5.9.2022
Kategorie: Politika

Jak se liší Babiš, Biden a Fiala? Posuďte sami!

Sdílejte článek:

JAN BARTOŇ

Česko i USA jsou před volbami. Politici v Česku i USA se proto vyjadřují tak, jak se vyjadřují, tj. populisticky a radikálně. Proto hovoří o svých odpůrcích jako o fašistech, polofašistech a proruských silách.

Opozice svolala na sobotu 3.9.2022 demonstraci v Praze na Václavském náměstí. Na demonstraci dorazilo podle odhadů asi 70000 demonstrantů. Na řečnickém podiu vystoupili zejména zástupci neparlamentní opozice. „Cílem naší demonstrace je nutnost změny, hlavně v řešení otázek cen energií, zejména elektrické energie a plynu, které způsobí destrukci našeho hospodářství už letos na podzim. My jsme vyzvali premiéra Petra Fialu, aby s námi jednal, ale bohužel nemáme žádnou odpověď. Takže budeme dále tlačit na to, aby tato vláda skončila. Budeme chtít její demisi,“ uvedl spoluorganizátor akce Jiří Havel. „Požadujeme dočasnou vládu odborníků a vypsání předčasných voleb. Pokud vláda demisi nepodá do 25. září, tak na demonstraci 28. září ohlásíme nátlakové prostředky. Už nyní jednáme s odbory, podnikateli, zemědělci a dalšími skupinami na vyhlášení stávky,“ doplnil spoluorganizátor Ladislav Vrábel.

Premiér Petr Fiala demonstraci odsoudil jako akci proruských sil. Premiér Petr Fiala řekl, že demonstraci „svolaly síly, které se hlásí k proruské orientaci, mají blízko k extrémním pozicím a jsou proti zájmům ČR“. Dodal, že každý má právo vyjádřit postoje a demonstrovat. „Interpretace událostí, které jsem já měl zatím možnost vidět, ukazují na silně proruské postoje, a podle mě to neodpovídá tomu, co jsou zájmy České republiky a našich občanů,“ doplnil Fiala.

Kupodivu, toto Fialovo hodnocení bylo kritizováno nejen ze strany opozice , ale i politiky vládních stran. Hejtman Jihočeského kraje a předseda Asociace krajů Martin Kuba řekl, že Fialovo hodnocení účastníků demonstrace bylo „nešťastné“. Vláda by podle něj neměla podceňovat strach lidí ze současného zdražování a krize a měla by jim dát jasně najevo, že je situací provede. Zatím to totiž vypadá tak, že se hodně mluví a nic nedělá. Orientačně jsem si vyplnil kalkulačku podpory pro zvládnutí růstu cen energií. Tento rok mi slibuje 2000 Kč a příští rok asi 4000 Kč. Taková pomoc je skutečně „plivnutím“ do moře, jak se kdosi vyjádřil. Může dosáhnout asi 5-10 % nákladů a zejména nízkopříjmovým skupinám obyvatel budou energie tvořit významnou část jejich rozpočtu. Petr Fiala má sice pověst slušného politika, ale tentokrát to přehnal a sklidil oprávněnou kritiku. Jak napsala paní Johnová ve svém blogu Pane premiére, bez urážek, prosími „slušné“ výroky, jsou-li nepravdivé či zavádějící, mohou hodně lidí zdvihnout ze židle.

V předvolebních Spojených státech se vláda Joea Bidena snaží zvrátit nepříznivé preference Demokratické strany před volbami do Kongresu v listopadu. A snaží se „oživit“ své preference tvrdou kritikou republikánů a exprezidenta Donalda Trumpa. Biden ještě jako kandidát na prezidenta uspořádal ve Filadelfii první shromáždění své kampaně. Uvědomuje si, že stát Pennsyvánie, ve kterém se Filadelfie nachází, může být klíčový pro úspěch v listopadových volbách do Kongresu a tedy i osudu pro zbytek prezidentova mandátu, poznamenala agentura AFP. Připomněla, že Biden nedávno přirovnal ideologii Trumpových vyznavačů k „polofašismu“. Tento výraz pobouřil konzervativní tábor, který prezidenta obviňuje, že přispívá k rozdělení Ameriky. Vůdce republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy ve čtvrtek obvinil Bidena, že „démonizuje desítky milionů tvrdě pracujících Američanů“.

Biden tak použil slovník, který se používá mezi Ruskem a Ukrajinou v posledních měsících války na Ukrajině naprosto běžně. Použil ho však proti opozici a ta se brání. Podle exprezidenta Donalda Trumpa je Biden „nepřítel státu“. Exprezident Spojených států Donald Trump označil úřadující hlavu státu Joea Bidena za „nepřítele státu“. Učinil tak v reakci na Bidenův páteční projev ve Filadelfii, kde prezident ostře kritizoval krajní křídlo republikánů a „extrémní filozofii MAGA“, což je zkratka Trumpova volebního hesla z roku 2016 Make America Great Again (učiňme Ameriku opět velikou).

A nakonec se vraťme k výjezdům Andreje Babiše do krajů, kde v reakci na křik jeho oponentů je nazval „fašisty“. Komentoval jsem Babišovo vyjádření zde s tím, že relativizovat či porovnávat výrazy „anonista“ a „fašista“ není možné. Jak je vidět, označovat politické soupeře jako „polofašisty“ je možné i ve Spojených státech, které už dlouho považuji za zemi, z níž se dnes do světa šíří ta „nejkorektnější“ politika a kultura zákazů.

Válka na Ukrajině a její dopady na světovou ekonomiku jsou aktuálními fenomény politiky. Pomalu si začínáme zvykat na záběry z ukrajinských dronů, které ukazují likvidaci ruských tanků a vojáků jako něco správného a normálního. V Rusku se zase v tom samém duchu nese propaganda v obráceném gardu a oslavují se ztráty Ukrajiny. A do toho ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj varuje Západ před „chmurnou zimou“. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vzkázal Evropanům, aby očekávali těžkou zimu kvůli ruské invazi do jeho země, která vedla k omezení vývozu ropy a plynu z Ruska. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na pravidelné videoposelství Zelenského, podle kterého chce Moskva zničit normální život Evropanů.

Kde tato konfrontace skončí? Obávám se, že eskalace války na Ukrajině bude pokračovat a Rusko využije každou možnost k tomu, aby ekonomiku Západu co nejvíce poškodilo.

Redakce
Latest posts by Redakce (see all)

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (12 votes, average: 3,33 out of 5)
Loading...
12 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)