11.8.2022
Kategorie: Politika

Kymácení: Spekulativní poznámka k vnitropolitickému dění

Sdílejte článek:

MONIKA ČÍRTKOVÁ

Poprvé od vypuknutí kauzy Dozimetr mám pocit, že přesáhla hranice komunální politiky. Zjištění byla dosud sice závažná, ale pořád se dal problém vydávat za nepořádek v Praze, tedy na komunální úrovni.

Až včera mi poprvé přišlo na mysl, že by kauza skutečně mohla vládu reálně rozkymácet. A když se něco kymácí, může se to i zřítit; záleží na různých faktorech.

Tentokrát bude záležet především na tlaku veřejného mínění, na reakcích zdola, které – pokud jsem zběžně zaznamenala – nejsou zametení věci pod koberec nakloněny. Zatím má nejnovější větev kauzy stejný průběh jako předchozí nepříjemnosti hnutí STAN (s výjimkou problému pana Hlubučka): nic se nestalo, vše je v pořádku. Všechny aféry se ale po této prvotní snaze překlopily do uznání chyby a vyvození nějakých důsledků – ať už jde o pana Farského, pana Polčáka, nebo poděbradského starostu.

A co teď?

Vyvození důsledků v tomto případě by znamenalo velkou vládní krizi. Hnutí STAN je druhou nejsilnější koaliční stranou, disponuje 33 poslanci a bez jeho účasti ztratí vláda většinu.

Jak by to tedy hypoteticky bylo dál?

Rekonstrukce vlády a nová žádost o důvěru?

A tady visí nad případným dalším vývojem velký otazník.

Vlivem kroužkování a přeskákání pirátských kandidátů prošla do sněmovny pod hlavičkou tohoto hnutí řada lidí z nižších pater komunální politiky, u nichž se to nepředpokládalo; míra jejich stranické disciplíny na celostátní úrovni zatím nebyla otestována.

Co naopak předpokládat lze, je tristní výsledek stávající vládní koalice v případě, že by se volby konaly zítra. Nezapomeňme, že sněmovní většinu drží jen proto, že obrovské množství voličských hlasů propadlo. Drží ji legitimně, ale nelze čekat, že voliči udělají napodruhé stejnou chybu.

K tomu připočtěme ještě skutečnost, že hnutí STAN má po posledních volbách na celostátní úrovni nulový koaliční potenciál. Kdo by se s ním spojil po tom, co provedli Pirátům? Leda politický sebevrah. Tohle nebude nikdo riskovat, hnutí STAN si musí své voliče vybojovat příště samo, bez koaličního partnera.

A jak bude hlasovat takový poslaneček mraveneček o případném vyslovení nedůvěry vládě, pokud tuší, že skácení vlády povede k předčasným volbám, v nichž svůj mandát těžko obhájí?

 

Monika Čírtková

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (23 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
26 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)