13.10.2022
Kategorie: Ekonomika

Z ministerstva ani neodpověděli. Vysílá vláda jen signály?

Sdílejte článek:

ŠTĚPÁN CHÁB

Harrachovská sklárna, symbol říjnové první vlny krachování v České republice, nezavře na dva měsíce svůj provoz. Majitel si na překlenutí vezme riskantní úvěr s tím, že má od ledna nasmlouvaného výhodnějšího dodavatele plynu. V rozhovoru se svěřil, že oslovil Ministerstvo průmyslu a obchodu. Ti se mu neobtěžovali ani odpovědět. Přičemž sklárna zaměstnává 100 lidí a právě jí se mají týkat úlevy, které vláda už měsíc a půl signalizačně chystá. No, nedočkala se žádných. Všechno hezky za plnou cenu.

Nepozastavím výrobu, řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy majitel Harrachovské sklárny František Novosad. „Takže s těžkým srdcem a srdcem bojovníka říkám, že my pojedeme dál s tím, že do toho dám další peníze na úvěr, což samozřejmě vím, že je špatně,“ dodal. Srdce bojovníka. Ano, i kamikadze se dá založit do šanonu s použitelnými bojovníky.

Ale František Novosad mluvil dál. A zajímavě: „Teď za září mi přišla faktura na 2,7 milionu a loni jsem za září zaplatil 306 tisíc, a to je faktura jenom za plyn a mluvím o ceně bez DPH.“ Ale jistě to myslí jako síkelovskou nadsázku. Přece mu nemohly ceny stoupnout devětkrát. To je, to musí být nadsázka, vždyť vláda už nasignalizovala, že nikoho nenechá padnout a že velcí se mají tvářit jako malí, aby dosáhli na podporu.

A jak jsou na tom kšefty? „Zakázky máme, práce je dost, i když i nám teď odchází ke konkurenci z Maďarska, kde skláři nabízejí výrazně nižší ceny než my,“ řekl Novosad. Výsledek (ne)jednání vlády. Nebo jejího jednání s křížkem po funusu? Zdá se. No, zdá se, to záleží na úhlu pohledu. Když by vláda a příslušná ministerstva reagovala a byla co k čemu, člověk se něco dozví. Ale nedozví.

Viz klíčová slova majitele Harrachovské sklárny: „Psal jsem na Ministerstvo průmyslu a obchodu. Zaměstnávám sto lidí, letošní vícenáklady na energie už přesáhly 15 milionů. Doteď mi nikdo ani neodpověděl a od vlády jsme nedostali ani korunu pomoci. Nechávají nás v tom úplně samotné.“ Simsala bim. Toliko s nadsázkou poskytovaná pomoc krachujícím firmám v České republice. Vláda nekomunikuje, nepomáhá a nechává padat na dno. Kohokoliv, na koho to zrovna padne. Poraďte si sami v této politiky zapříčiněné krizi. „Ceny energií jsou dneska ryze politickou a spekulativní záležitostí, nemá to s byznysem nic společného,“ řekl, snad bez nadsázky (ale s černým humorem určitě) František Novosad, kamikadze dnešních dnů. Neměl by na toho rararacha z Harrachova někdo z vládního popudu zakleknout? Tohle už, přiznejme si, přehání.

No a řeší se vůbec něco krom fotografií jedněch potentátů s druhými? S nadsázkou vláda řeší všelicos. Koukněme na energetiku. Uvažuje se o vystoupení ze spekulantského kšeftu s emisními povolenkami? Firmy i lidé se v křečích chytají futer, nálada se zhoršuje, ceny stoupají, z dnešní doby už by měli těžkou depresi i permanentní optimisté Jů a Hele, kšeft s emisními povolenkami stále jede na plné obrátky. Ať platí, ať platí, firmy, lidé. Ať platí. No co, můžou si skočit na pracák pro dávky, zní s nadsázkou ze Strakovky.

Evropská unie slavnostně po letech oznámila, že světoborný cíl jednotné nabíječky na mobilní zařízení, který zastaví jakýkoliv další vývoj na poli nabíječek, dotáhla do světlého konce, kšeft s emisními povolenkami je nepovšimnut a dál zatěžuje rozpočty firem i obyvatel. Není problém. Není. Nikde. Žádný. Proč také. Vždyť platíme, kolik, třetinu ceny elektřiny na povolenkách. Ne, to bylo na jaře. Vem to čert.

Švédský energetický gigant vydal brožurku, která radí co dělat, když dlouhodobě vypadne elektrická síť a lidé budou bez šťávy. Doba je zlá, musíme myslet na nouzový stav. Mluví se tam i o teplotním ostrově. To si na posteli uděláte z peřin a dek domeček a obklopení mrazem vlastní domácnosti se vrátíte do dětských let a do hry, kde je tatínek s maminkou i dětičkami schovaný. No to budou zábavné dny naplněné horečnatým utěsňováním škvír, kudy na člověka bude vyskakovat Děda Mráz s otázkou, zda je děvence už konečně teploučko.

Není úplně bez zajímavosti, že ve stejné době končící ministryně pro bezprostřední životní ohrožení Anna Hubáčková protlačila na jí svěřeném ministerstvu, že do podpory elektromobility půjde ze státního rozpočtu 5 miliard korun. Já nevím, asi jsem jenom ten z vesnice, ale netluče se nám tu něco? Energetická krize, kdy se bude bezhlavě šetřit a pohlavkovat děti za nezhasnutou žárovku na záchodě, ale zároveň u toho budeme co to dá podporovat přechod na dopravu, která se do budoucna stane pro energetiku největší zátěží? Tedy ta klatá elektroauta?

Ale ne, možná je to geniální plán, kdy vláda (teď už ta česká) vymyslela perpetuum mobile. Stačí přece na elektroauto přimontovat solární panel a ono pojede samo. Pro úvodní rozpohybování bude stačit do něj jen kopnout. A pak už hurá za sluncem prozářenými zítřky. A pro noční jízdu bude stačit na střechu elektroauta vztyčit jednu větrnou vrtuli. Je přece logické, že když elektroauto pojede, vrtule se budou točit, tím vyrábět elektřinu a perpetuum mobile a lá Anna Hubáčková je na světě. Jasný jako facka. A já malověrný z vesnice pochyboval. Za trest si večer nedám moučníček, ale prsty do svěráku.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (37 votes, average: 4,89 out of 5)
Loading...
41 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)