15.8.2022
Kategorie: Politika

Putinův bolehlav

Sdílejte článek:

VIDLÁK

Ano, tohle je Putinův svět. Nesdílím romantické představy, že by Rusko bylo nějakým strážcem civilizačních hodnot, že přináší světlo do zkaženého světa liberální demokracie. Ale rozhodně odmítám i ten opak – že by Rusko bylo něčím anticivilizačním, absolutním zlem, že by průměrný Rus byl nějak horší než průměrný Američan. A už vůbec si nemyslím, že by se Putin jakožto autoritářský vládce nějak vymykal obvyklému standardu mezi jinými autoritáři.

Putin je technolog moci. Umí to. A že nesdílí naše evropské hodnoty, to není dáno nějakým ďábelstvím, ale prostě poznáním, že západní hodnoty mají Rusko oslabit a ne posílit. Výsledkem západních hodnot není místo pro Ruko, které mu dle Putina náleží, ale jeho rozparcelování a vydrancování. Viz nedávná konference „protiputinovské opozice“ v Praze. Jestli Putin potřeboval nějaký důkaz, co se na Rusko chystá, stačilo se kouknout na jůtub.

Putin bere moc jako prostředek. On podle mě žije ve světě, kde má pravdu ten, kdo má větší kanóny, víc továren, větší zásoby surovin. Pravdu má ten, kdo umí efektivněji, kvalitněji a rychleji vyrábět. Pravdu má ten, kdo si včas zajistil strategické suroviny i strategické spojence.

Proč tohle všechno píšu…

Víte, já si představuju, jak tam Putin sedí v Kremlu a přečte si v Dojče Welle, že Rusko bude poraženo tím, že si budeme mýt jen podpaží a zadek. Že Rusko potrestáme tím, že snížíme teplotu na hajzlech. Já myslím, že prostě nedokáže uvěřit tomu, že to myslíme vážně a posílá svoje tajné agenty, aby hledali, co je za tím.

Jo, kdyby Němci vyhlásili, že rozjíždějí válečnou výrobu a od příštího roku sjede z výrobních linek nových tisíc tanků, vyroluje tisíc nových Eurofighterů, postaví se deset tisíc děl, sto tisíc kulometů a vzniká dvacet nových továren na náboje, tak tomu by Putin rozuměl a začal by řešit, odkdy se to na bojišti může projevit.

Kdyby Evropa řekla, že otevírá nové doly na uhlí, že se bude šetřit plyn, protože každý snížený stupeň při topení znamená sto tanků, tak tomu by Putin také rozuměl. Rozuměl by i tomu, kdyby Francouzi oznámili výstavbu padesáti nových jaderných bloků v celé EU, spustila by se výstava strategických železničních a silničních koridorů ze západu na východ, kdyby EU vyhlásila, že začíná dělat milionovou armádu a přes odpor obyvatelstva se to dařilo, tak by Putin opravdu porozuměl a začal by zjišťovat, jestli to Rusko zvládne nebo nezvládne. A podle toho by reagoval.

Ale nic takového se neděje. Trestáme Putina tím, že od něj nenakupujeme suroviny. Místo abychom začali nakupovat ve velkém, abychom dělali nové plynové, ropné i jiné zásobníky, místo abychom začali makat, makat a makat, tak se snažíme Putina odstřihnout od peněz. Jinými slovy, od papírků. Chceme zvítězit vlastní chudobou a nedostatkem proti zemi, která má úplně všechny suroviny.

Já bych řekl, že si Putin furt myslí, že je to nějaký rafinovaný plán. Že prostě nedokáže uvěřit, že jsme až takhle blbí. Myslí si, že je to jen pro utajení. Pořád čeká, kde vzniknou ty továrny, jak bude zapojeno obyvatelstvo do válečné výroby, čeká, odkud na něj vyjede ta záplava vojenského materiálu… a ono nic.

To si jako fakt někdo myslí, že je možné Rusko oslabit odstřižením od dolaru? Zemi, která má na svém území všechny prvky periodické soustavy a všechny těží a zpracovává? Rusko je možné oslabit stovkami stíhaček a desítkami tisíc děl. Rusko je možné oslabit pomocí tisíců tanků. Ale vážně si nedovedu představit, že Rusko oslabí, když od něj nic nekoupíme.

Vždyť do Ruska už dávno teoreticky nic neprodáváme. Na to jsme zavedli sankce už před lety. A co byl výsledek? Rusko si to vyrábí samo. Sice se to jmenuje Mercedes, ale továrna je tam v ruských rovinách a ruská armáda si jí může kdykoliv vzít. Stačí jen chtít. A že se některé díly dovážejí? A to jako znamená, že Rusové teď pokývají hlavou a smíří se s tím, že díly nejsou? To se jako nezvednou ze židlí, nezačnou je hledat jinde a nezačnou přemýšlet, jak je nahradit?

Vždyť my Putina denně přesvědčujeme, že stačí jen počkat. Že přijde den, kdy vojenský materiál pro Ukrajinu dojde. A pak teprve začne ten skutečný tanec.

Putin rozumí jen síle… a my říkáme, že ho porazíme tím, že budeme slabší. Že budeme méně topit, méně svítit = méně vyrábět, budeme žít hůře, a tím strádáním zvítězíme. A ještě nám to zdaní a zdraží.

Místo abychom zvýšeným úsilím dohnali svoje resty, místo abychom ve velkém začali budovat zásobníky a dělat zásoby, místo abychom naplno využili surovinový a technologický potenciál Evropy, místo abychom vyráběli, cvičili a hromadili, tak ořezáváme všechno, co ještě k něčemu bylo. Tohle je podle mě poprvé v dějinách… dojem, že se dá nad jadernou velmocí vyhrát sebemrskačstvím.

Podle mě tohle Putin nedokáže pochopit. Že to není kamufláž, že to není habaďůra. On nechápe, že je to myšleno vážně.

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (45 votes, average: 4,47 out of 5)
Loading...
54 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)