, který je na u nás o válce na Ukrajině šířen, ale především nezapadají do obrazu o „satanském“ Rusku a „šíleném“ kremelském vůdci Vladimíru Putinovi. Jinými slovy, Baudův popis války na Ukrajině zcela odporuje tomu, co dnes a denně slyšíme a čteme.

Baud v rozhovoru pro Grayzone nejprve upřesňuje: „Všechny informace, které o Ukrajině máme, mohu říci všechny, 100 procent informací, které se objevují v mainstreamových médiích, pochází z ukrajinské propagandy. Myslím tím čísla, počet zraněných, počet obětí, incidenty, všechno.“ To ale není zdaleka jediné tvrzení, nad kterým někteří lidé budou mít pocit, že se právě probudili.

Například – ve Spojených státech a na Západě je téměř předem rozhodnuto, že Putin ve válce na Ukrajině použije jaderné zbraně. Baud tomu ale odporuje: „Ve svém projevu z 21. září Putin výslovně nepohrozil použitím jaderných zbraní.“ Šéf Kremlu pouze pohrozil, že použije „všechny nám dostupné zbraňové systémy“, pokud „územní celistvost naší země je ohrožena“. Podle Bauda mezi ně patří především hypersonické střely a střely s více hlavicí, nikoli však jaderné hlavice.

Bezpečnostní expert také upozornil na skutečnost, že Rusko má politiku „no first use“ (prvního použití), pokud jde o možné použití jaderných zbraní, což znamená, že v případě vojenského konfliktu by Putin určitě nebyl první, kdo by tlačil jaderné tlačítko. V USA je to jinak. Americký prezident Joe Biden se letos od této politiky „No First Use“ odklonil. Takže Washington nechává jaderný úder otevřený. A ještě jedna věc: Nejbližší spojenec Spojených států, Velká Británie, je zjevně také připravena v případě nouze zahájit jaderný úder proti Rusku. Britská premiérka Liz Trussová to podle Jacquese Bauda jasně potvrdila. V rozhovoru pro Times-Radio řekla: “Jsem připravena to udělat.”

Další příklad – od vypuknutí války se prý USA a Velké Británii opakovaně podařilo zmařit mírovou dohodu mezi Ukrajinou a Ruskem. Již v březnu, krátce po začátku války, padla v západních mainstreamových médiích Putinova slova, že Ukrajina a Rusko jsou „velmi, velmi blízko mírové dohodě“. Na Ukrajinu v té době tlačily Spojené státy a Západ, aby odmítla kompromis s Ruskem. Baud v této souvislosti poukazuje na to, že dosud proběhly tři pokusy o nastolení míru mezi Ruskem a Ukrajinou – ale všechny byly v zárodku potlačeny USA a Západem.

První pokus byl učiněn den po vypuknutí války, 25. února. Jak říká Baud, ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského EU „zabrzdila“, vždyť už byl sestaven „balíček pomoci“ na zbraně ve výši 450 milionů eur. Podobně to bylo na druhý pokus v březnu, říká Baud. Ale opět byly na cestě dodávky zbraní ze Západu – tentokrát ve výši 500 milionů.

Tehdejší britský premiér Boris Johnson dokonce přiletěl do Kyjeva speciálně proto, aby de facto zakázal ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému jednat o mírové dohodě. Na třetí pokus to byl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, kdo chtěl prosadit mírovou dohodu. Ale i zde zasáhl Boris Johnson. Poté, co Johnson „nečekaně“ odletěl do Kyjeva, dal to na tiskové konferenci v ukrajinské metropoli jasně najevo: „Žádná jednání s Rusy. Musíme bojovat. Pro jednání s Rusy není prostor“. Je pravděpodobné, že mluvil jménem USA a Evropy.

Podle Bauda je Ukrajina cynicky zneužívána Západem. Z pohledu Západu je válka na Ukrajině zaměřena výhradně na to, aby srazila Rusko na kolena a nechala ho ekonomicky vykrvácet. A Ukrajina? “Ve skutečnosti se o ni nikdo nestará,” říká Baud. Používá se hlavně pro strategické zájmy Spojených států. USA a Západ se však dost přepočítaly. Protože: “Původním cílem bylo vyprovokovat Rusko k válce, aby pak mohly sankce zničit jeho ekonomiku.”

Problém je ale nyní v tom, že sankce přišly vniveč. Předpokládalo se, že se pod nimi Rusko rychle zhroutí, vysvětluje Baud. Rusko se oproti očekávání nezhroutilo a vesele bojuje dál. Bývalý důstojník tajné služby shrnul politiku sankcí Západu: „Uvalili jsme sankce na sankce a další sankce, aniž jsme tím něčeho dosáhli.“ Jeho závěr: Západ se stal „obětí své vlastní chyby“. Ba co víc: velkým poraženým je Evropa, která se v současnosti propadá do energetické a hospodářské krize. Ale nejvíce trpí Ukrajina, která je pouhým pěšcem na šachovnici Západu.

Tolik hlavní myšlenky Jacquese Bauda z rozhovoru pro The Grayzone.

 

Ivan David

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (34 votes, average: 4,76 out of 5)
Loading...
33 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)