14.10.2022
Kategorie: Politika

Kdo podporuje ruskou anexi?

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

V OSN neprošla v Radě bezpečnosti rezoluce odsuzující anexi ukrajinského území kvůli vetu Ruska. Rezoluce byla schválena na plénu OSN, ale nemá žádné právní účinky.

Na jednání pléna OSN byla projednána rezoluce o teritoriální integritě Ukrajiny, bránící Chartu OSN. Pro tuto rezoluci hlasovalo 143 států, 35 se hlasování zdrželo, 5 států bylo proti a některé státy vůbec nehlasovaly (Ázerbájdžán, Burkina Faso, Djibuti, Salvador, Rovníková Guinea, Irán, Turkmenistán a Venezuela). Mezi státy, které se zdržely, je z bývalého sovětského prostoru Arménie, Kazachstán, Kyrgyzstán, Mongolsko, Uzbekistán, Tádžikistán a Vietnam. Ze států ekonomického společenství BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) hlasovala pro rezoluci pouze Brazílie, Indie, Čína a Jižní Afrika se hlasování zdržely.

Stále tedy platí, že se proti ruské politice na Ukrajině postavily jednotně státy Západu (USA a EU), v tak zvaném rozvojovém světě se Indie a Čína, které mají dohromady více jak 3 miliardy lidí, otevřeně proti ruské politice nepostavily. Často se nyní v našich médiích objevují zprávy o tom, že Čína a Indie „ztrácejí s Ruskem trpělivost“, jak je patrné z hlasování na půdě OSN, otevřeně se oba státy proti Rusku nepostavily.

Co se poškození plynovodů z Ruska do Německa týče, podle Západu směřují indicie do Ruska. Rusko si tak podle Západu mělo samo poškodit plynovody, na jejichž výstavbě se podílelo. Nyní došlo k velkému úniku ropy z ropovodu na území Polska. Pod bombastickým titulkem Poláci hlásí únik ropy z Družby: Indicie směřují do Kremlu, tvrdí premiér. Ropovod vede i do Česka píše Blesk o tomto úniku. Opět by tedy měl za únikem být Kreml. Je ovšem zajímavé, že v článku se píše něco úplně jiného: V tomto případě můžeme hovořit o náhodném poškození,“ řekl agentuře Reuters Mateusz Berger, který odpovídá za kritickou infrastrukturu a který je z kanceláře polského premiéra. Polská energetická společnost PKN Orlen uvedla, že dodávky ropy do její rafinerie v Plocku nebyly přerušeny. Společnost PERN oznámila, že polské rafinerie z Ruska dostávají ropu v souladu s objednaným množstvím a že navzdory technickým potížím na zařízení pokračují i dodávky ropy zákazníkům v Německu. Ministerstvo hospodářství v Berlíně potvrdilo, že rafinerie Schwedt a Leuna ropu Družbou stále dostávají. Provozovatel rafinerie ve Schwedtu ale později oznámil, že zařízení dostává ropu ve sníženém objemu, a proto zvažuje, zda neomezí výrobu ropných produktů. Zbývá jen otázka, komu stojí v Blesku zato vydávat únik ropy v Polsku za „akci Ruska“.

A ještě jeden zajímavý názor, tentokrát od ministra zahraničí Jana LipavskéhoPutin se podle Lipavského projevil jako slabý vůdce, který bude stále slábnout, neboť se vydal na cestu, kterou neumí ukončit. „Je to slabý vůdce. A v Rusku být slabým vůdcem často vede k osobnímu konci,“ řekl Lipavský. K útokům na civilní cíle český ministr řekl, že Rusko tak chce oslabit morálku Ukrajinců. Poznamenal ale, že Kreml nebude schopen v takovéto intenzitě teroru pokračovat, neboť ruské síly mají jen omezené množství sofistikovaných raket. Putin také podle něj ztrácí Čínu a Indii.

Z výše uvedeného je zřejmé, že Lipavský opakuje západní propagandu o „slabém“ Putinovi a hraje stále hru o tom, že Čína a Indie se od ruské politiky distancují. Hlasování v OSN však bohužel toto přání Lipavského nepotvrzuje.

Logicky tak bude pokračovat eskalace války na Ukrajině a je s podivem, že ti, kteří označují Putina za „slabého“ a psychopata jedním dechem tvrdí, že si Putin nedovolí zmáčknout jaderné tlačítko. U psychopatů přeci nelze vůbec nic vyloučit. A co se „omezeného množství sofistikovaných raket v Rusku týče“, opět bych připomněl slova Aleše Opata o tom, že Rusko má ohromné zásoby munice a připomíná, že je velkou chybou sílu ruské armády podceňovat. K otázce v titulku tak lze dodat, že na světovém velmocenském kolbišti není Rusko zdaleka tak oslabeno, jak by si Západ přál. A musím rovněž plně souhlasit s prohlášením ukrajinského prezidenta o tom, že Rusko se snaží Ukrajinu zničit. Obávám se, že toto stanovisko je nejblíže realitě a pokud s Ruskem Západ stále bude jednat jako se státem, který se do několika týdnů rozpadne a Putina zastřelí velení ruské armády, nic dobrého to Ukrajině nepřinese a bohužel ani Evropě a světovému míru obecně.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (21 votes, average: 3,24 out of 5)
Loading...
38 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)