15.8.2022
Kategorie: Ze světa

Orbán se stará, Orbán má

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Gazprom začal dodávat více plynu do Maďarska. Potvrzuje to maďarské ministerstvo zahraničních věcí. Do konce srpna poteče denně dalších 2,6 milionu metrů krychlových plynu. V Moskvě to dokázal vyjednat maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Putin souhlasil: ruské dodávky plynu do Maďarska se v srpnu zvýší, jak chce Orbán, informují agentury APA/AFP.

Ruský plynárenský gigant Gazprom PJSC začal Maďarsku dodávat další objemy, o které dříve požádala vláda premiéra Viktora Orbána. Tím by se měly vyřešit problémy s dodávkami energie v zimě, informuje ministerstvo zahraničních věcí v Budapešti.

Od pátku Gazprom po zbytek srpna dodává do Maďarska 2,6 milionu metrů krychlových plynu denně plynovodem TurkStream, který vede přes Balkán. Oznámil to v sobotu na Facebooku státní tajemník Tamas Menczer. Jednání o dalších objemech na září probíhají, řekl.

Zhruba před měsícem hovořil ministr zahraničí Péter Szijjártó v Moskvě se svým protějškem Sergejem Lavrovem o nákupu dalšího plynu. Rusové předtím týdny odmítali potvrdit, že vyhoví. Oznámení o zvýšení dodávek nyní znamená, že Gazprom a ruská vláda dosáhly dohody na měsíc srpen.

Maďarsko získává 85 procent zemního plynu z Ruska. Podle dřívějších informací ministra zahraničí Pétera Szijjártóa jsou zásobníky plynu v zemi EU naplněny ze 44 procent, což odpovídá zhruba čtvrtině roční spotřeby. Orbán opakovaně kritizoval sankce EU proti Rusku.

 

Ivan David

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (29 votes, average: 4,86 out of 5)
Loading...
40 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)