31.7.2022
Kategorie: Společnost

„Ekologové“ jako nejnebezpečnější nepřítel lesa

Sdílejte článek:

IVAN DAVID

Hasiči už týden bojují s požárem v Národním parku České Švýcarsko. Na místo se z celé republiky sjely stovky profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří se s nasazením vlastních životů a zdraví snaží zabránit, aby se požár nerozšířil do hustěji obydlených oblastí.

Požár se do takto katastrofálních rozměrů rozhořel sérií chybných rozhodnutí vedení národního parku. Na radu tzv. „ekologů“ vedení národního parku řadu let zakazovalo lesníkům odvážet z území parku kmeny odumřelých nebo vichřicí shozených stromů. Prý si s nimi příroda poradí. Ředitel Správy národního parku Pavel Benda se dokonce v tisku pochlubil, že požár nechali záměrně rozhořet, a omezovali práci hasičů pouze na lokalizaci ohně, proto, aby plameny „uklidily“ dřevěné palivo, mělo být dávno odvezeno.

Vyzývám tímto veřejně orgány činné v trestním řízení, aby přezkoumaly, zda se členové vedení Správy národního parku České Švýcarsko svojí nečinností v případě ponechání dřeva v lese a špatnou činností v případě omezování zásahu hasičů, aby shořelo dřevo, které v lese již dávno nemělo být, dopustili trestných činů obecného ohrožení, zanedbání povinnosti při správě cizího majetku, zneužití pravomoci úřední osoby, případně dalších deliktů. Žádám místně příslušné policejní orgány, aby zmapovaly, kdo z tzv. „ekologických“ organizací, vedení Správy národního parku nabádal k tomuto způsobu „hospodaření“ s lesem, a aby i je podrobily příslušným úkonům trestního řízení pro spolupachatelství.

Zcela zabránit lesním požárům nelze. K tak obrovským škodám a ohrožení zdraví a životů mnoha lidí by však nikdy nemuselo dojít, kdyby se vedení Správy národního parku o lesy staralo s péčí řádného hospodáře. Za svoji činnost by se vedení parku mělo zodpovídat před soudem.

Tento způsob nakládání s lesem je bohužel v poslední době prosazován i EU. I když lesnictví není podle Lisabonské smlouvy v působnosti Unie, ale patří do výhradní pravomoci členských států, Evropská komise nedávno předložila Lesnickou strategii EU.

Letos ji projednává Evropský parlament. Komise navrhuje, aby členské státy byly povinny rozšiřovat výměry lesů, v nichž se „hospodaří“ způsobem údajně „blízkým přírodě“. Což znamená, že stromy nejsou ošetřovány proti škůdcům, z lesa nejsou odklízeny poškozené ani odumřelé stromy.

Velice mě zaujal termín „degradace lesa“. Pokud byste si pod ním představili vykácení stromů a zanechání holin, byli byste na omylu. Za „degradovaný les“ Komise považuje i území, které bylo znovu osázeno stromy. I pěstovaný les – tedy takový, o nějž lesníci pečují, ošetřují stromy proti škůdcům, dosazují nové stromy na místo těch pokácených nebo zničených třeba vichřicí, je podle Strategie EU považován za „znehodnocený les“. Podle perverzního uvažování eurokratů je ten jediný správný les území na němž člověk vůbec nezasahuje. A kam ani nechodí. Jak to dopadá v praxi jsme viděli při kůrovcové kalamitě na Šumavě, po níž na kopcích zbyly pouze holé skály. A nyní se o tom můžeme přesvědčit na plamenech šlehajících z Českého Švýcarska.

Pokud si myslíte, že s ohnivým infernem nad Hřenskem nemá EU nic společného, protože Lesnická strategie EU ještě není schválena, jste na omylu. Tzv. „ekology“, kteří jsou nejhorší pohromou pro přírodu, i vedení Správy národního parku mohly ke katastrofálnímu hospodaření se svěřeným lesem – stejně jako v případě NP Šumava, motivovat i granty a dotace na „výzkum“, různých metod nakládání s lesem, které vypisuje EU. Doporučují tímto orgánům činným v trestním řízení, aby se při zkoumání příčin ohňové kalamity zaměřily i na příjemce dotací z této oblasti.

Protože patřím mezi odpůrce pokusů na lidech i jiných nebezpečných experimentů, podal jsem v Zemědělském výboru EP k návrhu Lesnické strategie EU sadu pozměňovacích návrhů, které jsem vypracoval ve spolupráci s experty ze Sdružení vlastníků obecních lesů (SVOL) a Ústavem pro hospodářskou úpravu v lesů (ÚHUL). Jejich cílem je zachovat normální správu lesů – tedy péči o lesy, aby v nich rostly zdravé stromy, keře a další rostliny, jež jsou domovem mnoha druhů zvířat, z nichž některé poskytují užitek i lidem.

 

Ivan David

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (34 votes, average: 4,85 out of 5)
Loading...
45 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)