8.10.2022
Kategorie: Ze světa

Krymský most po výbuchu: Ukrajina se přihlásila k útoku, povede to k eskalaci konfliktu?

Sdílejte článek:

SLOVANKA

Jistě jste již zaznamenali informaci o výbuchu mostu, který spojuje Krym s Ruskem. Vzhledem k tomu, že k výbuchu došlo dnes ráno, není zatím uváděna žádná oficiální příčina.

Podle ruských úřadů po několika vážných explozích na  černomořském poloostrově Krym vypukl na železničním mostě velký požár. Silně poškozená je i vozovka na silniční části. Podle úřadů na Krymu nebylo jasné, co se přesně stalo. Doprava se zastavila.
K výbuchu došlo v 6 hodin ráno. Předpokládá se, že můstek mohla zasáhnout střela, ale také to mohl být akt sabotáže. Ruská státní média tvrdí, že explodoval vagon u železniční cisterny.

Objevily se i spekulace o tom, že se jednalo o sebevražedný útok.

 

Poradce Kanceláře prezidenta Ukrajiny Podoliak uznal odpovědnost Ukrajiny za teroristický útok na Krymský most.

Most je ale natolik poškozený, že ještě nějakou dobu určitě zůstane neprůjezdný. Rusové ale slíbili, že automobilovou dopravu přes Kerčský průliv zajistí pomocí trajektů. Podle zprávy TASS nebude námořní doprava ovlivněna.

Jisté nyní je, že útok nepřinesl žádnou oběť, padají tak i původní spekulace o tom, že by ve všem figuroval sebevrah.

Jak moc je most pro Rusy důležitý je patrné i z faktu, že jeho slavnostního otevření se účastnil i Putin:

Ukrajinský útok nyní nevyhnutelně vede k výrazné eskalaci konfliktu. Protože úmyslné zničení mostu představuje víc než jen symbolický akt, který Kreml nemůže nechat bez odezvy. Ukrajinské zdroje od začátku války opakovaně požadují „zbourání nelegálně postaveného mostu“.

Nyní se i spekuluje, že by Rusko mohlo v odezvě bombardovat Kyjev…

Podle nejnovějších informací Ruské protiteroristické komise prý na Krymském mostě vybuchla nálož z nákladního auta – jak uvádí „Liveuamap.com“.

Poradce Volodymyra Zelenského Podoljak prohlásil: „Krymský most je jen začátek.“

Ukrajinští představitelé se nyní útokem dokonce nadšeně chlubí. Mimo neustálého důrazu na to, že jde „jen o začátek,“ odkazují i na včerejší Putinovo jubileum.

Zelenského vojenský poradce Oleksij Arestovyč komentuje bombový útok na most jako „narozeninovou kocovinu“ s odkazem na páteční 70. narozeniny ruského prezidenta Vladimira Putina.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (24 votes, average: 4,79 out of 5)
Loading...
125 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)