24.7.2022
Kategorie: Společnost

Další čistky z důvodu kolaborace ve vysokých patrech ukrajinské politiky a státní správy

Sdílejte článek:

SLOVANKA

Bez ohledu na to, co jako „kafemlejnek“ melou stále dokola mainstreamová média, všichni víme, že na východě Ukrajiny – právě v oblasti Donbasu – žijí v převážné většině etničtí Rusové, kteří jen mají ukrajinské doklady. Není ani žádným tajemstvím, že posledních 8 let nebyl v oblasti klid. Tamní obyvatelstvo nesouhlasilo s majdanským pučem a to jim dával Kyjev soustavně „sežrat.“

Poslední kapkou pak byly jazykové zákony, podle nichž už od roku 2019 nemohli používat občané žijící v oblastech s v drtivé většině ruským obyvatelstvem svůj rodný jazyk nikde na veřejnosti.  Většina zdejších obyvatel prostě k Ukrajině takové, jakou je nyní, patřit nechce. Nicméně Kyjev prohlásil všechny tyto etnické Rusy, jejichž rodiny žijí na Donbase po dlouhé generace, za vlastizrádce či kolaboranty. To se nyní projevuje i na čistkách nejen ve státní správě, k nimž se Kyjev v posledních dnech uchýlil.

Ukrajinský prezident má zjevně minimálně jeden akutní problém. Po odvolání nejvyššího státního zástupce a šéfa zpravodajské služby nyní Volodymyr Zelenskyj propouští dalších 28 důstojníků zpravodajské služby.

Zasvěcenci Kremlu divoce spekulují o blížícím se pádu Zelenského.

Podle prezidenta jsou za spolupráci na okupovaných územích částečně zodpovědní vysocí úředníci. Infiltrace však vyvolává „vážné otázky“.

Více než 60 zaměstnanců ukrajinského bezpečnostního aparátu prý změnilo strany v Ruskem okupovaných oblastech a spolupracovalo s Ruskem. Ukrajinský prezident proto odvolal Ivana Bakanova, šéfa domácí tajné služby SBU. Svůj post musí uvolnit i generální prokurátorka Iryna Venediktová.

Prezidentská kancelář v Kyjevě vydala dekrety o odvolání obou z jejich funkcí.

„Ukrajinské úřady v současné době vyšetřují více než 651 případů možné vlastizrady ze strany místních představitelů,“ uvedl Zelenskyj. Podezřelí jsou především v oblastech okupovaných ruskými vojáky nebo proruskými bojovníky.

„Takové množství zločinů proti základům naší národní bezpečnosti a spojení mezi ukrajinskými donucovacími orgány a ruskými speciálními službami vyvolává vážné otázky pro jejich nadřízené. Každá z těchto otázek bude zodpovězena,“ dodal Zelenskyj téměř vzdorně.

Ivan Bakanov byl například blízkým společníkem Zelenského z dob kdy působil jako komik a vedl tajnou službu od roku 2019. Venediktová byla zodpovědná za stíhání „ruských válečných zločinů“ na Ukrajině a zejména vedla vyšetřování válečných zločinů ve městě Buča. Na místo Bakanova nebyl jmenován žádný nástupce. Generální prokuraturu má dočasně vést Oleksij Simoněnko.

„Vysoký počet trestních řízení pro velezradu a spolupráci ze strany zaměstnanců státního zastupitelství, vyšetřovacích orgánů a dalších orgánů činných v trestním řízení jasně ukazuje, jak velkou výzvou je pro Ukrajinu ruská infiltrace,“ vysvětlil Zelenskyj.

S ohledem na videa, která se objevila na sociálních sítích, ukazující nekonečné fronty lidí před úřady, kde se vydávají ruské pasy a doklady, to skoro vypadá, že obyvatelstvo a zřejmě i správní úředníci a vysocí státní úředníci ukrajinský režim příliš nepodporují. Tedy minimálně ne v oblasti Donbasu.

Žadatelé o ruské pasy v Melitopolu

Ovšem pokud by chtěl Zelenský soudit všechny, kdo jeho vládu na východě nepodporují, za vlastizradu, pak by  musel potrestat drtivou většinu tamních obyvatel. A to nejen ty, kteří stáli fronty na ruské pasy. Další a další důkazy a výpovědi místních občanů ukazují, že většina lidí na Donbase prostě k Ukrajině patřit nechce, alespoň ne za současné vlády.

To potvrzuje například i čerstvý rozhovor německé novinářky Aliny Lippové s mladíkem žijícím v Severodoněcku.

 Řekl, že ukrajinská armáda neudělala nic dobrého. Dodal, že ukrajinští vojáci byli opilí, plenili domy a brali, co se dalo.

Mladík Lippové řekl, že ukrajinská armáda bombardovala město měsíce.

„Humanitární pomoc byla dodána ve škole,“ řekl. Ukrajinští vojáci řekli lidem: „Pojďte, dáme vám jídlo a přístřeší.“ Poté byla celá oblast bombardována Ukrajinci.

Na otázku, proč to udělali, odpověděl: „Nenávidí nás.“

„24. února, kdy Rusko zahájilo speciální vojenskou operaci, se to tady zhoršilo,“ řekl mladík. „Všechna předměstí byla soustavně ostřelována. Všechno tady bombardovali. Bylo jim jedno, jestli tam jsou lidé nebo ne. A řekli, že to byli Rusové .“

Lippová poznamenala, že na Západě se říká, že Rusové bombardují domy a zabíjejí civilisty. Rusové zasáhli i domy, protože se tam skrývali ukrajinští vojáci, zdůraznil svědek. Bylo jim jedno, že jsou uvnitř domů lidé.

Americký novinář Patrick Lancaster již dříve ukázal, že Severodoněck je zcela zničen a že téměř žádná budova není nepoškozená. Výpovědi svědků opět potvrzují, kdo za devastací města stál:

Z uvedeného je patrné, že pro Zelenského jsou při jeho definici „vlastizrádce“ v této kolonce i obyvatelé Donbasu – tedy alespoň drtivá většina z nich. Jak by také mohli podporovat někoho, kdo tamní obyvatele využívá jako lidské štíty?

 

 

Redakce

Sdílejte článek:
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (20 votes, average: 4,80 out of 5)
Loading...
38 komentářů

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)