9.9.2022
Kategorie: Politika

Praha ukázala, co letos čeká Evropu

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Tento komentář napsal novinář Bradley Blankenship, dlouhodobě žijící v Praze.

„Zhruba 70 000 lidí se minulou sobotu sešlo na Václavském náměstí v centru Prahy, aby požadovali demisi úřadující české vlády – v reakci na to, co označují za selhání při řešení pokračující energetické krize. Hněv demonstrantů byl také výslovně namířen proti dvěma hlavním západním institucím, k nimž dříve východně orientovaný národ patří, tedy Evropské unii a NATO.

Kdybyste se zeptali premiéra Petra Fialy z ODS, kde je problém, pravděpodobně by odpověděl, že tyto desetitisíce lidí jsou jen nevědomé proruské loutky. Doslova řekl: “Protest na Václavské náměstí svolaly síly, které jsou proruské, mají blízko k extrémním pozicím a jednají proti zájmům České republiky.” Poté, co se objevila kritika jeho prohlášení, svůj postoj zopakoval v pondělí po sobotní demonstraci a označil organizátory protestů za “ruskou pátou kolonu”.

Někteří komentátoři šli dokonce ještě o krok dále a naznačovali, že demonstranti se doslova chtějí znovu připojit k Varšavské smlouvě a vrátit se do komunistické éry. Vzhledem k tomu, že již nějakou dobu žiju v České republice, mohu vás ujistit, že tato úvaha je zcela absurdní. Češi obecně chtějí být západní. Chtějí, aby jejich země byla otevřená a svobodná společnost, na rozdíl od virtuálního žaláře, kterým byla ČSSR.

Vzhledem k tomu, jak je vykreslena historická minulost země, se i ten nejliberálnější Čech nemůže ubránit pocitu zášti vůči Rusku a dokonce i Rusům samotným. Podle mého názoru to bylo zcela záměrné, protože obrat země na Západ se shodoval téměř současně s protiruskými náladami. Čím více český politický establishment objímal Západ, tím více byli Češi podněcováni k nenávisti k Rusku.

Vzhledem k tomu si myslím, že je velmi nepravděpodobné, že by si tolik lidí našlo čas a demonstrovalo za ruský stát. Naopak to, co ve skutečnosti v sobotu vyhnalo do ulic 70 000 lidí – někteří říkají až 100 000 – souvisí s tím, že životní náklady v zemi enormně vzrostly a stále rostou, reálné mzdy klesají, zatímco vláda je na linii zahraniční politiky, která problémy prohlubuje. To vše je naprosto logické a nevyžaduje žádnou konspirační teorii.

Čeští odboroví předáci ve skutečnosti svolali na 8. října demonstraci ke stejným otázkám a na stejném místě jako minulou sobotu.

Opravdu pan premiér věří, že Rusko infiltrovalo české dělnické hnutí? Vzhledem k převládajícímu nepřátelství vůči Rusku a Rusům v české společnosti se to zdá krajně nepravděpodobné.

Opět platí, že jediný závěr, který můžeme vyvodit, i když to může znít pro politickou elitu surrealisticky, je, že obavy vznesené občany odrážejí právě ty problémy, které je děsí. Život se stává nedostupným a Češi nechtějí žít život v nouzi a nejistotě jen proto, aby podpořili ukrajinskou vládu. To je čistý pud sebezáchovy a neříká nic o údajných „hodnotách“ nebo „ideálech“.

To, co se stalo v Praze, je jen malou předzvěstí toho, co čeká západní země, pokud budou pokračovat v cestě, kterou nyní jdou. Na to si můžete vsadit. Na celém evropském kontinentu se množí známky sociálních nepokojů kvůli rostoucím životním nákladům, zejména energiím. A to ještě nejsme ani na konci léta.

Pokud 1. září považujeme za začátek podzimu, tak jen o pár dní později v Praze demonstrovalo 70 000 lidí. Otázkou je, co se stane, až přijdou chladné měsíce a vytápění bude nedostupné? Kolik lidí musí vyjít do ulic, než politici jako premiér Fiala přiznají, že je tu problém a že sociální nepokoje nelze jednoduše svalit na proruské spiknutí?

Již během pandemie COVID-19 jsme viděli, jak málo lidí je ochotno obětovat svůj vlastní zájem – nebo dokonce své pohodlí – pro myšlenku obecného dobra. Koronavirus ukázal, že takové ideály jsou pro mobilizaci západní populace naprosto nadbytečné. Lidé jsou příliš individualističtí a příliš tvrdohlaví a společné dobro zjevně není dostatečně atraktivní.

Opravdu si na tomto pozadí někdo věří, že občané EU jsou připraveni uvrhnout se do chudoby pro Vladimíra Zelenského a jeho vládu? Velmi nepravděpodobně. Evropa bude letos čelit velmi obtížnému a velmi chladnému období, pokud bude zachován současný postoj zahraniční politiky. Nejprve v Praze, pak v Paříži, Londýně, Berlíně, Madridu a tak dále.“

 

Ivan David

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (33 votes, average: 4,55 out of 5)
Loading...
32 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)