6.10.2022
Kategorie: Ze světa

Může se Bělorusko připojit k Putinově válce na Ukrajině?

Sdílejte článek:

SM

V poslední době se hovoří o Bělorusku jako absolutním vazalovi Ruska a o prezidentu Alexandru Lukašenkovi jako loutce Kremlu. Jenže jak se zdá, nic není tak černobílé. Bělorusko je bezpochyby na Rusku závislé v oblasti energetiky, tedy ropy a plynu, ale jinak je celkem aktivní v samostatné politice, i když režim je samozřejmě kontroverzní.

Již v dobách SSSR patřilo Bělorusko k těm technologicky nejvyspělejším ze všech svazových republik. A to platí dodnes. Nemá sice potenciál na výrobu tanků, dělostřelectva nebo stíhacího letectva, ale má potenciál na zásadní a vyspělé modernizace.

Rusko žádalo Bělorusko o možnost instalovat na běloruském území své základny, ale nedostalo povolení. Bylo však oprávněno z Běloruska provézt útoky na Ukrajinu. Bělorusko má nejkratší hranice s Lotyšskem, Litvou a Polskem a nejdelší s Ukrajinou a Ruskem. A nemá přímý přístup k moři, což znamená, že ve veškerém obchodu je závislé na tranzitních zemích, kdy nejméně komplikovaným partnerem je Rusko.

Je na zvážení, zda by se Bělorusko zapojilo do vojenských operací, tedy nasazení letectva a pozemních sil. Toto se jeví již vzhledem k výše uvedenému jako málo pravděpodobné, ale Bělorusko má nebývale silné speciální síly, asi 6000 je zhruba 1/3 pozemních sil. A to je velká síla, jež může bojovat skrytě a pod jinou vlajkou.

Podle posledních informací Bělorusko intenzivně komunikuje s Tureckem a Čínou. A je zajímavé, že ve stejném období je Čína poměrně zdrženlivá vůči ruským aktivitám proti Ukrajině. Jistě, všichni hrají své politické hry, ale pokud by Čína podpořila anexi na Ukrajině, nepřímo by potvrdila intenci vojenské anexe Tchaj-wanu, což zatím nemá zřejmě v úmyslu.

Že by Bělorusko zahájilo vlastní vojenskou operaci proti Ukrajině anebo po boku Ruska, se jeví jako málo pravděpodobné. Že by došlo k eskalaci sil na základě požadavku Ruska na hranici s Ukrajinou, možné na druhé straně je  a není vyloučeno ani nasazení speciálních sil. Ale vzhledem k výše uvedeným zvláštním vztahům s Tureckem a Čínou zřejmě Bělorusko bude manévrovat mezi energetickou závislostí na Rusku, spoluprací s Tureckem a Čínou a obrazem nezávislého státu,

Bohužel pro Bělorusko geopolitika je dána tak, jak je a Bělorusko nemá moc manévrovacího prostoru. A pokud prezident Lukašenko si chce udržet pozici, musí hodně jemně tahat za nitky, nenaštvat Moskvu a zároveň si udržet další spojence, a to není jednoduché s označením diktátora.

 

securitymagazin.cz

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (10 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
35 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)