17.9.2022
Kategorie: Ekonomika, Exklusivně pro PP

Opravdu jsme ve válce?

Sdílejte článek:

VOJTĚCH MACHÁLEK

Dne 13.9. 2022 vyšel na Seznamu dokument, kterým vláda představuje první část řešení energetických problémů. Jde o zastropování cen plynu a elektřiny. Fundovaní energetičtí odborníci již delší dobu upozorňují na budoucí negativní dopady na celkové hospodaření státu, na náš průmysl, na zaměstnanost, na celkový dopad na obyvatelstvo, pokud nedojde na správnou reakci na neustálé zdražování energií. Faktem je, že spousta lidí považovala a dodnes považuje tyto prognózy za zbytečné strašení. Slepě věří tomu, že vláda to má pevně v rukou, že stále koná jen v zájmu našich občanů. Věří, že plynové zásobníky jsou jen a jen naše, včetně 85% náplně a jejich naplnění je také jen dílo naší vlády. A ti co to zpochybňují a vyřvávají na Václaváku proti údajnému  vládnímu nekonání, jsou zblblí proruští parchanti, kterým je potřebné dát pořádně na prdel, klidně i střelbou nebo vodními děly.

Dokument, o kterém je řeč, v podstatě všem dosud fandícím vládě  a odsuzujícím demonstranty, dodává dostatečné množství informací, aby se zpětně mohli nad všemi těmi varovnými hlasy odborníků aspoň zamyslet. Každý si tam může přesně zjistit, co jej čeká v roce 2023. Jsou tam přesná čísla. Ty jasně dokazují, že to nebude žádná sranda, že odborníci nelžou a varují fundovaně.

 Mě zajímá plyn. Vařím, ohřívám vodu a topímCo říká tento dokument pro mě? 

Platba za rok 2022  Dle dokumentu – 33 403 kč. V podstatě to sedí a odpovídá to víceleté spotřebě v domě.

Platba za rok 2023.  – 71 916 se stropem. Bez stropu by byla 142 953!!Ale údajně tím uspořím 71 037! Vláda považuje moji platbu ve výši 71 916 za správnou, protože jen tak prý porazíme Putina, a mě konejší tím, že mě údajně uspořila dokonce 71 037 Kč!! Mám jásat nebo se nasrat?

Pro rok 2023 z tohoto dokumentu jasně vyplývá že za plyn a elektřinu zaplatím v roce 2023  celkem 90 012! O 42 312 kč více než letos! A znovu hodná vláda sděluje, že nebýt stropu tak by mě čekala platba 181 368 Kč!  Ale díky zastropování mě prý ušetřila 91 356 Kč! Ještě že ji máme, že umí tak elegantně řešit ten domnělý nedostatek plynu na trhu.

 Spíš umělý ne? Jestli se nepletu, tak za chvíli to bude rok, co natlakovaný Nord Stream II čeká na otevření kohoutků. A pár měsíců zpětně, co Evropský parlament s nadšením poslechl nařízení Bidena, zavrhl jeho otevření a navíc rozhodl, že se bez ruského plynu obejdeme napořád. Nevadí, teď se dováží ten samý ruský plyn, ale z blízké Číny. Je to za humny, kousek kolem zeměkoule a vícenásobná cena také nevadí. Já na to přihodím cca 42 312 navíc ze svého, viz dokument. A když to udělá každý, tak pohoda ne?

Tento dokument, který na koruny vypočítává každému Čechovi, kolik vyvalí peněz navíc, vyšel až po demonstraci na Václaváku. Až to všichni přečtou a prostudují, tak lze čekat další množinu nespokojených. Zejména poté, když jim dojde manipulace s tím úžasným zastropováním. V něm je stanovena nejvyšší cena za plyn ve výši 3,-Kč/kwh. Měřící zařízení přitom měří spotřebu v m3. Každý z nás slyšel jak ten proradný Orbán, s kterým se dle Síkely v EU nikdo nebaví, osobně vyjednal vMoskvě pro Maďary cenu 6.-Kč za 1 m3. 

Ty 3k za kwh znějí ještě lépe. Ale jen do té doby, kdy se snadno z každé faktury za plyn dá snadno spočítat, že ty 3 kč/kwh v reálu znamenají neskutečných 32 kč za 1 m3 plynu!!! To je 5.33x než u Maďarů. A to jde prosím o strop. Nakolik vyleze ve finále cena plynu, pokud nebudou vyslyšeny rozumné rady odborníků, nikdo dnes neví.

Nechoďme daleko od mého bydliště. Na internetu koluje záznam návštěvy P.Fialy v Otrokovicích. Byl tvrdě vypískán a v podstatě před rozlobeným davem utekl. A to poté, co na dotaz proč stále tvrdí, že jsme ve válce, odpověděl, že to tvrdí proto, že nás napadl Putin. Pamatuji si ještě konec II. Světové války a napadení vypadá opravdu jinak. Vzpomeňme na rok 1999, kdy po dobu 75 dnů nám přes hlavu denně přelétávaly americké bombardéry, aby vysypaly v Srbsku svůj náklad bomb. Také jsme byli mimo skutečné dění, ale mohli jsme aspoň sledovat bombardéry před útokem. Teď je klid.

 Lhát se nemá a pokud by jsme přijali Fialovo tvrzení, že jsme opravdu ve válce, tak v tom případě by  se ten pán stal prvním premiérem v dějinách, který, poté co byla jeho země napadena agresorem, si odjel do Chorvatska vyčvachtat pytlík a napadenou zemi opustil. Ve válce se tomu říká zběhnutí nebo dezerce. A dezertéři ve válce většinou končívali u zdi.

Není lépe říkat pravdu?  Válku nevedeme, napadeni nejsme a v  tom případě mohl s klidným svědomím odjet, být tam tak dlouho jak jeho tělo i duše potřebovaly, mohl se vrátit nebo tam i zůstat. A nikdo by se na něj nezlobil a nekřičel .A  spoustě lidí by přitom určitě nechyběl.

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (27 votes, average: 4,93 out of 5)
Loading...
40 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)